嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...45

尾頁

複式洋房

Re: 今日食乜粥 (Part 2)

Hi, 快樂
查實好簡單, 去買一個普通的單柄煲, 專門給 BB 煲粥用, D 粥分兩次煲, 首次把米及材料放下一起煲約30分鐘, 然後由得佢焗係個煲度一, 兩, 三個小時都唔怕, (當然夏天就唔好焗咁耐,) 然後再返煲第二次, 要攪住, 約煲多10分鐘, 就 OK 啦!

珊瑚宮

好媽媽勳章

今日食南瓜白菜仔紅蘿白雞肉粥

大宅

想問問用電子飯煲, 想煲三文魚粥,
點樣可以擇d魚骨出黎呀~
應該成舊三文魚扒一齊放落去煮定係點呀~?

大宅

今日食abc粉..(大眼雞�番茄�薯仔�粟米湯底)

jy2011    發表於 13-4-8 22:55

別墅

lunch - 蕃薯豬肉粥
dinner - 芝士西蘭花銀鱈魚粥

大宅

各位媽咪

我想問下, 我bb 1 歲大了,每天應比幾餐粥, 同幾餐奶是最理想呢? 同埋我想問粟米堡粥d 粟米應該買邊d, 急凍的嗎?
還有是bb 一天可以吃幾多芝士呢?
thank you

別墅

tintingai 媽咪,呢兩款粥都好吸引,我都想整比亞仔食。想問下你係用咩 cheese 架?係邊度買?Thanks.

別墅

you can buy the cheese at jusco

別墅

Thanks, GLORIALKL
d cheese 係咪 specially for baby?
請問你可唔可以比個名我,等我去 JUSCO 買?
Thanks a lot!

別墅

qaiqbb媽咪:
我買牛頭牌(1盒24粒) 一次落1粒(粥仔煮好熄火落攪溶). 一星期食2次. 我聽其他媽咪話jusco or uny都有bb cheese賣, 不過我諗住加落粥仔份量少就比佢食大人cheese試下, 食左2個星期腸胃so far冇問題. 我個仔9 1/2大, 如果你bb比較細我諗就食翻bb cheese穩陣d.

別墅

Thanks tintingai 媽咪。
我亞仔就黎 7 個月,或者我會先試下買 bb cheese,跟住先再試大人cheese。

珊瑚宮

好媽媽勳章

今日食咗肉碎abc粉

大宅

2018復活節勳章

大家認為用豬骨定瘦肉煲粥好, 我覺得豬骨會甜d
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

別墅

今日我煲節瓜薯仔瘦肉粥(兩餐)!

NGASZE626,
未試過用豬骨煲粥仔, 我驚d豬骨碎左會整到bb喉嚨喎!

NGASZE626 寫道:
大家認為用豬骨定瘦肉煲粥好, 我覺得豬骨會甜d

別墅

請問各位煲粥時d廋肉會唔會整碎比埋bb食??

複式洋房

想問abc粉可以係邊度買到,我搵左好多間超市都無.
       ※ 梓泳2004年10月25日出世啦 ※

珊瑚宮

好媽媽勳章

wing924 寫道:
想問abc粉可以係邊度買到,我搵左好多間超市都無.

city super

別墅

我會買hk$5瘦肉整碎分兩餐煲.

我今日煲"瘦肉薯仔菜芯粥".

大宅

我BB剛6個月,是否可以比佢食魚粥或肉粥呀 ?-(
係咪吾落得鹽架,我BB無味都吾係好食,加埋菜都係食少少咋 :-(

別墅

BB剛6個月, 由初初用瘦肉粥慢慢隔兩日試加其他食物, 因為咁先可以知道你個b食邊樣食物敏感.

最重要係唔可以落鹽架, 因為BB太細開始食鹽對肝臟唔好架!

首頁
12345...45

尾頁

跳至