家庭理財

跳至

首頁
12345...95

尾頁

水晶宮

畀面勳章

icici唔知有冇存款保障?

侯爵府

畀面勳章

tanping 發表於 12-3-7 12:13
icici唔知有冇存款保障?
Yes, they're under protection. But they only have one branch, in ICC, Austin Road.

男爵府

我啱啱去左上商, 做親子promote嗰個定期:

小朋友儲蓄戶口: 上限HKD10萬優惠利率2.12%p.a.至30/6
大人定期戶口: 上限HKD/RMB30萬年利率2.12%p.a.定存3個月

每大人+小朋友限做1次, 截至30/4

侯爵府

畀面勳章

sylcaca 發表於 12-3-7 13:20
我啱啱去左上商, 做親子promote嗰個定期:

小朋友儲蓄戶口: 上限HKD10萬優惠利率2.12%p.a.至30/6
So for both adult and child account, are they both time deposit? Upon maturity, do you need to pay for a cashier in order to take away the funds from the bank?
thanks.

侯爵府

育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

引用:我係來去左citibank叫我老公開左個citigold

原帖由 yan-323 於 12-03-05 發表
我係來去左citibank叫我老公開左個citigold 同埋出糧戶口
咁有頭二個月1.65%
同埋好多回贈:
原來係citibank做定期係要開埋投資基金股票戶口同再做投資風險平估,如果平估出來唔能夠達到銀行要求,咁就唔會比1.65%定期息,查實做定期姐,使乜做平估同開投資戶口,重要搞成2個鐘頭,先同你講因為你係穩陣型所以銀行只能做1.4%比你。咁我做定期梗係想穩陣啦!

別墅

Citibank 不嬲好多蠱惑野。。。

男爵府

回覆 yukai 的帖子

果日我老公都有入左去做什麼風險評估, 個職員(個女仔好好人)都提我地要pass先得. 而且都不是好耐, 我們一共用左1hr搞掂....
咁你最後有冇做到1.65%的定期呀? 如果唔係搞左咁耐, 真係好激氣.

侯爵府

育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

引用:Citibank+不嬲好多蠱惑野。。。

原帖由 Armen 於 12-03-07 發表
Citibank 不嬲好多蠱惑野。。。
勁嘔血!!

水晶宮

畀面勳章

頭先終於去大眾做半年定期,1.5%,雖然唔係好高,但今日問左幾間行佢算高。其實都貪佢完左之後嘅息口唔會跌返到牌價咁低。

水晶宮

畀面勳章

daisy17772 發表於 12-3-7 13:26
So for both adult and child account, are they both time deposit? Upon maturity, do you need to pay ...
請問呢D A/C要唔要証明個小童係自己?如要出世紙?

男爵府

11歲以下, 開戶要出世紙, trustee a/c大人簽名, 小朋友5洗去銀行

大人定期戶口: 上限HKD/RMB30萬年利率2.12%p.a.定存3個月
大人名個人1般定存戶口, 同時我開埋支票戶口, 支票戶口要$5000開戶

開戶要住址証明

Ericmo  我開支票戶口時不必$5000開戶, 職員說是整個ID項下計, 有定期已ok!  發表於 12-3-7 21:18

子爵府

引用:頭先終於去大眾做半年定期,1.5%,雖然唔係

原帖由 tanping 於 12-03-07 發表
頭先終於去大眾做半年定期,1.5%,雖然唔係好高,但今日問左幾間行佢算高。其實都貪佢完左之後嘅息口唔會跌 ...
有半年1.5算係咁,但佢有無存款保障呀?

tanping  有  發表於 12-3-8 12:21

別墅

Carmenmentse 發表於 12-3-7 20:24
有半年1.5算係咁,但佢有無存款保障呀?

有存款保障係正式的定期,唔係存款證

月     利率(10萬以上)    利率(50萬以上)
1     0.95          1.1
2     1.05          1.2
3     1.15          1.3
6     1.35          1.5
12    1.55          1.7

tanping    發表於 12-3-8 12:21

別墅

但其實大眾仲有另一個定期,10萬起
一年期,頭3個月0.65,之後3個月1.65厘,第6-9個月1.7,第9-12個月1.75,

重點:可以響第3,6,9個月提早攞錢唔罰款。

詳情 http://publicbank.com.hk/upload_ ... promotion_jan12.pdf

50萬起以上利率再多0.15厘

別墅

仲有,安信兄弟定期存款

https://www.primecredit.com/chi/pd7.php

存款期 HK$100,000-HK$499,999 HK$500,000 或以上
3個月 1.600% p.a. 1.725% p.a.

6個月 1.725% p.a. 1.850% p.a.

9個月 1.800% p.a. 1.925% p.a.

12個月 1.875% p.a. 2.000% p.a.

15個月 1.950% p.a. 2.075% p.a.

子爵府

牛年勳章

財務公司係不包括在存款保障, 要自己承擔風險.

水晶宮

畀面勳章

ho2718 發表於 12-3-8 11:46
財務公司係不包括在存款保障, 要自己承擔風險.
即係安信兄弟係冇存保?

子爵府

牛年勳章

回覆 tanping 的帖子

應該唔包括. 你可以上存款保障計劃個網站睇下個計劃成員名單.

tanping  咁冇存保嘅幾多厘都冇用  發表於 12-3-8 12:39

侯爵府

畀面勳章

No, Primecredit is not on the list of deposit protection scheme

子爵府

yukai 發表於 12-3-7 14:01
原來係citibank做定期係要開埋投資基金股票戶口同再做投資風險平估,如果平估出來唔能夠達到銀行要求,咁就 ...

"咁我做定期梗係想穩陣啦!"
真係勞氣!

從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空
眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
你也痛醒請做証

首頁
12345...95