跳至

首頁

尾頁

大宅

bb有無突然好癡身?

好耐無過來,大家好~~~~

我個仔一向返育嬰園,其本上個個抱佢佢都比人抱0既
但好似一歲左右開始就成日揀人抱,
有時同朋友出去,佢全程車仔又唔肯坐係要我抱,第2d人一抱就喊,但係行遠d見唔到我又好d,再比d野佢玩就止一陣喊,不過一諗起佢又扭過。

之前帶佢去麻麻爺爺度,我同老公出一出去買野
之後一返去,仔仔一見到我地就喊住爬埋來要抱
但麻麻爺爺話我地唔響度果時,仔仔係好乖咁玩0既。

都唔知點先可以令佢易d跟返人呢?

大宅

Re: bb有無突然好癡身?

我諗而家bb 大左, 分到父母同其他人o既分別掛, chee 身係辛苦d, 不過唔chee 父母而chee 其他人, 比我會酸溜溜lor

後話, 我個仔真係唔係好chee 我, 佢比較chee 佢老豆

伯爵府

好媽媽勳章

doll,

hihi....好耐唔見你bor...

我阿女又係甘架...正一萬能aa膠...佢平時都係姨媽湊,以前都痴姨媽既,但一見到我呢就好似蟻見蜜糖甘囉.....去toilet啦,去廚房啦....總之就跟到實一實啦....其他人唔俾抱架....會推開人地架....連daddy都係甘.....唔見到我時,係乖架...一見就扭計囉.... :cry:

大宅

doll and ww,

totally same as Kyan......工人又黎了三個星期....chee 倒 c 呀!

ww,
Kyan was still cry in mid-night, i dun know why!
how about rebi?

男爵府

咦, 原來你地都有呢個問題, 原本我仲以為係我個仔曳, 但聽你地咁講似乎又唔係single case。

我bb一路係婆婆揍, 所以佢都係最痴婆婆, 但近排佢會揀我而唔要婆婆抱。同埋, 我一番屋企, 佢就會想扭計, 但之前佢係乖乖既。

我媽咪都話, 而家bb大左, 知道邊個係媽咪, 想扭計, 嗲, 引我注意。

bb要搵我, 我梗係好開心, 但有時帶佢出去見下d朋友, 佢就唔彩人唔俾人抱又喊, 係唔係唔應該咁縱容佢? 大D會唔會改善呢?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我個仔痴個老豆痴到不得了, 直程到左瘋狂既地步, 當老豆同人講野, 囝囝都喊到唔收聲, 好似在抗議果人搶左佢老豆咁....

別墅

我個女又係, 可能一路係我本人湊啦!!
該用戶已被刪除

複式洋房

My case is my son 癡工人....
When my son see her, he want 工人 to hold him, else will cry very loudly.... :-( :-(

What can I do??...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

雲妮彭 寫道:
doll,

hihi....好耐唔見你bor...

我阿女又係甘架...正一萬能aa膠...佢平時都係姨媽湊,以前都痴姨媽既,但一見到我呢就好似蟻見蜜糖甘囉.....去toilet啦,去廚房啦....總之就跟到實一實啦....其他人唔俾抱架....會推開人地架....連daddy都係甘.....唔見到我時,係乖架...一見就扭計囉.... :cry:

same as Jason 啊
呢排都唔知攪乜,我去邊,佢就要去邊,總之視線範圍見到我都唔掂,如果我入左廚房,就會猛搖個門欄,仲有嚎 :-( ,直至我行出黎為止 :tongue:

伯爵府

好媽媽勳章

Carol,
Rebi's mid-night crying case is till existing and beomes serious. The last case was that she was crying from mid-night 1:15 to 4:00am until I hold her sleeping with me. Both she and me get "bear eyes"!!!

carolmama2005 寫道:
ww,
Kyan was still cry in mid-night, i dun know why!
how about rebi?

男爵府

大廚勳章

睇到呢個post, 好似有好大安慰咁, 因我個仔又係痴到我實一實. 我以為佢去完旅行, 之前太多人同佢玩, 依家返到屋企得我一個, 所以痴住我要我同佢玩, 原來旅行只係其中一個解釋....

