婆媳關係

跳至

首頁
12345...47

尾頁

男爵府

我係新手,想搵人比D意見我,朋友叫我上黎呢度問下人..我好鄧我老公痛心..thx大家先

我C6一直做緊D生意仔,早幾年開始生意大不如前,而我本來幫我C6手,因為公司生意唔好,所以我早前自己出去搵佐份工,冇再係C6公司做.我同c6一人負責一部份家庭開支.

我62都係做生意,99就多年都係主婦,6年前開始99話要請工人,咁大家就夾錢比佢請,我地都冇問題.
C6妹妹多年無做野,呢幾年都係62每個月比8千元佢用,直到半年前就冇錢比了.咁呢半年就係妹妹男友養妹妹同幫妹妹比家用99(佢男友好慘,非常吃力),另外C6既大哥有做野冇比錢冇返來住,又因為62冇錢啦佢呢半年佢都有比家用,細佬有做野亦都好負責一直都有份比錢.我C6就一直都比足家用.亦都好負責,冇返去住.

講番c6..一年前因為公司,開始爭銀行錢,我就拎佐10萬蚊比c6應急..個時62仲未生意有問題...咁全家開支一直都係62全部攪掂,而我地比99 既錢係比佢做零用,個時我c6比5k,細佬5k,妹男友3k,大哥個時冇比,咁我c6真係攪唔掂就多次同99講..可唔可以比少1-2k..而係呢個時候我同c6呢頭家係我全部攪掂,想幫佢過難關,點知99當聽唔到,總之就要比5k..

半年前,62生意有問題,開家庭會議..睇下點解決..因為大家都知我將自己d錢比哂c6應急..所以冇人叫我夾.99話唔想62再做野啦,叫佢退休,叫我地夾錢比62,咁就決定一人比5k,4兄弟姊妹姐係20k比6299,(層樓係自己既,所以唔洗供樓唔洗交租.)其實唔係個個都比到呢個數,話如果邊個比唔到,其他人就要幫頂,咁c6想再討論比幾多家用既問題,99就鬧佢,話你唔養我,我去囉公援,之後大鬧5分鐘,c6就冇講野,其實c6只係覺得大家都未必個個月比到呢個數,想傾下姐.

再過多幾星期,62話要錢還番比人,同埋屋企冇錢開支啦,咁話想加按層樓(層樓以前係62,c6供既.62供2/3,c6供1/3,名就寫6299)要加按80萬,話還錢同開支,叫我地幾個負責供,咁我同c6就反對,話不如大屋換細屋,將個差價拎去還比人拉,而家個個都冇咩錢仲掂個個月計埋家用一個人拎1萬番黎呢...之後個個都反對加按,因為冇能力還.
待續....

男爵府

咁6299係呢個時候話肯大屋換細屋..話唔再請工人,,細妹又話立即搵野做.但係6299話賣樓都唔係即刻賣..佢而家冇哂錢..咁點算..大家都覺得佢地接受而家屋企冇咁多錢洗,而改變生活而安慰,之後細佬就出面幫手,用私人同銀行借10萬比6299.

點知一個月之後,6299打比細佬,話d錢洗哂,叫佢再拎返來,細佬又拎10k,但半年前開始我地4個都比足5k,呢d係細佬比5k之餘再比的.

再過多一個月,家庭會議,6299話唔賣樓,照請工人,妹妹話唔搵野做住...

男爵府

而家都唔知點算...我睇唔到有明天,細佬就爭銀行錢,條數"月"來"月"大,大哥因為本身只係搵到1萬蚊,而家成日問朋友借錢,妹妹男友又因為妹妹咁而係呢半年爭銀行1x萬了,我就全份糧連銀行既錢都拎哂幫c6,最令我唔開心係,因為有時我真係再冇多餘錢比6299,我問過我媽借幾次了,但係呢一年我一毛錢家用都冇比我媽..........大家你覺得我地應該點做...

dada~0w0~  why ar mui 唔工作?  發表於 12-5-31 17:23

男爵府

62而家仲掛住以前生意既生活,日日出去搵d生意朋友食飯.而99就同以前一樣打下牌,唱下k,飲下茶,食下飯咁.

但係好奇怪,我6299對我好好架,好過對c6..99耐唔耐就問我夠唔夠錢洗,話比幾千蚊我洗住先,我當然從來冇要過,唔單止錢,所有野佢都對我好好,錫我仲錫過自己個女.但係佢對住c6就唔係,一講錢就冇情講....

琥珀宮

畀面勳章

再開家庭會議, 將所有入息 / 負債攤開晒講 ! 洗腳唔抹腳嘅日子捱得幾耐呀 ? 99發糷咋都唔會幫到件事 !

joycehang41010    發表於 12-3-27 09:24
milk2008hk    發表於 12-3-13 00:50

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你地依家個情況好似係度等爆煲,你6299真係好有福個個仔女都咁孝順,我真係唔知比咩意見你,呢D真係人生交叉點,始終都係父母又唔可以唔養佢地,而佢地又接受唔到你地比少D$,如果佢地死都唔肯接受現實改變生治黎迎合你地,咁要睇你地想唔想見到"骨肉反面"呢個局面啦!

