母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陪月勳章

引用:我都岩岩泵完,勁眼訓,無法子,星期5番工

原帖由 唔多露脾 於 12-10-30 發表
我都岩岩泵完,勁眼訓,無法子,星期5番工喇,半夜唔起身儲定,好驚女女唔夠食,因為番工泵得2次 ...
好犀利呀,你幾時開始儲?我到返工果時應得21包,希望到時返工泵到3次就應該夠食。 你快d休息啦,早抖

大宅

回覆 pikupi 的帖子

其實而家下午兩點果餐已經開始要佢食固體,不過阿仔唔係好肯食,所以都要努力泵呀~返工只可以泵一次,過去週末狂埋身先叫做追番奶咋~~所以半夜一定泵。之前我都以為捱到六個月就可以鬆下,但原來沒有考慮到當bb暫時唔肯食固體時,都係要焗住餵奶。。。。

子爵府

陪月勳章

回覆:半夜泵奶揮手區

各位jm, 我泵完可以訓 lu, 其他jm要加油呀~ 聽晚再見

子爵府

陪月勳章

引用:回覆+pikupi+的帖子 其實而家下午兩點果餐

原帖由 lorrainesywong 於 12-10-30 發表
回覆 pikupi 的帖子

其實而家下午兩點果餐已經開始要佢食固體,不過阿仔唔係好肯食,所以都要努力泵呀~返 ...
加油呀, 見到bb健健康康快高長大,乜都抵返就算辛苦d都係值得,你快d休息喇

男爵府

回覆:pikupi 的帖子

我BB4個半月,之前唔識儲奶,呢段期間做過兩次手術,所以冇儲貨的。剛泵完,有190ML,而家雪櫃共有4百幾ML,夠聽日食三餐。

子爵府

陪月勳章

引用:我BB4個半月,之前唔識儲奶,呢段期間做過兩

原帖由 denise333 於 12-10-30 發表
我BB4個半月,之前唔識儲奶,呢段期間做過兩次手術,所以冇儲貨的。剛泵完,有190ML,而家雪櫃共有4百幾ML, ...
咁你快d訓啦,希望我遲d可以好似你咁多奶,我仲係得120-130ml。聽晚再見~

大宅

較咗3:30起身,但訓返,4:20先札醒,剛泵完奶,仲餵埋阿仔!我個仔都係早產b,上星期一先出院,所以未介夜奶

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

咁多bb咁快介左夜奶,好羡慕啊 我bb而家個半月仲未介,4點就會喊

大宅

好媽媽勳章

我Bb都就快2個月喇,仲未戒夜奶,所以每晚會起身2次泵奶

大宅

泵緊,勁眼瞓,亞仔尋晚11:30醒,但3:15至肯瞓,瞓得2個鐘

男爵府

190ML,一日得凌晨呢次,仲要唔係次次有。你試下飲炒米水,我之前停咗個幾月冇飲,早兩個星期前開始飲返,日頭由每次90ML一100ML,可以變到110一120,因為我又冇特別煲湯水,所以我估係啲炒米水,當然大前提係要飲大量水啦

男爵府

回覆:kiki_0128 的帖子

加油呀,好快會挨過,有你嘅媽媽奶,阿B一定會快高長大,肥肥白白

伯爵府

BK Milk勳章

引用:咁多bb咁快介左夜奶,好羡慕啊+我bb而家個

原帖由 1130 於 12-10-30 發表
咁多bb咁快介左夜奶,好羡慕啊 我bb而家個半月仲未介,4點就會喊 ...
我都係呀,個半月都仲係4-5點要食一餐,都唔知幾時先搣得甩,不過我都儲奶中啦,食一邊泵另一邊,仲有20幾日番工,大約儲左80安奶,但好驚唔泵會愈來愈少奶。。。

大宅

無訓勒,訓完都五點,改左一疊作文(我教書)夠鐘換衫返工,日日都系甘,朝朝唔系改作文就改測驗。。。唉

子爵府

陪月勳章

引用:較咗3:30起身,但訓返,4:20先札醒,剛泵完

原帖由 kiki_0128 於 12-10-30 發表
較咗3:30起身,但訓返,4:20先札醒,剛泵完奶,仲餵埋阿仔!我個仔都係早產b,上星期一先出院,所以未介夜 ...
辛苦媽媽喇, 初頭果兩星期起身餵夜奶真係想喊, 傷口痛左一星期,阿女又食住訓,次次搞大半個鐘,兩個鐘食一次,差不多無得訓。好彩3星期開始訓到4個鐘,先叫做好d。 你要加油呀,試下埋身餵,咁可能多d時間休息。

子爵府

陪月勳章

引用:咁多bb咁快介左夜奶,好羡慕啊+我bb而家個

原帖由 1130 於 12-10-30 發表
咁多bb咁快介左夜奶,好羡慕啊 我bb而家個半月仲未介,4點就會喊 ...
可能好快架喇,你bb夜晚個覺訓唔訓到5個鐘以上?訓到既話都當戒左架喇。慢慢又會訓耐d,我阿女哩3日訓左8個鐘先醒,好彩有起身泵奶,否則谷到石頭胸都似

子爵府

陪月勳章

引用:我Bb都就快2個月喇,仲未戒夜奶,所以每晚

原帖由 wingwilliam 於 12-10-30 發表
我Bb都就快2個月喇,仲未戒夜奶,所以每晚會起身2次泵奶
一晚泵2次 咁你咪無得抖?你bb幾時出世呀? 我阿係2號,仲有3日就2個弓喇

子爵府

陪月勳章

引用:泵緊,勁眼瞓,亞仔尋晚11:30醒,但3:15至

原帖由 poonlydia 於 12-10-30 發表
泵緊,勁眼瞓,亞仔尋晚11:30醒,但3:15至肯瞓,瞓得2個鐘
琴晚咁曳豬既,搞成4個鐘先肯訓, 平時係咪都係咁? 定係可以訓耐架?

子爵府

陪月勳章

引用:190ML,一日得凌晨呢次,仲要唔係次次有。

原帖由 denise333 於 12-10-30 發表
190ML,一日得凌晨呢次,仲要唔係次次有。你試下飲炒米水,我之前停咗個幾月冇飲,早兩個星期前開始飲返, ...
我日日唔係黑豆茶就係炒米茶當水飲, 唔敢唔飲呀,驚唔夠奶,每日仲飲2大碗我媽媽煲既湯(花生豬腳, 章魚豬腳,木瓜魚尾)都唔係特別谷。阿女食晒2邊就隔3-4個鐘先要再食。

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+1130+於+12-10-30+發表咁多bb

原帖由 丁丁aunty 於 12-10-30 發表
我都係呀,個半月都仲係4-5點要食一餐,都唔知幾時先搣得甩,不過我都儲奶中啦,食一邊泵另一邊,仲有20幾 ...
你就好啦, 可以一邊食一邊餵,我阿女要食晒2邊先夠飽 所以只可以靠半夜哩次泵先有得儲。

ame_wu  mi 2 ar....add oil!!  發表於 12-10-31 01:15

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