嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

Re: BB五個星期大,有小腸氣(腹股溝疝氣),點算?

Froggy_joe

bb有冇事呀,食唔食得呀

珍珠宮

fung1975
食得瞓得玩得∼∼
仲要成日笑騎騎,由朝笑到晚。

fung1975 寫道:
Froggy_joe

bb有冇事呀,食唔食得呀

大宅

話說係我BB大約2個半月的夜晚,同佢換片的時侯,我和老公發現baby下面近"雀仔"位側凸起一"gao"野,大了一邊仲幾硬. 好快又無左,突起個"gao"野自然縮返上去. 曾經聽過健康院姑娘提過,如果有"gao"野凸起即係"小腸氣",要睇醫生. 但個晚沒理度, and thought may be 我們過份緊張. Baby一切都OK,又食得,瞓得,玩得,又無喊. But then, about 2 weeks later, 又發現凸起, 然後去健康院, 醫生估係"小腸氣". 本來我baby唔係點喊,但後來佢每星期會無斷斷喊得好利害,係咁大叫,點都唔收聲. 同佢換片的時侯,又發現baby下面近"雀仔"位側凸起一"gao"野,好大,好恐佈, 又幾硬. 跟住喊得越來越密,一星期幾次囉. 真係好心痛 :(

BUT everything is fine now!! 有dee baby 完全唔喊,又無hint有小腸氣,都幾難發現架. 如果等到結腸就大件事啦! 所以我覺得好lucky.

jlie

hihirita 寫道:
JLIE , FROGGY_JOE

你地點發覺BB有小腸氣架

大宅

Wei, Froggy_joe, 唔好玩啦,我BB只得5個幾月jar! HAHA!!

hihirita仔仔會嫌棄就真,佢已經兩歲啦! hehe!

jlie

Froggy_joe 寫道:
大家的BB有同一問題,感覺同舟共濟,一齊經歷相同的事,箇中的感覺,只有做媽媽才能明白。
jile, 你的提議非常好,但我怕你地的BB會嫌我個BB悶,因為佢未識講野,淨係識得成日笑同依依牙牙咁,哈哈∼∼

大宅

Froggy_joe,

妳好lucky可以咁快排到期做手術. 我知道有dee BK mami講要等1-2年. 好慘!

jlie

無錯。
不過,如果我唔係知道政府都有得做微創,我都會去私家做。
政府的設備都好好,同埋個醫生都話一次過幫我check埋仔仔有無其他”窿”,如果有,都會一次過補埋,不過最後發現無。
係政府的姑娘惡死do羅,其他都幾好。

珍珠宮

我個BB就係無乜喊過,又唔痛,仲好精神,一切正常,所以我好感謝我工人,唔係佢,可能到依家都未必發現。

男爵府

Vinvin 寫道:
請問你地d bb個肚臍有冇突架, 因為我尋日帶bb去醫生時, 順便問醫生點解bb個肚臍會突既?? 佢話係小腸氣.

我對孖B有架!! 小B做了手術, 因為佢唔止肚臍位...
大B當時決定唔一齊做, 因為好多人都話唔使做, 而家已經漸漸縮細返, 冇再成粒"磨菇"咁突出黎!!

侯爵府

Jlie, Froggy_joe

我仔仔唔會嫌棄, 佢好like蝦bb架
jlie 寫道:
Wei, Froggy_joe, 唔好玩啦,我BB只得5個幾月jar! HAHA!!

hihirita仔仔會嫌棄就真,佢已經兩歲啦! hehe!

jlie

[quote]
大家的BB有同一問題,感覺同舟共濟,一齊經歷相同的事,箇中的感覺,只有做媽媽才能明白。
jile, 你的提議非常好,但我怕你地的BB會嫌我個BB悶,因為佢未識講野,淨係識得成日笑同依依牙牙咁,哈哈∼∼
[/quote]

珍珠宮

[quote]
jlie 寫道:
Froggy_joe,

妳好lucky可以咁快排到期做手術. 我知道有dee BK mami講要等1-2年. 好慘!

jlie

[quote]
對呀~~我初初都以為要排好耐,但fung1975話我知,佢BB都係好快就排到,所以我去試一試。
我去見政府兒科醫生的時候,遇到一個媽咪,因為佢個BB細(當時同我個BB一樣,得五個星期大),佢原本係廣華要排成年,廣華寫信轉介佢個BB去瑪麗到做手術,排兩個星期就得la~~

侯爵府

WA! 孖B呀, 好羨慕呀, 但都幾辛苦架BOR, 係咪呀
CMNT 寫道:
我對孖B有架!! 小B做了手術, 因為佢唔止肚臍位...
大B當時決定唔一齊做, 因為好多人都話唔使做, 而家已經漸漸縮細返, 冇再成粒"磨菇"咁突出黎!!

