母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

喂得太耐人奶, bb會無咁聰明?!?

我bb家下五個月, 大部份都係食人奶, 我身邊有d朋友話, 喂六個月人奶夠啦, bb已經可以好健康,

因為而家d 奶粉加左好多野, 會令bb更加聰明
佢地建議我六個月後轉食奶粉!!

你們贊同嗎?

大宅

Re: 喂得太耐人奶, bb會無咁聰明?!?

好多奶粉既營養, 都係跟人奶而添加的,

另外,我bb10個月大, 我覺得佢學野都好快.

別墅

你bb家下飲幾多餐人奶呀?

男爵府

Mama milk contains over 100 nutrients & materials which formula none wor!!

WHO(世衛) highly recomends nursing mama to maintain breasfeeding for BB until 2 years old and onwards. She said mama milk is the best & natural food for BB's brain & physical development.

我信世界醫學界權威多D!

Hayes mama

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

造物者造人已經調校好母乳嘅成份嚟提供bb作為成長起點,而且係香港一個發展國家,奶媽都必定可以有均衡營養汲取。 但係奶粉就由我懂事起,個個廣告都係話"最新添加 xxx,可加強bb xx 發展",加左咁多年都係得個加字,都未可以話係等同母乳,唔好話要超越母乳添la

至於你個發表問題,我只係覺得"餵得人奶太耐,奶媽會冇咁聰明".... 日常一切係奶媽心目中都只係職得專注係自己心愛嘅小b度,所有腦細胞都跟住老細轉投小b懷抱,聰明指數跌至幾近零

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

hahahahah~ I have the same thinking of u or!

大宅

我bb由一個月開始到e家都係全人奶....

acpurples 寫道:
至於你個發表問題,我只係覺得"餵得人奶太耐,奶媽會冇咁聰明".... 日常一切係奶媽心目中都只係職得專注係自己心愛嘅小b度,所有腦細胞都跟住老細轉投小b懷抱,聰明指數跌至幾近零

男爵府

你身邊d朋友..都好冇常識wor
呢d說話我以為剩係會出自99口中架tim

大宅

水晶宮

好媽媽勳章

我d舊同事成日都會問我幾時加奶粉比bb...
佢地有d都有小朋友o架.都係咁諗
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

造物者造人已經調校好母乳嘅成份嚟提供bb作為成長起點,而且係香港一個發展國家,奶媽都必定可以有均衡營養汲取。 但係奶粉就由我懂事起,個個廣告都係話"最新添加 xxx,可加強bb xx 發展",加左咁多年都係得個加字,都未可以話係等同母乳,唔好話要超越母乳添la

非常認同你所講的,我越餵人奶,就越來越蠢咁,轉數慢了非常多,可能d聰明智慧比哂阿b啦。

大宅

好高興各奶媽都認蠢認得咁high,其實做奶媽係香港嘅環境真係唔容易,所以一定要識得放鬆自己,奶路必能暢通無阻。

bk係一個好好嘅平台比我地一齊去互相鼓勵,希望大家都可以多多灌水,或都可以令到我地所淨無幾嘅腦細胞多d蒲下頭咁啦..... ?-(

複式洋房

如果你有留意新聞,你會記得近有一則新聞報導,吃人奶的bb成長以後在社會的地位會高d,我相信背後的原因不是簡單到只要吃人奶地位會高,因為未有奶粉之前,個個人都是吃人奶,因此就要看其他原因:例如個人的培養方法。 但有了奶粉以後,人的質數確實有變,如果不是的話,何來有這種證據,只不是大家吃奶粉,看不出分別。 我的菲傭告訴我,,在她的村裡,那個bb吃奶粉,那個bb吃人奶,一看便看出來。 我自己餵了2個孩子,我也可以經常看出兩者的分別。 如果有人說沒有分別,你要明白她們,因為對於一些沒有餵母乳的女人來說,她們沒有辨法接受自己給bb次等食物,這也是為什麼社會上那麼多反對的聲音的其中一個原因。 

大宅

同意!! 我都將所有智慧俾哂阿b嘞, 所以而家好.......慢慢咁享受緊餵阿b既時間, 想餵耐d添呀!
杜杜 寫道:
[quote]

非常認同你所講的,我越餵人奶,就越來越蠢咁,轉數慢了非常多,可能d聰明智慧比哂阿b啦。 [/quote]

