婆媳關係

跳至

首頁
23456...97

尾頁

大宅

請個人陪你99
Chemical pregnancy:
9/2011(Mid-Autumn Festival) --6W
1/2013(CNY) --5W
失敗的人

大宅

慣咗自由嘅妳, 怎能"受得起"佢哋嘅"好意", 還是坦白D講自己嘅感受吧! 叫妳C9同佢哋講清楚啦! 有錢,有面,都唔可以主宰他人嘅生活.

男爵府

環保接龍勳章

洗鬼理佢哋咩,你係唔想,無人迫到你。

唔聽電話未得囉。

別墅

A.Yin 發表於 12-4-30 06:13
好多謝哂咁多位,我現在真係喺醫院等睇醫生,經過咁多位開解我有鼓起勇氣同我呀媽講,得到C6同意連6299之間 ...
慘豬,見到d人叫你扮bb唔穩定,估唔到唔使扮都弄假成真,我覺得你真係俾你老爺奶奶迫到有dd抑鬱,希望你多d休息,唔好影響到bb,最緊自己身心健康。

大宅

回覆:真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

小心自己身體,同bb。唔好周圍去,有乜叫你c6同媽咪同6299講。

大宅

真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

都估到你會唔舒服架啦,所以叫你relax d...
你唔好再理你6299啦! 安心d瞓幾日安吓胎啦!
take care!

大宅

今日成日都喺醫院,我以為觀察一日就得點知醫生話穩陣起見留院觀察,媽咪+親戚(因為成朝唔見咗人驚屋企人擔心局住自爆)啱啱番屋企先有機會發洩下同想再咨詢大家意見

c6終於襯lunch time打咗俾99,以下係他Send voice message俾我的內容

c6:做乜番深圳?
99:我點解唔去得深圳
c6:咁你到底想點
99:咩到底想點你講說話做乜咁難聽
c6:咁你做乜靜雞雞去SZ又唔出聲,XX(我)同我的意見都唔想番大6你點解都要咁做
99:嘩你依家咩態度,我人一個去邊要得你批進同你申請呀?無大無細我現在做咗咩得罪你兩個大帝咁巴閉
c6:咁你琴日唔係打俾XX話番咗去sz叫她上去咩,又唔聽我電話
99:該煨囉我YYY(99)幾時養個咁的人出嚟,我唔聽你電話又點,殺人放火呀!你老婆琴日夠唔聽我同你呀爸電話啦你唔打去鬧她?我叫她去SZ有咩唔啱呀!關心你老婆有罪呀!做人工人(意思照顧我)都有錯呀,現在咩世界?你倆個食袋鼠肉食蒙咗呀

大宅

回覆 回覆:A.Yin的帖子

小心身體呀樓主!!
跟住呢?!

大宅

C6:咁上SZ多菌又剩,D食水又唔知點咁
99:ZZZ(C6),我發覺你呢個人好有問題,忘恩負義,你現在咁大個人食好住好受教育,靠邊個喺邊度搵錢養你,邊個住咗咁多年有菌的地方飲唔乾淨的水養大你呢個X街仔,你依家咁樣講嘢?你兩公婆咩咁巴閉發咩神經呀(開始歇斯底里),我冇人冇物(其實她兩邊都有司機)秤住D補品搭夜機為乜呀,為你兩個初為人父母?你哋做人做到咁學咩人做父母,有資格咩,其身不正,盞教壞子孫,唔好以為喺外國冇人覺呀,你影衰中國人呀.....(cut 咗缐)

C6轉打俾62,62敷衍應他,講來講去叫C6唔好理女人嘢(意思99),男人老狗做乜成個C9咁,一句get back to your work 就收咗缐

我呀媽嚟到淨係話:
我唔想問你咁多,你亦唔洗講咁多,我只係想講我係願意陪你上去住幾日嘅(好感動),如果你有嘢要我出聲我會聽咗先,思考過先會講,我係講道理的人唔會我個女橫蠻無理都照幫,但我都會想盡辦法幫,不過你現在休息下先

而我的決定係唔上去,但我知點講,加上C6同99火紅火綠,我當局者迷更加唔知可以點講,唔想講錯嘢搞到C6一家四分五裂,請各位再教教路,麻煩哂

別墅

梗係唔好去啦!你奶奶而家已經發緊爛渣,你再上去咪盞火紅火綠你一個人食哂!而且你bb又唔穩定,根本唔適宜再舟車勞頓,上面又無睇開的醫生,唔知頭唔知路,有起咩事邊個救到你?

你奶奶的性格根本就唔聽別人意見,自己一意孤行,簡單來講就係獨裁者,你就佢佢只會覺得應份,淨係睇文字都覺得佢d態度好難頂,你又唔敢駁佢,你一個人頂唔住的。有咩野叫你老公去解釋叫佢去頂啦,你乖乖留享香港屋企度休養下,唔好再咁心煩咁勞氣啦。

大宅

lochehon 發表於 12-4-30 23:38
梗係唔好去啦!你奶奶而家已經發緊爛渣,你再上去咪盞火紅火綠你一個人食哂!而且你bb又唔穩定,根本唔適 ...
我其實唔係唔敢駁她,我唔知點駁她,我最大的理由-舟車勞頓+衛生問題(雖然係C6講),都俾她講到我兩個係不肖子咁,我真係唔識講
C6 send 段嘢俾我聽其實原意係想問我咁的情況下,我仲想他同99講乜,他話呢件事係我屋企迫到你咁的,你有乜決定不坊講,我話你俾我消化下先

C6從來都無同他呀媽嘈過的,他可以講到咁我都算佩服他,如果搵他頂或解釋,面對咁的呀媽,請問應該點講呢?