我個仔又係勁痴住我, 行去廚房佢又要跟, 因之前廚房冇gate, 所以我煮飯佢會入黎, 見我唔抱佢就係咁喊, 再唔理佢就越喊越勁, 直到我去抱佢, 依家我沖涼/去厠所都唔可以閂門, 唔係佢又會拍門大喊, 真係乜自由都冇晒.

去完旅行, 我個仔開始晚晚3點大喊, 可能我地又開始要佢分房瞓, 搞到呢幾個星期都冇覺好瞓..... 尋晚同阿仔瞓前祈禱, 又係佢瞓既地方加左d野, 等佢唔會咁易碌落地 (其實佢依家都係瞓緊地下), 尋晚就冇喊啦, 今晚會再試過, 希望會幫到佢 (&我) 一覺瞓到大天光.

大宅

ww,

Kyan尋晚又大喊喇! 我好眼瞓啊! :-(

男爵府

大廚勳章

carolmama,

我仔呢兩日冇夜晚喊啦, 我試下改善下佢瞓既地方, eg. 會唔會太熱/太凍, 熱/凍醒左? 會唔張床唔舒服? 會唔會有野(蚊)咬佢? 會唔會日頭玩得太勁,夜晚發惡夢? or 瞓瞓下醒左, 見咁黑就驚?

最後我發現原來佢太反瞓, 瞓到碌左落地, 之後又見唔到我地, 所以至會夜晚大喊. 依家加左欗, 唔使碌落地, 大家都有覺好瞓 :lol:

大宅

近幾日我個女痴到我頂唔順,透唔到氣,遠處見到我在厨房都喊餐死,我去边佢都要痴到實一實 :cry: :cry: :cry: 点解呢段期間個個都係咁,會否遲D會無嘢

大宅

ww,

Kyan尋晚又大喊喇! 我好眼瞓啊! :-(

會否玩得興奮?都會影響睡覺時,突然大喊。

大宅

SEricssion & maggiechu,

其實由佢出世到依家, 佢都唔係瞓得太好! 已經用了很多方法了! 都唔知道為甚麼! lee排佢開心d, 玩又玩得比以前快樂d, 所以lee排佢夜晚咪大喊囉! 我已經將佢早d帶佢入房和比d柔和既音樂佢聽! 但是 , 依然係甘! 我都唔知道點算! 唔大喊, 佢都係keep 住夜晚搵奶食 (媽媽奶)...... :-( :-( :-(

大宅

其實由佢出世到依家, 佢都唔係瞓得太好! 已經用了很多方法了! 都唔知道為甚麼! lee排佢開心d, 玩又玩得比以前快樂d, 所以lee排佢夜晚咪大喊囉! 我已經將佢早d帶佢入房和比d柔和既音樂佢聽! 但是 , 依然係甘! 我都唔知道點算! 唔大喊, 佢都係keep 住夜晚搵奶食 (媽媽奶)...... :-( :-( :-(

聽你咁講,不如試吓食珍珠末,幾好呀!我每次同小A去玩或一些电視節目不好,例如打架,佢都半夜喊醒,好鬼慘,之後每次有類似嘅事候,食咗就瞓到天光 順便食得皮膚好 你看覺得如何

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

話時話, 囝囝見工人入廁所/廚房又叫, 見爸爸 or 我入廁所廚房都大叫, 但當我地出返來, 佢又唔會話要痴實我地過喎, 佢又自己行來行去, 玩下咁. 唔通佢地想 "拍門"? 入廚房 (以為有野玩) 所以成日留意住呢 d "time明"?

伯爵府

好媽媽勳章

Carol,
同rebi一模一樣,不過佢唔係想食野,都唔知佢為咩,好似大人甘,轉來轉去,瞓得唔好,lee埋眼都eeoo,禽晚又成晚瞓得唔好喇....人都癲!!人仔細細已經有熊貓眼....真係無眼睇lu....唔知大左會唔會退既咩?好擔心tim....

首頁

尾頁

跳至