親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 06年6月-7月北海道自由行

hay03 寫道:
如果諗住完成北海道行程停留係東京玩幾日的話,咁就一定要東京入東京走啦!

上次睇果個係搭 JR 北上...
ec2japan.com 個 forum 有好多高手.不妨去問野.

男爵府

我有本CX出既夏之北海道天書(只介紹札幌, 富良野, 美瑛, 函館), 內有CX PACKAGE (不過至06/4/30) 包機票, 酒店接送, 3晚酒店, 旅遊保險, $5399up. 住SHERATON, KEIO PLAZA(我99年住過, 都唔錯, 早餐有日式又有西式揀, 去JR站大約10分鐘), JR TOWER HOTEL NIKKO, EXCEL HOTEL, TOKYU INN.
CX580 HK-SPP 0945-1536
CX581 SPP-HK 1645-2050

而酒店如加一晚價錢如下(per head):
TOYKU INN $349
SHERATON $393
EXCEL $393
KEIO PLAZA $458
JR TOWER $786

內有介紹富良野/美瑛民宿(per head):
POTATO VILLAGE $427 (ROOM+BF+DINNER)
BEIL HILLS $554 (ROOM)
B&B FURANO $386 (ROOM+BF)
星之丘 $700 (ROOM+BF+DINNER)

摘水果:
千代田農場
$90/0.5hr 士多啤梨

男爵府

JAL

http://www.jalselect.com.hk/index2.html?lang=chi

子爵府

hi all,

你地既問題係我去年都經歷過既....如你們有興趣, 可去我下面既遊記找資料, 都好齊架. 夏天北海道真係好值得去.

別墅

如果帶住小朋友, 不建議乘JR夜車由東京上札幌, 因為大人都辛苦, 仲分分鐘訓唔著, 小朋友就分分鐘會扭計.....

如果唔係七月中的旺季, 其實Cathay的直航package唔算好貴, 但如果想玩埋東京, 可選擇JAL或ANA的轉機package, 第一日會響晚上九時才到札幌市內, 但尾程可停留幾日東京。

富良野美瑛有八、九成的住宿都係pension, 要share洗手間, 但日本人多數很自律, 不會佔用太久, 故問題不大。平均價約一人9000yen起, 包早晚餐。

我是長駐ec2japan的網友之一, 有興趣可過來交流。我的網站有我們兩夫婦在2003年的十六天北海道+東京遊記, 是使用JAL轉機pacakge的, 當中還在富良野地區駕車48小時, 詳情請按此!

大宅

Icycream
睇完係舊年個遊記, 真係好精彩 , 對我plan今年7月尾個行程好有用, 早知唔洗買旅遊書添. 睇黎我都要捉埋老公慢慢研究, esp. 租車 & 搭JR from Tokyo to Sapporo, 好似真係會好辛苦咁, 我個女到時3歲9個月, 可能對佢同對我地黎講都好辛苦 . 真係要慢慢咪書(你個遊記)喇. Thank you!
By the way, 你個baby出細未呀?

男爵府

Kanris,
嘩, 你地既遊記好正呀! 但如果老公成8年無駕車, 咁個gps又唔work咁點好, 我係路痴! 觀光巴士方唔方便呢?
回想起6-7年前, 我都成日係ec2japan問sandy有關日本既事. 不過宜家好耐無上去了, 咁你識唔識nobita呀? 佢以前都成日係es2japan答人野, 不過宜家佢有自己既網站, 我有時都會問佢野呀!
另外如有小孩, 咁住民宿要share toilet會唔會好方便? 但我其實唔太想住酒店, 想住下民宿, 有無民宿係2間share1個toilet無咁多人share呢?

icycream,
我找不到你的游記網站呀, 可否話我知條link呀?

大宅

大宅

vkzone,
Thank you for starting this thread. I've also started planning my trip to Hokkaido. Icycream & Kanris are "go-sou" for "tzi-yau-hang" to Hokkaido. With their help, we need not worry !

I plan to go to Hokkaido in the middle of Jul (to see lavender). Tentatively, I opt for CX direct to Sapporo to save time. Does anyone know when peak season surcharge begins in the summer?

I'll be the tour guide & my hubby will be the driver+coolie :mrgreen:! I've read several guide books about Furano & Biei. Driving is definitely more convenient than to travel by bus/train/cycling.

My biggest challenge this time - going with my mother-in-law!!!!

別墅

vkzone, 我地響北海道第一次駕車之時, 其實都係響hk考完牌之後從冇渣過車(當時, 我的牌齡是3年而實際經驗係0, 老公仲早我一年考), 但我覺得都冇問題, 不過, 我建議你如果能夠一個人渣車而另一人專心睇GPS和地圖, 會好好多~~

民宿有大有細, 我住過果d都係total得五間房左右, 我覺得呢個share toilet比例可以接受囉....

sandy同nobita我都識, 響聚會見過好幾次添....如果你仲有野想問, 去ec2japan有更多高手呀~~我都只係去左冬、夏北海道各一次咋......

子爵府

Candy925,

多謝你讚賞. "早知唔洗買旅遊書" ---咁你又太客氣喇.

去年去北海道囡囡都係2歲3個月. 我plan行程都跟足. 完全無問題. 不過下次再去北海道(不入東京), 我一定direct flight去札幌. and suggest你地租車. (我個遊記上載了website), 同小朋友去方便好多.

