爸爸專區

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

Re: 計劃將來

不經不覺已入行一段長長的日子了,忙忙下便忘了熟習的東西......現在只會用電腦畫圖了....
fashion design 也只是商業工作之一,工作上實際也很少要畫人像.
要我素描也可以,但可能水平只停留在會考階段.

yunhai 寫道:
LilianLegend:

fashion designer 應懂得畫人像,即素描 ?
fine arts 熟習那一樣喲 ?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

看看下你的計劃,其實我都可跟上了不少....但...

(1) 運用個人興趣衍生為職業;..... (我的職業本是興趣的,
但又太苦了!)
(2) 增進個人文化修養;..........(我愛看書的,但因太忙及年
紀大了,精神不夠...少看了..)
(3) 服務社會......................(以往也常做義工.但現在也沒
有了)

看來,"忙"令我失去不少.....
我真是要重新去計劃我既人生下半場了!

yunhai 寫道:
要繼續活得精彩!

「yunhai 」之主要計劃:
.
(1) 運用個人興趣衍生為職業;
(2) 增進個人文化修養;
(3) 服務社會
等等

.

大宅

家事繁忙嗎 ?

LilianLegend 寫道:
看看下你的計劃,其實我都可跟上了不少....但...
(1) 運用個人興趣衍生為職業;..... (我的職業本是興趣的,
但又太苦了!)
(2) 增進個人文化修養;..........(我愛看書的,但因太忙及年
紀大了,精神不夠...少看了..)
(3) 服務社會......................(以往也常做義工.但現在也沒
有了)
看來,"忙"令我失去不少.....
我真是要重新去計劃我既人生下半場了!

別墅

markli,

係呀,是很主觀的商業美術工作,沒有數據可計出錯與對.....

你是做那類設計的?

[quote]
markli 寫道:
其實做設計.....是很辛苦的.... :-(
[/quote]

我做佐五年髮型,有兩年係做髮型師。
我做佐十年平面設計,有五年係自己搵客。

為生活做設計,真係很辛苦,又無錢,後生既時候都好享受,因為好似好有型^____^,但有佐兩個囡囡,一切都己經改變了。

但依家我吾想過呢種生活,我想有多D時間做自己想做既事。

:wink:

伯爵府

yunhai,

只是倆夫妻的家務罷了~不算太忙.
只是工作花了不少心力.....
若定了方向,計劃也來得易些.

話時話,很羨慕你年輕生仔女,現在已可享受清褔.

伯爵府

markli,

猜你與我年紀相近,在這年紀,也是多會去想之後的路要點走了.
猜你想找一份固定工時的工作罷,
那麼,你有何計劃?

男爵府

不經不覺已入行一段長長的日子了,忙忙下便忘了熟習的東西......現在只會用電腦畫圖了....
fashion design 也只是商業工作之一,工作上實際也很少要畫人像.

室內設計何嘗唔係呢?咪一味係度畫電腦圖囉~
世事如棋,局局新,穫穫甘!

大宅

markli ,
想幹什麼"想做既事" ?

markli 寫道:
... 我想有多D時間做自己想做既事。

男爵府

yunhai 寫道:
markli ,

[quote]
markli 寫道:
[/quote]

通常都係未了既心願~

伯爵府

tabobb,

妳是做室內設計嗎?.....我當初也有考慮入這行的......
妳已入行多久?

tabobb 寫道:
[quote]

室內設計何嘗唔係呢?咪一味係度畫電腦圖囉~ [/quote]

別墅

markli,

猜你與我年紀相近,在這年紀,也是多會去想之後的路要點走了.
猜你想找一份固定工時的工作罷,
那麼,你有何計劃?

哈哈....我吾係想搵一份定時既工作,我吾想比時間限制。
我想請人幫我設計,我只係望下佢做野咁囉。
如果吾係要養妻活兒,我一早請佐人喇......

別墅

yunhai 寫道:
markli ,

[quote]
markli 寫道:
[/quote]

當我吾使再煩惱於生活,我會用多D時間享受下生活,會寫一個關於(見證基督)的網頁。

大宅

markli,
為基督牧民,也算是為社會服務的一種,義工喲!

markli 寫道:
當我吾使再煩惱於生活,我會用多D時間享受下生活,會寫一個關於(見證基督)的網頁。

伯爵府

你猜會幾時係"吾使再煩惱於生活"既時候呀?

markli 寫道:
[quote]
yunhai 寫道:
markli ,

[quote]
markli 寫道:
[/quote]

當我吾使再煩惱於生活,我會用多D時間享受下生活,會寫一個關於(見證基督)的網頁。 [/quote]

男爵府

tabobb,

妳是做室內設計嗎?.....我當初也有考慮入這行的......
妳已入行多久?

剛好一年啦~~

別墅

你猜會幾時係"吾使再煩惱於生活"既時候呀?

我猜......一年吧!

哈哈。。。一年復一年,凡事要向好既方面諗。

別墅

tabobb 寫道:
[quote]
tabobb,

妳已入行多久?

剛好一年啦~~ [/quote]

妳入行剛一年,咁要進修一下喇,吾係要妳劃圖劃到老呀!問妳怕未? :tongue:

大宅

tabobb , 電腦繪圖而家多數都交由大陸外判去做了哦.
香港正係接單專注設計.... 咁樣工作晤係無咁繁囉....
tabobb 寫道:
[quote]

室內設計何嘗唔係呢?咪一味係度畫電腦圖囉~ [/quote]
[size=large]擇善固執  矢志不移

男爵府

妳入行剛一年,咁要進修一下喇,吾係要妳劃圖劃到老呀!問妳怕未? :tongue:

就係因為岩岩好一年,所以就要去進修喇~連我老細都話要去學autocad(佢以前唔識電腦圖架!),咁我梗係唔會比佢爬頭啦~今年開始要讀返個diploma啦~再過多幾年我怕冇時間讀~

男爵府

gas8ba 寫道:
tabobb , 電腦繪圖而家多數都交由大陸外判去做了哦.
香港正係接單專注設計.... 咁樣工作晤係無咁繁囉....

大公司就係,細公司就唔係~
外判比大陸既係訂造傢俬咋~
我寧願係細公司捱下好過~

首頁
12345...11

尾頁

跳至