男爵府

摩登媽媽 寫道:
如果你有留意新聞,你會記得近有一則新聞報導,吃人奶的bb成長以後在社會的地位會高d,我相信背後的原因不是簡單到只要吃人奶地位會高,因為未有奶粉之前,個個人都是吃人奶,因此就要看其他原因:例如個人的培養方法。 但有了奶粉以後,人的質數確實有變,如果不是的話,何來有這種證據,只不是大家吃奶粉,看不出分別。 我的菲傭告訴我,,在她的村裡,那個bb吃奶粉,那個bb吃人奶,一看便看出來。 我自己餵了2個孩子,我也可以經常看出兩者的分別。 如果有人說沒有分別,你要明白她們,因為對於一些沒有餵母乳的女人來說,她們沒有辨法接受自己給bb次等食物,這也是為什麼社會上那麼多反對的聲音的其中一個原因。 

有d好奇,點樣睇得出邊d係奶粉b,邊d係母乳b?

別墅

yan&longma ,

The people on the street also told me that your baby must be breast feeding when my boy is around 7 months or so. Because his skin looks better, his muscle is more firm (instead of just fatty) and his facial expression is more (more smart)

Regarding the ma ma's IQ becomes lower, I have different find-outs, my husband said I am smarter than before having baby! I also think I observe things in more angles than before. I think it is the maturity of becoming a mother! This maturity helps me a lot in my job!

Regarding the pt that breast fed baby is smarter, I think there are 2 points contributed to this

1. The good nutrients in the breast milk which boost the baby's IQ

2. If you can suffer the hardship of breast feeding, sure you will give the best to your kid, it means better upbringing and better education .... so the kids are smarter.

For my family's case, my mother breast fed 4 of us, but only the last 2 can enter universities (my brother is even a PHD graduate)
But my 2 sisters cannot finish secondary education. So... breast milk is not the only thing contributes to the success of a baby but sure it plays a very important role in baby's health. Then it leaves the kid more time to study, so they are smarter!

大宅

yan&longma 寫道:
[quote]
摩登媽媽 寫道:

有d好奇,點樣睇得出邊d係奶粉b,邊d係母乳b?[/quote]

哈哈,慢慢你就會發現啦 有些事講出來不易,你可觀察出來。不過,我覺得小朋友之間不要比太多,因每個小朋友都是獨特的。而且後天的教育亦有很大的分別,我指的不是學校,是父母的身教。但有一點我是肯定的:
就是比小朋友吃人奶的媽媽,他們的堅持已是一個好好的身教。另外,就是餵人奶的媽媽一定睇左好多資料,因要了解才會餵更耐。而在餵的過程中,因小朋友的痴、小朋友的需要,而令人奶媽從餵同泵的過程中,學會更多,這對於小朋友是有正面的影響。人格就如此出來了

大宅

當bb一出來,以第一口吸吮都媽媽奶,雖然吸吮這個動作是求生本能,但都需要兩方合作才能順暢,而不是一次就ok,要較多次的練習,大家才吃開始熟練,bb一出世就在學習,比吃奶粉的bb早在學習,可能因此而比較聰明。而我個人不是要亞b聰明而餵他吃人奶,而是想他身體好,因他是個早產bb,加上佢爹爹是個嚴重濕疹者,由少到大都未好過,我只想減低bb的過敏情況。

有研究報告顯示,omge3 是一定從食物中吸取為最好及最多,而從保健食品中所吸取較少,人奶比較易吸收,人奶中的前奶有輕瀉作用和大量抗體,當媽媽生病時,更加要餵,可間接給予bb抵抗細菌的能力。
:-P :-P :-P

大宅

gu 寫道:
....不過,我覺得小朋友之間不要比太多,因每個小朋友都是獨特的。而且後天的教育亦有很大的分別,我指的不是學校,是父母的身教。但有一點我是肯定的:就是比小朋友吃人奶的媽媽,他們的堅持已是一個好好的身教。....人格就如此出來了

gu媽, 全中啊, 您講得好好啊, 多謝!!

伯爵府

就算奶粉裡面加佐更加多的營養素, BB可以吸收到幾多?? 睇下d奶粉B嘅屎屎幾多白色粒粒就知啦!!

好似d奶粉廣告成日標榜: 成份最接近母乳... >>> 咁你就知邊只好啦!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