我都係去年先考左車牌, 都有drive 2hrs玩下. 唔難架.

係丫. 我細b下月出世啦. 所以有人invite我幾時再去都不是短時期既事.
記住enjoy your trip with your family. 如有問題去尼道(here)我答你丫.

子爵府

vkzone,

請==>click here or 我簽名相(阿囡幅图)上面==[7月北海道薰衣草之旅遊記]就係我既遊記喇.

我highly recommend我係富良野住個間民宿, 獨立屋, 不用同人share toilet, 去7彩花田勁方便, 食物同hotel 有得揮丫.

7-8月最當旺既不是士多啤梨, 係cherry, 我遊記有教點去. 有相看. 栗米&薯仔都係要試下. 最當旺.

vkzone 寫道:

icycream,
我找不到你的游記網站呀, 可否話我知條link呀?

jsmami,

你太客氣啦. kanris先係expert丫. 我都有請教佢架. :lol:

大宅

Icycream,

謝謝妳的分享,好詳細的遊記呢!

不如妳多 D 入黎呢到解答我地嘅問題啦!

係呢,我想問我地唔識得揸車,咁係唔係好難去到 D 景點架?

大宅

icyream:
我就係睇左妳個好詳細的遊記, 令到我好想即飛去北海道睇花和摘cherry.

如想避peak season (in fact want to save $$$$) 選擇6月尾/7 月頭去, 有花睇嗎? 可以去邊睇到今年的開花期?

我hubby有車牌一年多d, 但

子爵府

tatacat,

thx. 我有時番睇都覺得d花好靚....d美食好正.

好老實講, 咁遠去到我唔會差個小小. 去年有幾批朋友/bk member去, 就係早左小小(6月尾), d花都未開, 7月中至8月頭去就最正. 但我去年stay富良野個幾日好好天氣, 但有其他人報料又話只遲我幾日去又落雨wor. 所以我都好lucky. 你要遲d先check花期啦. click here<<開花情報>>, 差不多花期, 個website仲直情有現場直播當地既花田tim 丫.

個邊d交通道路幾安全架, 都係右軚車, 不要開太快, 雙程路, 我都開到, 相信冇乜人唔得lor . 去之前補多幾個鐘車啦.

若不租車去觀光景點, 租taxi好難找, 始終鄉村地方. 一係搭觀光巴士, 但就要限時限刻. 見到d花田靚無得停下影相lor. 請再看下我既遊記, 有埋觀光巴士既website...地圖丫...etc. 好多wetsite都有. 就算唔租車都有好多實用資料. 因我初時都係唔夠膽係當地租車.

子爵府

hay03,

若唔識得揸車, 可去here==<<富良野觀光巴士>>去到其他出名景點.

hay03 寫道:
Icycream,

謝謝妳的分享,好詳細的遊記呢!

係呢,我想問我地唔識得揸車,咁係唔係好難去到 D 景點架?

大宅

Icycream,

唔該哂!

全個旅程妳花左幾多錢呀?

男爵府

Icycream & Kanris,
好多謝妳地指教指教! 等我找天好好print晒出來溫習一下先.
其實6月尾想平d外, 仲有係唔想peak season咁多人.
住宿要提早幾耐book呀?
似乎好都有不少人去看花呢!
我可能會和2個朋友和我自己一家三口, 一行5人咁去.
有無跟團好介紹呀, 東瀛游好嗎? 我在想, 如果stay behind在富良野旭川那邊, 咁係唔係可能要起回頭路呢?
kanris,
我只在街遇過nobita一次, (我地未見過臉, 但佢認得我仔仔所以叫我), 我正約緊上去佢屋企玩.

大宅

vkzone,

I went to Hokkaido with 東瀛游 in Dec 2002. The tour was good. We had great fun playing snow & skiing. But 2 things to mind u :

1. Things to buy from the tour guide - when we were on the tour bus, our guide kept saying Fancl was unknown in Japan & sold us to buy his "facial mask". When we reached Tokyo by ourselves, of course that's not the case. His facial mask has the smell of alcohol! P.S. We knew he would make money by selling things, but we hoped he wouldn't cheat!

2. Things to eat - the tour guide took us to eat (a) seafood & (b) kobe beef. The seafood was very fresh, but too much to eat by just the two of us (since the tour guide asked us not to share with another couple) & we were not given enough time to finish the meal; the kobe beef was not good at all. We knew how good kobe beef tasted.

Overall, I still think 東瀛游 is a good travel agent. Hotels & meals are not bad at all. As for the tour guide, it depends on your luck & they hop from one agent to another anyway.

別墅

kanris,

請問您是否ec2japan kanris老師呀?

如果是的話, 我時常有睇您發表的遊記, 往年我們一家三口到箱根的行程都有參考您的資料呢!

好似您在計劃緊復活節日本中部旅行, 我都有看您的行程plan, 我們則會4月9日一連7天到東京及河口湖因為亞囡話要去富士急樂園及去多次迪士尼樂園, 不過最攪笑她話行程中一定話要去下北澤看中古的東西(她看完本XX全攻略就中了毒)。

謝謝您時常提供咁多有用的資料!

首頁

尾頁

跳至