男爵府

已經攤開晒,但係99覺得我地一定要比到...62就每次都話你地比唔到,我自己想辦法..但係最後既辦法就係加按=.=

男爵府

montana 發表於 12-3-4 17:42
你地依家個情況好似係度等爆煲,你6299真係好有福個個仔女都咁孝順,我真係唔知比咩意見你,呢D真係人生交叉點 ...

99自己從上次鬧完我c6就一直冇理c6,c6為呢件事好唔開心

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

"物極必反"咁其他兄弟姊妹又點睇,佢地係咪都心甘情願咁繼續落去,佢地既能力都係比唔到架。

侯爵府

回覆:hauhauhau 的帖子

宜家係你6299完全唔面對現實,細佬前前後後俾咗20萬,你老公唔係唔想出,但都已經冇能為力~~~6299仲要咁大洗~~

你62做咩生意,公司係咪有限公司,姑果係大不了將公司清盤不用上身~~~

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

montana 發表於 12-3-4 17:49
"物極必反"咁其他兄弟姊妹又點睇,佢地係咪都心甘情願咁繼續落去,佢地既能力都係比唔到架。 ...

細佬好願意,妹好願意(因係男友比,但男友唔願意),大哥唔願意,被迫比,成日話6299就黎迫死佢.我c6一d都唔願意,因為覺得99好無情,c6符出咁多既回報就係今日咁,但係c6覺得唔願意都要比,因為係6299養大佢既...但係c6 d錢係哂公司郁唔到,又個個月要還錢比銀行..頂佐幾年終於有明天.冇理由而家放棄公司.咁6299 d家用..咪係我比囉...我地bb又唔敢生...但係99又成日話人地搵萬幾蚊養1家6口都得丫..叫我地生..邊敢丫...一陣奶都冇得比bb食..我日日番工帶飯..早餐只係買個包食下...c6見到我咁好心痛..見到99咁大洗..覺得佢好對我唔住.....其實我仲心痛...

男爵府

lovececing 發表於 12-3-4 17:56
宜家係你6299完全唔面對現實,細佬前前後後俾咗20萬,你老公唔係唔想出,但都已經冇能為力~~~6299仲要咁大 ...

有限公司...但62堅持要守信用..要還錢比人...

vickieki  有限公司就係清盤唔使上身, 否則點解每年要俾$做核數!!!你62明唔明架?  發表於 12-3-10 00:41

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

4兄弟傾咗個共識先!要比同唔比,你地4個都要口徑一致!

如果其中一個贊成你62既諗法,做法,佢就唔會就範!

繼續落去,你姑仔個男朋友....可能都溜之大吉啦!

.

男爵府

回覆 cotychan 的帖子

咁大家覺得兩個老人家要比幾多錢佢先合理?

jacquesau  兩個老人家, 唔計有病痛, 唔駛交租, 1萬應該好夠用  發表於 12-3-7 11:23

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

hauhauhau 發表於 12-3-4 18:13

咁大家覺得兩個老人家要比幾多錢佢先合理?
真係好難答到你呢個問題....
純2個老人家,可以食幾多,用幾多呢?!但係你99又要去打牌!又要去同人TEA!去K做濶太!你62又話要還錢!!

以我角度,2個大人,唔駛交租,一人每月日用品同埋3餐駛費,6K夠晒啦!2個未12K~

4兄弟每人比4K,都16K,仲唔夠駛?!要還錢未自己慳番出嚟還囉!你62要還錢一定要逼仔女幫佢還,咁啲仔女要還錢,又逼邊個幫佢還?!

男爵府

仲有細佬因為幫6299同女友冷戰緊,因為本身細佬同女友一齊儲錢結婚,已經拖佐10年..因為99之前好大洗..細佬同c6成日都洗好多.多餘錢去99度,例如99要買野..要去遊行個d..所以細佬儲錢結婚儲得好慢..女友唔介意就慢慢儲..本身預計今年結婚..但攪佐呢單野出來...細佬係同女友一齊儲個d錢度拎佐一部份應急..同埋因為要還比銀行..佢又冇再儲錢..咁女友好心灰...而家唔想同細佬見面住...女友有打比我喊過,覺得佢地好自私..佢好難受...問我點算..我都唔識答佢..

男爵府

係丫你講得好岩...99覺得爭1-2k對我地冇分別.,.但對佢冇收入既老人家就有分別....

男爵府

其實我都好難受..但係我c6真係對我好好..係我c6風光個時..c6比哂最好既我...而家就算要幫手頂住我都願意..但係細佬女友..咩都冇享受過...仲已經等佐10年了...

丫雅  你叔仔根本就係愚孝,未來妯娌嫁俾佢都唔見得會幸福  發表於 13-2-25 16:58
milk2008hk  女人有幾多個十年呀...  發表於 12-3-13 00:57

大宅

回覆:想大家分析下,同比下意見THX

最慘係細佬!賣樓啦

joycehang41010    發表於 12-3-27 09:29
milk2008hk    發表於 12-3-13 00:57

男爵府

引用:最慘係細佬!賣樓啦 +

原帖由 Babykibi 於 12-03-04 發表
最慘係細佬!賣樓啦
6299名架,佢就係唔肯賣

首頁
12345...47

尾頁

跳至