嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ah_win 於 08-4-20 18:47 發表
您好!
請問木瓜疏蘿魚粥是點煲, 我bb剛剛六個月大,是否可以食.
請幫忙, 因我是新手媽咪...所以唔識....
請e-mail煲木瓜疏蘿魚粥方法比我, Thank you very much
my e-mail :[email protected]

...

橙喺生果之中最易敏感, 所以通常要俾蘋果先, 起碼9個月或者1歲至俾bb食橙. 不過到你睇倒呢個回覆時, 你個b已經1歲.

禁止訪問

複式洋房

7am: 麵包+水+水果(蘋果 & 梨)

10am: 210-240ml奶

1:30p: 大半碗大人飯+雜餸(鱈魚/豬肉碎/薯仔/西蘭花/莧菜/pumpkin/carrot)

3pm: 香蕉/麵包

3:30pm: 120-150ml奶

6:30pm: 大半碗大人飯+雜餸(鱈魚/豬肉碎/薯仔/西蘭花/莧菜/pumpkin/carrot) ;有時會食米粉/麵/雜菜
意粉代替飯

8pm:210-240ml奶

12:30mid-nite: 180-210ml奶

所有奶都mix up with 2scoops brown rice

民房

可否給一份食譜給我,謝謝..

可否給一份食譜給我,謝謝..

大宅

我是新手媽咪, 這兩天諗住開始被些粥仔囝囝試下, 但係佢唔喜歡食白粥 (因為我唔感加野住), 佢食兩啖已經無興趣了解!

但如果要加肉入粥內, 程序上係點做呢? 摩蓉 d 肉是嗎 ?

有無媽媽可以提供幾款唔同的粥仔餐單被我呢 ? 可以 PM 我都可以的, 多謝晒咁多有經驗的媽咪

複式洋房

Please advise what kind of rice is the best for Congee? Is it Japanese rice? Thanks!

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 2# smilewa 的文章

如果岩岩試,就先加菜先!例如,菜心,波菜,紅蘿白,南瓜,蕃薯等...
我個仔就勁鍾意食南瓜,因為好甜!
不過紅蘿白同南瓜都唔可以食過量呀!

別墅

HI 各位媽咪~
我仔仔就黎8個月啦~其實可以食D咩生果呢?
可以食咩菜呢?仲有D咩滋潤湯水呢???
因為佢本身有小小濕疹底...我好怕佢會食到某D食物令到佢敏感....

首頁

尾頁

跳至