嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Dear Dr. Yonex,

I have 3 kids (6 years old, 4.5 years old 2 years old). I want them to get injection肺炎鏈球菌针.
Any suggestion of a reliable doctor or clinic?
Do you think it's good to let them have the injection on the same day?
I want them to have it before the new school year(Sept.)
How much does it cost?
Thanks.

大宅

Dr Yonex,

你好,我囝囝18個月大,近幾日,常常食早/午/晚餐時反胃,(但食量比平日少)試過一日間有兩餐反胃,量不多,但己令我擔心.因從未試過

前幾天帶bb打5合1,問e生,但他只好輕描淡寫的說他飲奶飲滯了,叫我開稀奶及食幾日粥,想問囝囝是不是真的滯了? 除了食飯時反胃,他沒有其它問題,也沒有病.

我的描述比較簡單,但希望你可以幫到我,謝謝

洋房

Dr. Yonex,

你好, 我bb 仲有幾日五個月, 突然發燒, 已visit doctor, 但一時好d(around 36.3-37), 一時又升返到38.5-39, 已第四日了, 我見昨日佢好好多, 我於今朝(1am後)開始停比佢食, 點知今朝8點食完奶又開始燒,

我應該幾時停喂退燒藥佢食呢?
我已同佢take了三次bath, 都係38度, 我仲應該貼退燒貼嗎?
於半夜, 要叫醒佢食嗎?
佢唔係好肯食藥, 仲嘔添, 我可於食奶前喂嗎?

謝謝!

首頁

尾頁

跳至