爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:serpent+發表於+12-2-17+09:30+得十

原帖由 瑩瑩老豆 於 12-02-19 發表
你每個月洗差唔多三萬喎, 得十零萬有乜生意可以每月賺三萬?
咁唔洗諗做老闆啦。咁有無工可以work at home又有可觀收入呢?例如萬五至兩萬。

王國會長

王國會長

serpent 發表於 12-2-20 10:14
咁唔洗諗做老闆啦。咁有無工可以work at home又有可觀收入呢?例如萬五至兩萬。

...

"work at home有萬五至兩萬收入", 有咁荀的工介紹埋比我

別墅

I am the same case as you "serpent" too. I have 2 kids, the 3rd kid will coming in Jun. Two years ago, I used all my save about $150K with my partners to set up a trading company for infants toys. It is going to be better now. I believe you should think about the points as below before make the decision.
1) are you well understanding the market that you would like to start your own business?
2) Any channel to find the customers?
3) Any sources/factories that you have a good relationship?
4) Well understanding the market trend.
5) What is the biggest risk that you can take?
6) How long you can stand for without any income during the starting?

BR.

別墅

try work as financial planner!

複式洋房

畀面勳章

cdbaby 發表於 12-2-21 19:12
try work as financial planner!
其實真係可以搵FINANCIAL PLANNER傾下! 仔囡愈大洗費愈大>_<

別墅

mon_pig 發表於 12-2-21 20:23
其實真係可以搵FINANCIAL PLANNER傾下! 仔囡愈大洗費愈大>_
yes its possible they can give you advice!!

大宅

老實講. 回不了頭了
得十幾萬. 建議你買實力股. 上上落落 執下就算.

我係做生意的.

複式洋房

回覆 serpent 的帖子

我仲係打緊工既時候, 先開始拍拖, 到轉營自己做生意後才結婚生仔.

做生意一定有風險, 如果呢個風險大度會令你屋企陷入困境既時候, 你就要自己決定做唔做喇.

首先, 打工都會有風險, 突然老板身痕想炒人, 你就會出現一個生活危機, 解決辦法就係盡快搵個第二份.

第二, 做生意, 什麼都是風險, 資金流是第一要考慮, 想做生意而資金流不夠支持到你有profit的話, 可能你會涯 唔 到出頭天, 解決辦法都係盡快搵個第二份.

我會建議一邊打工, 一邊做生意是現代男最流行的做法, 當然會更加辛苦, 但是最保險的.

個人認為當你出來做了老闆後, 你會有不一樣的思考, 眼光, 做法, 這個經驗是是對日後做事很有用的.

再加上你當了老闆, 成功的話, 就可將你的生意傳給你下一代, 這都一直支持我的原動力, 希望會幫到你

支持你嘗試!

大宅

回覆:打工,做生意?

多謝大家回貼,我諗宜家都係keep住打工同幫D客入下水貨車,每部賺一萬幾千算。

別墅

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我公司頭2 個月用左13萬

除非你一開始已經有客, 唔係好難維持

洋房

realmike 發表於 12-2-22 12:36
回覆 serpent 的帖子

我仲係打緊工既時候, 先開始拍拖, 到轉營自己做生意後才結婚生仔.

非常同意 我都係一邊打工 一邊做生意 盤生意做左差不多十年
都係穩穩定定keep住班舊客
耐唔耐就有一筆ok可觀既收入幫補下
再加上打一份sales工 老底加佣金
都係唔夠 正所謂三更窮 五更富
好難再突破

洋房

Agree! 三萬 still not enough?

And if you are confident that running your own business can earn over 三萬 per month, why not do it?

Sometimes, please be practical to be a worker. You cannot imagine how your boss bear the whole company. Switch the position and think again.

禁止訪問

大宅

引用:Quote:serpent+發表於+12-2-22+13:57+多謝

原帖由 raybbray 於 12-03-14 發表
呢樣外快(幫D客入下水貨車),你應該想想點樣令自己多D客同怎樣發大嚟做!

另外明早記得上網抽ipad
仲邊有得發,香港唔興隔山買牛。

禁止訪問

洋房

炒好股 TOO

複式洋房

其實你得咁少資金, 唔好博. 情願一邊打工, 一邊開始做下生意, 儲下熟客, 到時機成熟再考慮. 雖然咁樣好似好辛苦, 但係創業之後冇客仲辛苦.

大宅

我想做生意,我想揾2~3朋友合股,減風險,最緊要同心,死向前衝,請人難嘛!各位有何行業好做呢?

別墅

我都正有呢個打算.. 但係都會一邊打工一邊搞... 搞唔成最多都係LOSE 本但唔影響家計..

大宅

Albert18 發表於 12-3-19 16:08
我想做生意,我想揾2~3朋友合股,減風險,最緊要同心,死向前衝,請人難嘛!各位有何行業可好做呢? ...
我開緊網吧.
我都想做其他生意. 大家有咩意見 @@

首頁

尾頁

跳至