醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 你地有無留意有些老人家身上會有種"老人味", 點解?

謝謝你們的意見, 其實奶奶既係UP味, 唔算好難聞, 但老爺既係臭味, 唔想聞, 不過我發現奶奶既up味連亞仔都有, 但老爺經常都抱亞仔, 但佢d臭味又唔會傳到比亞仔喎, 亞仔只係經常保持著up味, 但平時唔太聞到, 只係哄近亞仔d衫度就聞到啦, 所以我覺得情況唔算太嚴重law. 如剛才Nan_nan話要臭相投, 都講得有道理, 話洒果個係我奶奶, 要經常相處和見面, 如果討厭佢只會令自己唔開心, 不如去接受佢吧! 而且昨天我和老公要OT接唔到亞仔放學, 奶奶走去接算唔話得, 唉! 而家求緊人, 都係唔好禁斤斤計較吧!

Tungtung

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Re: 你地有無留意有些老人家身上會有種"老人味", 點解?

唔係所有老人家都有,我亞媽同老爺奶奶都年過七十歲了,佢冇呢種味。

應該係有啲老人家係個人衞生方面唔太注重,特別係唔勤洗頭,去完廁所清潔得唔夠干净,口腔唔夠清新(因為大部分都冇牙,所以唔洗刷牙),加加埋埋咪有種好怪嘅"老人隨"囉。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

係衛生問題,我老爺奶奶都七十幾,佢地都冇老人味,不過有時老人家,老咗,清潔自己好求其,唔夠仔細,又感官冇咁靈敏,有味自己都唔知.咪會一陣味.都冇辦法...

大宅

既然係

首頁

尾頁

跳至