自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

身為月光族...平時都係諗下點捱到月尾多...
近排聽朋友講嘅話題...最多係儲錢買樓....
對我嚟講...真係好遙不可及嘅感覺...

本身人工低...平時真係月月清...
計落一個月有1-2k淨都好叻...
見個個話儲錢...所以自己都的起心肝計下點慳錢嚟儲...
計到盡...唔搵兼職做...最多都係儲到6-7k一個月...
唔好講首期...連供嘅錢都好緊...

仲要係要過"食瞓返工放工"嘅生活...唔買唔等洗野...少同朋友出街食先可以...
睇嚟喺時候要搵過份工...

大家認為一個月應該要儲幾多左右?

Jolin_Yuen  6-7K都話小, 你真係humble  發表於 13-10-2 18:21

大宅

回覆 TVC 的帖子

你儲到6-7k其實都好叻wor....我都係儲到幾k, 如果嗰個月大洗, 就會儲唔到...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有儲

珍珠宮

回覆:大家有冇儲錢習慣?一個月會儲幾多...

未試過有積蓄

thekiller    發表於 13-10-3 14:40
Jolin_Yuen    發表於 13-10-2 18:22

輸入搜索內容

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:身為月光族...平時都係諗下點捱到月尾多...

原帖由 TVC 於 13-10-02 發表
身為月光族...平時都係諗下點捱到月尾多...
近排聽朋友講嘅話題...最多係儲錢買樓....
對我嚟講.. ...
想儲,但冇得儲,吾用突都偷笑了

伯爵府

我每月儲4k

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

盡量儲

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我未買樓前每月儲5K. 其實每月儲6K, 5年都有36萬, 期間如果升職/轉工加人工雙糧花紅等等再儲多D, 有得幾十萬時就可以考慮買樓了. 唔儲錢就永遠冇首期買樓, 唔想慳就唯有開源, 開源都辛苦架, 睇你想慳得辛苦定做得辛苦啦.

Jolin_Yuen    發表於 13-10-2 18:22

大宅

turtoto 發表於 13-10-2 15:56
回覆 TVC 的帖子

你儲到6-7k其實都好叻wor....我都係儲到幾k, 如果嗰個月大洗, 就會儲唔到...
琴晚傾完返到屋企...真係好認真咁計返半年有冇錢儲到...
基本平時只儲到1-2k...
6-7k係要好慳....
只維持基本生活...一日只可用150-200..
早餐30,午餐40,晚餐50,車錢40...最少都160...
所以見到d學生over100一日...只係包車錢同lunch...真係好幸福...

珍珠宮

有$身痕儲到一定數額就比我買袋買閃了

子爵府

我同C6夾埋儲人工既1/3,另外1/6用黎供樓

水晶宮

用突

伯爵府

我無返工,老公成份糧交比我打理,不用交租、不用供樓,我最少會儲人工既一半

水晶宮

1-2k only

大宅

我同老公都唔係大洗既人, 興趣亦唔駛花好多錢.
我自己來講, 一個月大約可以儲到50-65% 人工~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

無,用剩就係儲蓄

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

唔用突都偷笑, 有身痕啦~

伯爵府

儘量吧!

子爵府

牛年勳章

以前無細路都可以儲$. 依家有細路真係有難度.

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

TVC 發表於 13-10-2 16:27
琴晚傾完返到屋企...真係好認真咁計返半年有冇錢儲到...
基本平時只儲到1-2k...
6-7k係要 ...

車費無得省, 所以由早/午/晚餐著手....我通常早餐食個麵包, 返公司自己沖嘢飲, 都係10蚊內, 但間唔中都會去大快活買早餐, LUNCH 自己帶飯, 晚餐自己煮, 我平均每日都唔駛100元.

thekiller    發表於 13-10-3 14:44

首頁
12345...8

尾頁

跳至