夫婦情感

跳至

首頁
45678...50

尾頁

別墅

引用:其實我諗上天係唔想我有佢既BB睇咁多醫生都

原帖由 angelababy0808 於 13-02-26 發表
其實我諗上天係唔想我有佢既BB
睇咁多醫生都係話原因不明
睇完呢個post,覺得你唔應該要BB。你老公太不知所謂,算了,不要浪費時間。唔系搵唔搵到錢ge問題,而系值唔值得對佢甘好。

大宅

樓主
首先,先說一句對不起,因爲那麽多人撐你,我就不需要了。
現在我想說的是,一段婚姻來之不易,不要那麽容易放棄。
都說婚姻是愛情的墳墓,你現在你只看到他的不好,給自己一點空間,讓自己輕松一下,好好想一想,那時你們的相識相戀相愛,到結婚。。。
最後,總結,你老公是愛你的,他只是個被縱壞的孩子罷了,但是這個縱容他的人是你,所以你要付一半的責任。
生活要一點點改變,不是你要他改變,他要你改變,是心甘情願,順其自然的改變。
他可以變成你心目中的男人的,但是看你自己是否給他時間而已,這個過程可能很短,也可能很長。
加油加油!

大宅

對于BB,如果不是你的問題,是不是你C6的問題呢?

瑪瑙宮

angelababy0808 發表於 13-2-26 18:38
家中已經有OSIM天王椅,是老爺送的
原因係老爺有眼見到我傷痕累累,知道我每晚要按摩太辛苦了
他沒有說出口, ...

"佢都唔使撈啦,仲唔叫對佢好呀!"

咁o既說話都講得出口, 唔明您可以忍到而家

瑪瑙宮

angelababy0808 發表於 13-2-26 18:22
其實我諗上天係唔想我有佢既BB
睇咁多醫生都係話原因不明
睇到我想喊, 您以後要識得愛惜自己, 唔係百般遷就就係對果個人好.

侯爵府

angelababy0808 發表於 13-2-26 19:49
多謝妳地呀,妳們每一句我都會記住

我相信我要找一個愛我比我愛佢多既人,那樣才會幸福
提醒你一下, 真要採取行動也需要計劃計畫.

例如: 銀行戶口的錢是否夠用? 你自己有無地方落腳? 直接跟他提出分手還是靜雞雞搬走先?

是否找定工作先? 你要有心理準備, 一旦你開始反擊, 可能會出現你意想不到的情況: 例如他忽然態度軟化, 求你留低? 或者他大發雷霆, 趕你走? 等等等等.......

你對著他10年, 應該很了解他, 要有應對的措施! 而且, 一旦決定分手, 不要輕易回頭! 所謂江山易改, 秉性難移! 你老公就算痛哭流涕, 也會很快打回原形!

tamkoreine  我都係咁諗!一定要計劃好晒, 等佢知道你唔係意氣用事!  發表於 13-2-27 17:21

瑪瑙宮

totheend 發表於 13-2-26 21:31
提醒你一下, 真要採取行動也需要計劃計畫.

例如: 銀行戶口的錢是否夠用? 你自己有無地方落腳? ...

同意呀, 佢响您面前高高在上, 若您提出分手, 因為男人自尊心受損, 可能會大發雷霆, 扔野, 到時報警.

珍珠宮

回覆:做完4個小時家務,腦裡面又再現離婚的諗頭

好好傾下,

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,我不會叫你立即離婚,因為你一直屈從你老公,不斷接受佢無理對待,佢話按摩就按摩,不請工人就不請工人,仲要幫佢洗兩架車,想做死人咩。你知自己頂唔順,點解要頂硬上,做到傷病累累,只會越來越磨損你對老公嘅愛,以致你不想再去忍佢,寧願離婚。你首先要對自己好D,自己真心想做先好做,你手痛唔想按摩咪唔好按囉,佢話唔按以後唔好按,咪仲好,唔駛太遷就。再請翻個工人打理家務,唔通有左仲做到隻積咁,當然,是否繼續要BB要諗清楚。

你不是一個no pay的奴隸,不是c6阿媽,你要有自己的生活,不能cut off哂自己的social life。如果你c6不接受,你要考慮可不可以忍一世

侯爵府

版主,我只係睇左你兩個posts,已經忍吾住要reply左先!你老公咁樣對你,你覚得佢係愛你嗎?愛一個人吾會有呢d反應!一次半次吾奇,人人都有情緒,但佢連你流哂血丶病到call白車丶跌到企吾到起身都係咁既反應,其實你自己都心中有數吧!每晚規定按摩一小時,你隻手流緊血都只顧按摩,佢係吾係人黎?佢亦有冇當你係人?版主,你要好好愛惜你自己!我諗呢度既jm睇完都好心痛你!你自己咁有能力照顧自己,吾好再留喺一個只會折磨你既人身邊!你可以默默忍受佢既惡行咁耐,我覺得你係一個好好既女仔,將來一定可以搵到真正愛惜你的男人!加油呀!

