嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...15

尾頁

大宅

Re: 正確使用濕疹膏

我又冇試過,反而我當它是conditioner,我用一隻叫DHS的sensative shampoo, OK Ka!!! buy it is hard to find.

禁止訪問

禁止發言

別墅

你們提到一只 Aqueous Cream BP 係龍城賣 100g $12.

http://tw.myblog.yahoo.com/joan68117/

大宅

前一排我個b面仔 爆擦+ 咀角奶蘚, 用左 qv cream(牙膏形) 仲紅到一達達, 再問萬0 藥劑師 說 qv cream 原來有一隻是bb用, 好似同哩隻有d分別 (仲少d敏感), 不過因要轉新庄, 已斷貨, 佢叫我買 qv blam, 不過我見開出來油d, 要天氣再干d先再試下. 用 aquxxx cream 就ok d, 不過好得慢d. 依家就再用 vendome , 都ok唔會紅唔會爆.

男爵府

無数固醇既濕疹藥膏有冇用架, 咁貴嘅! 成400一枝!

大宅

妳話protopic 嗎?我女正用緊。因她的濕疹在眼皮,不可用重数固醇,但H. Cream 又唔得。我前後看了成2仟$皮膚科e生都唔得,重腫得好勁。最後經政府e生介紹用它,又真喺正喎!用了3日以冇腫啦,但要keep 存用。$400 唔算貴啦,我用了3個用才用了1/4。好過睇成$2K e生啦!

yvomak 寫道:
無数固醇既濕疹藥膏有冇用架, 咁貴嘅! 成400一枝!

男爵府

珀珀,慧慧媽 寫道:
我又冇試過,反而我當它是conditioner,我用一隻叫DHS的sensative shampoo, OK Ka!!! buy it is hard to find.
尖沙咀龍城有播.

「豬油膏」的Emulsifying Ointment 龍城 $35 500g.

複式洋房

我想問:我買o既豬油膏」的Emulsifying Ointment 包裝o吾同,$45無說明,只貼住Emulsifying Ointment 同3朵橙色O既花,係北河街買,會O吾會係假嘢??急急急請回覆

大宅

今日醫生話呢兩隻藥膏係致癌架...雖然佢冇類固醇,佢話兩歲以下唔好用..
hunny999 寫道:
我有一支Protopic (tacrolimus ointment) Ointment 0.03% 30g(用了好少約5%) 及 Elidel 15g (用了約20-30%) 可平讓.

禁止訪問

男爵府

我個女頭頂出左好多粒粒, 今日睇醫生話係濕疹, 濕疹唔係出係其他地方既咩, 有冇媽咪知道??

禁止訪問

別墅

nortybunny:

我個仔除咗面有濕疹外,頭頂都有出粒粒,先係紅色然後結焦。

大宅

my son first has 濕疹 on face, then shoulder and neck, and now also 頭頂.

nortybunny 寫道:
我個女頭頂出左好多粒粒, 今日睇醫生話係濕疹, 濕疹唔係出係其他地方既咩, 有冇媽咪知道??

大宅

my son is using this also.. but he still very dry.
by the way 屈人氏 Aqueous Cream 牌子ADAMS is now on sales , only $29.90/ 500 gm.

carolcat 寫道:
icann:
我係屈人氏買都係$45
(牌子ADAMS healthcare既Emulsifying Ointment ),
大公司有保障麻 [/quote]

民房

thank you

男爵府

tingwong 寫道:
[quote]
mako 寫道:
我都想知?-(
[quote]
pinksbb 寫道:
請問文中提及汗疹與濕疹, 兩者有乜野分別呢
[/quote]汗疹應該係大汗得滯"up"位引起
濕疹可能大家同我以前一樣,見到個濕字,就應為濕得滯"up"住先出疹,但上年冬天我個女隻手就試過因為乾燥得滯,所以出疹,個醫無話係濕疹,叫我買D潤D既沖涼液俾佢用!以我係咁同佢搽野先無事窄[/quote]

汗疹係汗管被堵塞時而生,
而濕疹係對某些物品產生敏感反應而起!

大宅

我都想花士令係咪即係凡士林呀!

大宅

Hi all,

Share my method for濕疹 – for your reference

Add bathing oil in water (Brand: QV)
Whole body - use「豬油膏Emulsifying Ointment 」when bathing (Can replace the bath foam if skin as bad level of 濕疹 )
Whole body - use 「凡士林Vaseline」 mix baby oil after bathing (Dry or not fully dry body), also if use at morning wake up and before sleep is better
** 濕疹 area - use「 Aqueous Cream BP」 2 times/per day if necessary (Brand: ADAMS)

My son’s濕疹 will happen at every season changing time, under this method that my son has great improvement after a few days. Very useful!!!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

首頁
34567...15

尾頁

跳至