侯爵府

回覆:A.Yin 的帖子

你奶奶講咁大段野都係打橫黎架!佢咁做只不過係推個c6比你,你唔好咁上心6299兩個嘅事,咁你就無咁難做架啦。 首先,同自己阿媽講清楚之前同奶奶嘅交住,爭取阿媽嘅支持,有女家長輩出聲,應該強力好多。其次,男家嘅事,唔好再理。你有c6支持,咁就唔好"古付"佢啦。 你安心安胎,簡單d諗,你同bb已開始感到壓力,要休息等回家,而唔係再去玩去旅行。句號。唔需要再講任何野。6299 接受與否唔關你事,安胎吧!

子爵府

橫點你入過急症室就作大d,同6299講作小產要留院觀察,要等到穩定先可以出院,話醫院唔可以開電話叫佢地唔好打黎,仲要先斬後奏,返左澳洲先通知佢地,阿媽就話要照顧你唔得閒聽佢地電話。
你6299真係好自私,都無諗過你粗身大細,當正你奴隸咁洗,叫你去東唔准向西,大住個肚仲要上sz,我陀住阿囡時搭巴士返工都暈到我死死吓。
你今次肚痛己經係個警告,心情唔好個bb會感受到架,放鬆心情唔好諗咁多,攪唔掂咪唔好理佢地,佢地衰到依個地部,完全無為過你同bb既安全著想,其實你講咩野都好,只要話唔上去佢地都罵架啦。

大宅

真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

其實我唔係好明點解佢唔行多步黎香港?!佢咁有錢,租幾日酒店都唔成問題。反而要個大肚婆週車勞頓上SZ? 要見真係唔只得一個方法嗻...

侯爵府

回覆:A.Yin 的帖子

如果真係有咩想c6同奶奶講嘅,"早幾日你地不停咁迫個大肚婆,迫到佢肚痛入左院啦! 而加醫生要個大肚婆留家安胎。佢個至親,自己個阿媽會照顧佢。佢休養期間唔會再聽電話,費事煩到bb就走埋吖!" 句號。

大宅

yamaneko 發表於 12-5-1 00:11
你奶奶講咁大段野都係打橫黎架!佢咁做只不過係推個c6比你,你唔好咁上心6299兩個嘅事,咁你就無咁難做架啦 ...
請問你意思係唔係我完全唔理99,C6都唔好打電話俾任何人?
咁會唔會以後四分五裂(絕對唔係質疑妳的意思,只是想再深入討論下呢個方法)

大宅

嵐嵐喵1234 發表於 12-5-1 00:16
橫點你入過急症室就作大d,同6299講作小產要留院觀察,要等到穩定先可以出院,話醫院唔可以開電話叫佢地唔 ...
99連夜機BJ>SZ都做得出(雖然到今時今日我唔以肯定係62迫99上機定99自己話要去SZ的),但難保她叫62搵人查我邊間醫院,然後落嚟"探我"..

侯爵府

引用:Quote:yamaneko+發表於+12-5-1+00:11+你奶

原帖由 A.Yin 於 12-05-01 發表
請問你意思係唔係我完全唔理99,C6都唔好打電話俾任何人?
咁會唔會以後四分五裂(絕對唔係質疑妳的意思, ...
係!6299之間嘅問題唔到你插手。 當你有時間有心情時,你可以去做哩份兩面不討好嘅工。但你粗身大細咁,馮咩你覺得你比你c6更有辨法呢?你肚中是一個生命黎架!你重要休養好去準備坐多程飛機返家架!理咁多做物!出嫁從夫!你c6都咁撐你,你就聽話啦!想攪出人命嗎!?

翡翠宮

畀面勳章

A.Yin 發表於 12-5-1 00:35
99連夜機BJ>SZ都做得出(雖然到今時今日我唔以肯定係62迫99上機定99自己話要去SZ的),但難保她叫62搵人查 ...
忍唔住要覆你,你記住新抱始終係外人,男家四分五裂係男家既事,最緊要你自己一家齊整。何況人地係兩母子,邊有隔夜仇,但如果你上到去有乜事,你點同老公交代?你又點同自己交待?

根本你62同c6都知道99既問題,你唔需要攬上身,而家大好理由唔上去,俾我根本就連電話都唔會聽,即刻飛番澳洲,bb野最多叫媽媽幫你買左寄過去~~~你要記住,今日你想做好人,他日你同bb有乜事,62 99都只會怪你,絕對唔會反省自己,你又何必要委屈自己!
日日是好日

大宅

angieody 發表於 12-5-1 00:19
其實我唔係好明點解佢唔行多步黎香港?!佢咁有錢,租幾日酒店都唔成問題。反而要個大肚婆週車勞頓上SZ? 要 ...
因為她不嬲係皇帝,如果要她嚟香港她會覺得自己好冇面!
呢個我好肯定她係咁諗因為有次C6有個親戚係62個呀哥個女同女婿,又係大肚喺新加坡,個女個呀媽(即C6伯娘)去泰國拜神話順便去探個女,99即刻串到人一楝都冇,呢件事我好記得,新年期間發生

話:你做人外母唔識長幼架!應該叫你女婿去拜會你!

C6伯娘:下?我去拜神叫他來泰國搵我?

99:梗係啦SG去thailand好遠咩,冇錢都可以坐budget airlne啦,你咪整壞規矩tim呀!

人哋都廢事再同她講

首頁
23456...97

尾頁

跳至