母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

4mth 人奶bb食奶唔專心, 可以點?

如題, 成日左拎右拎周圍8, 仲咬住nipple拉扯, 痛到死, 再係咁真係頂唔順. :-(
請問有冇辦法改善? 你地dBB係唔係咁ga?

男爵府

Re: 4mth 人奶bb食奶唔專心, 可以點?

LillianL,

The same as Hayes, when he was young.

I tried to breastfeed him, when he almost feel asleep.
It was much better to suck out my milk till very soft of my breasts whenever he was sleeping, hehe!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

我bb都係咁~~我咪唔比佢食~

大宅

jojo0508 寫道:

same same
i have to teach him mama milk is very precious, not for fun

複式洋房

唔比佢食, 我個囡會唔食囉, 佢好似唔肚餓咁. :cry:

男爵府

actually i think it's not a big deal.

左拎右拎周圍8 is quite normal

仲咬住nipple拉扯 - my 13-mth-old bb sometimes does that -- I would put a clean finger at the corner of her mouth and pull out my nipple to prevent further pain

民房

仲咬住nipple拉扯 - My bb does the same often. It is so painful and I will scold him not to do so.

These two days, when I BF or pump milk, I feel pain on my breast( it seems that the ducts are hurt??) . I try to massage the breasts a bit to smoothe the uncomfort. Do BF mom has similar problem? what shall I do?

大宅

咪有得佢囉~我都係咁
LillianL 寫道:
唔比佢食, 我個囡會唔食囉, 佢好似唔肚餓咁. :cry: [quote]
[/quote]

複式洋房

一日五餐, 有三四餐唔食, 你唔會擔心咩!
另外我個奶倉已爆滿, 冇地方存啦.

咪有得佢囉~我都係咁
[quote]
唔比佢食, 我個囡會唔食囉, 佢好似唔肚餓咁. :cry: [quote]
[/quote][/quote]

子爵府

果時我用一個好work但唔實際嘅方法:出街....
我BB好8,好like睇嘢,所以咁就可以last佢3-4hrs先食,肚餓會專心D,另佢半瞓食奶都係會專心D

子爵府

[/quote]我bb呢2日都係咁,夜晚9點到朝早8點好似唔肚餓咁,日頭3個鐘餵1次就唔專心。

複式洋房

Yes, 半瞓果時食得好D.
Last佢3-4hrs先食----係唔係即係7-8個鐘至比佢食?

basilmama 寫道:
果時我用一個好work但唔實際嘅方法:出街....
我BB好8,好like睇嘢,所以咁就可以last佢3-4hrs先食,肚餓會專心D,另佢半瞓食奶都係會專心D

子爵府

NO!因為佢食奶無定時,就算而+1日2餐粥都係...
以前佢1-2hrs就要啜吓,但出咗街就3-4hrs先肚餓就可以專心少少咁食...如果您BB係食奶定時,或者您5hrs先俾佢食,因為肚餓都會專心D,不過記得順其自然,因為每個BB到呢個月數都好奇心重,容易有生理性厭奶,只要BB各方面OK(包括增磅正常,記住係正常),咁都唔需要咁強求佢一定要....過渡期好快就過!
Last佢3-4hrs先食----係唔係即係7-8個鐘至比佢食?

侯爵府

我小b都4mth ,但唔係全人奶, 餵人奶我好懶, 一定瞓住餵, 所以小b個頭轉極有限; 另外, 我多數餵奶樽時熄電視, 叫屋企人唔好走來走去, 減少刺激.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