珍珠宮

我想問各位媽咪一個問題:
你地小B係邊個位突出黎?
我個B係左邊∼∼
我點解咁問,因為醫生話通常係右邊,同男仔的生理構造有關,我想睇下係咪∼∼

大宅

Froggy_joe

我囝囝係右邊架喎

大宅

我BB係佢右邊凸出黎, 但手術個日發現兩邊都有小腸氣. Professor Yeung仲話右邊個邊的孔(hole)大得好勁. 好彩個日發現兩邊都有,一次過補個孔(lung).

jlie

我個B係左邊∼∼
我點解咁問,因為醫生話通常係右邊,同男仔的生理構造有關,我想睇下係咪∼∼

侯爵府

HI ALL,

我想請教下, 你地點解一直都咁鎮定既 BB入左手術室心情點呀 如何渡過

侯爵府

我仔仔都係右邊
jlie 寫道:
我BB係佢右邊凸出黎, 但手術個日發現兩邊都有小腸氣. Professor Yeung仲話右邊個邊的孔(hole)大得好勁. 好彩個日發現兩邊都有,一次過補個孔(lung).

jlie

[quote]
我個B係左邊∼∼
[/quote]

大宅

hihirita

查實都好擔心架,我抱左樂樂入手術室, D姑娘就叫我係門口等, 我一直係門口等到佢做完手術, 全程冇行開過, 因為想佢一出嚟就見到媽媽 :-( :-(

珍珠宮

BB係瑪麗到做手術,我聽到醫生帶住班house man學生,話男仔小腸氣通常係右邊(我即刻鋻起隻耳仔聽,因為我個仔係左邊),男仔有"lung"的原因,係因為ballball降落的通道未生埋,而通常男仔ballball會係左邊先降落,然後先到右邊,所以遲d生埋�唔生埋的通常都係右邊。
個醫生仲話,如果左邊有,右邊都有lung的機會會大d。
不過,醫生做手術時check過我個仔,只係得左邊有lung,右邊無。

侯爵府

:-( :-( :-( :-( 咁你仔仔出黎幾耐醒番呀
fung1975 寫道:
hihirita

查實都好擔心架,我抱左樂樂入手術室, D姑娘就叫我係門口等, 我一直係門口等到佢做完手術, 全程冇行開過, 因為想佢一出嚟就見到媽媽 :-( :-(

珍珠宮

hihirita
姑娘叫我抱仔仔落去手術室,因為BB通常唔肯瞓床
姑娘叫我係病房到等∼∼
點知佢上黎的時候,BB係瞓係張床,姑娘同我講,話好多BB都係要抱上黎,因為佢地會喊∼∼但你個BB好乖,佢唔喊,所以放佢係張床度,推佢上黎。同埋話佢成個手術過程(指手術前後的清醒時間)都無喊過∼∼
個一刻,我覺得我BB好堅強,身為媽媽的點可以軟弱呢?就係呢一個moment,我喊左出黎∼∼

侯爵府

BB好叻叻呀, 我又感動勒 :-(
hihirita
姑娘叫我抱仔仔落去手術室,因為BB通常唔肯瞓床
姑娘叫我係病房到等∼∼
點知佢上黎的時候,BB係瞓係張床,姑娘同我講,話好多BB都係要抱上黎,因為佢地會喊∼∼但你個BB好乖,佢唔喊,放佢係張床度,推佢上黎。同埋話佢成個手術過程都無喊過∼∼
個一刻,我覺得我BB好堅強,身為媽媽的點可以軟弱呢?就係呢一個moment,我喊左出黎∼∼

首頁
34567...8

尾頁

跳至