男爵府

做完4個小時家務,腦裡面又再現離婚的諗頭

樓主,你當初點識呢個人,點樣開始拍拖,點解嫁俾佢?係你追佢?係你求婚?
我見你只講佢未婚前欠債,失業,佢有咩吸引你同佢一齊,結婚又要自己一個出錢,整理/修理個"家"又係得你一個,見唔到佢有咩建樹,佢有咩可愛嘅地方足以令你咁盲目?
bb? 佢已經係一個令你做到透不到氣嘅"bb",再加一個,你還捱得到嗎?

Nancy20090615  樓主話佢 c6 白淨又靚仔.  發表於 13-2-26 23:51
My little Son

大宅

佢咁樣對你, 當你工人, 奴隸多過老婆, 如果咁樣叫做少奶奶, 不如你叫佢試下做啦, 你估佢會點, 你仲深愛佢D咩丫...千祈唔好生BB, 害左個BB又害左自己..

你有工作能力, 工作上又叻女, 洗咩留係屋企做佢工人, 自己靠自己, 出去做野, 分分鐘叻過佢啦...

你老公36, 你都好後生遮, 你入得廚房出得廳堂, 一定遇到一個愛鍚你珍惜你的好男人, E個男人真係太差喇!!!

大宅

回覆:angelababy0808 的帖子

太執著,把個男人扣得緊緊的並不一定換來佢的關心和愛護,反而令佢覺得所有事都必然的。

我係你的話,既然講又講過,罵又罵過,個人又咁心淡,我會寫封信講比佢聽我的感受,然後走左去,比自己冷靜幾個月先再算。佢可能會發顛,可能會求你返去,可能會揾過第二個,可能會乜反應都冇。到時再見步行步,總之個決定權係自己度。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇晒全部

樓主你自己有經濟能力,選擇好好愛自己吧,相信你仲好後生,人生仲有好多個十年ar.

大宅

我認為你應該快D揾番份工,以我所知如果脫離個job market太耐係好難再揾到工做,到時你C6就更加睇少你,俾說話你聽!如此同時,你要同佢表達你對佢合理嘅期望,俾一些時間佢改,如無改善即走,重新過新生活。

大宅

猶記得結婚時神父在婚禮中的講道,現節錄一段和你分享︰

「為男人來說,女人並不是我們需要就要的工具,不需要的時候就做自己的事,再把這件工具放在一邊。在婚姻之中,女人為男人是和我相同的另一半,這個女人值得我去認識、去體會她每一樣的優美,我們需要去照顧她、愛惜她、保護她——這個另一個我——和我完全是平等,讓我們去體會、去發現、去讚美她的美麗和溫柔。
為女人來說,男人並不是一件我們得到保障的工具,不是嫁了給這個人之後他完全屬於我,為我賺錢,為我買鑽石黃金,而且要照顧我保障我,他並不是我們生存保障的工具。男人在婚姻之中是另一個和我相同的我,這個我值得我去體會他的長處,他的優點,他的強壯,然後在他的背後等待他,給他發揮的空間,給他支持,這另一個我是值得我去欣賞。」

看你的留言好像常常因做家務而受傷或是病倒,要小心保重,身體是自己的,有什麼病痛辛苦的也是自己。

包包女王  看見你的留言,忍不住哭了起來  發表於 13-3-1 17:44

男爵府

引用:多謝妳地呀,妳們每一句我都會記住我相信我

原帖由 angelababy0808 於 13-02-26 發表
多謝妳地呀,妳們每一句我都會記住

我相信我要找一個愛我比我愛佢多既人,那樣才會幸福
樓主,你今晚有冇下定決心,拒絕再按摩?如果連咁小事都拒絕唔到,你點做得出離開佢?

同意樓上jm所講,決定離婚前真係要好好為自己打算下。好明顯你先生是一個非常冷酷無情的人,在超市當眾罵你,才是他的真性情,你話離開佢,佢惱羞成怒唔知會做啲咩。就算你唔著重物質,都要為自己留返個錢,好好打算下自己將來的生活

大宅

我C6睇完;話主張寧教人打仔莫效人分妻,但都忍不住講一句,離婚啦

大宅

真係眼火爆呀

樓主, 唔好再服侍佢啦, 佢識珍惜改過都仲有機, 否則, 佢絕對唔值得你對佢這般好!!

複式洋房

作為男人, 我都覺得你老公太過份, 娶老婆嗰時,結婚嗰日,有冇承諾? 唉! 男人可能冇女人咁重視感情/感覺, 但唔可以唔負責任... 不過老實講, 我老婆幾年冇做工,在家揍仔, 有時真係悶到抑鬱, 出來打番工好好多... 我會建議你想清楚係唔係值得為個咁嘅男人生個B, 真係有排捱...

首頁
45678...50

尾頁

跳至