自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大廚勳章

今日去左紅十字會學兒童急救課程, 好激氣, 晒我時間, 晒錢,
全堂學4 個鍾, 除左教包紮傷口之外, 其他全部得個講字, 一的實踐都無,
我最想學係兒童啃親(因為我個女曾啃親, 下到我半死) ,
跌親,燒傷, 應該點做, 我上綱見到明明有教師教埋親自點做,
但點解去到上堂得個講同聽, 好失望, 呢的資料我上綱都搵到拉, 晒咩你讀俾我聽.
想問下呢度JM 有冇好的急救課程介紹, 應該去邊間學, 我只係要求教師可以教埋點做,
不係得的理論, 係要有埋實踐.

子爵府

大廚勳章

回覆 COCOKUNSUISUET 的帖子

有冇JM 有好的急救課程介紹.

珊瑚宮

你有冇去ST JOHN問過? 我記得佢地有, 但你要CHECK下啱唔啱你程度, 打電話先問,
佢地WEB:
http://www.stjohn.org.hk/b5/firstaid.shtml

護協, 工聯會等社區服務都耐唔耐有請專人講啲老人/家長安危意識啲講座, 但兒童身體弱小, 非專業自己嚟急救都好危險, 不如做好家居安全, 同危急計劃123好過?

大宅

好媽媽勳章

回覆:想學急救課程, 請推介邊間好.

Try st john

COCOKUNSUISUET  THX .  發表於 11-10-31 09:33

伯爵府

C6 是去st. John學急救課程的,

如果領牌要30個鐘,
學的東西亦包括埋其他成人急救,
有理論和實踐。

如果你想重點學小童急救,
c6建議你去st.John買本急救手冊,
其中有小童急救教授。

珍珠宮

畀面勳章

近來教想學急救,多謝介紹!

子爵府

大廚勳章

wonderlulu 發表於 11-10-30 21:55
你有冇去ST JOHN問過? 我記得佢地有, 但你要CHECK下啱唔啱你程度, 打電話先問,
佢地WEB:
http://www.stjoh ...

THX , 等我去check .
因為上次個女食野啃親, 我只係想學下點同佢拍的野出來, 同埋萬一有咩緊急事, 可以係救護車沒到之前, 做少少常識的野.

子爵府

大廚勳章

crab 發表於 11-10-30 22:12
C6 是去st. John學急救課程的,

如果領牌要30個鐘,

thx , 我會去check 下.

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

,講真我都上過 St. John, 都係講同分享多, 實踐的話主要係包紥,包都十多種傷法,會花好多時間
加上呢啲主要設計比人考資格証書,所以較針對性,你所關心的係急救中好多時只會輕輕帶過!
其實哽親都有分年紀,細個只要伏係大人大脾拍背,但唔一定成功,大人要係肚臍對上用權頭斜上橫格膜,但都不一定成功,呢個中心會有一假人以供練習 ,

COCOKUNSUISUET  我就係想學的有實習的.  發表於 11-10-31 11:15

珍珠宮

畀面勳章

想學急救課程, 請推介邊間好.

工聯會同St John有攪急救課程, 我以前上過, 有實習有考試, 識左大人嗰part, 細路仔嗰part都好容易(主要係識左個方法)。有次我仔半夜被痰哽實喉嚨扯氣, 我都係用"食物哽喉"急救方法拍到佢嘔痰。

子爵府

大廚勳章

Teresa 發表於 11-10-31 11:03
工聯會同St John有攪急救課程, 我以前上過, 有實習有考試, 識左大人嗰part, 細路仔嗰part都好容易(主要係識 ...

想請教你係上左邊間, 邊個課程, 我就係想要有實習性的.

複式洋房

St John 成人急救課程
http://www.stjohn.org.hk/b5/firstaid.shtml

課程內容 (30小時)
a. 急救學的原則及應用
b. 應付危急時採取的措施
c. 人體的構造與機能
d. 敷料及繃帶
e. 窒息
f. 成人及嬰兒心肺復甦法
g. 成人及嬰兒哽塞處理
h. 創傷出血及循環衰竭
i. 休克及昏厥
j. 骨骼之損傷
k. 肌肉、韌帶及關節之損傷
l. 神經系統及人事不省
m. 燒傷與燙傷
n. 中毒
o. 路上意外之急救步驟
p. 傷者的處理與運送

因課程覆蓋很多日常會遇到的情況. 課程只得30小時, 考試分3個大項
-成人CPR
-骨拆/創傷包紮
-筆試

有些同學希望多練習 CPR, 因為這是急救其中一個最重要項目, 看看渣打馬拉松, 抽筋唔死人, 但.... 另, 因家中沒有設備練習, 所以同學效著重.
當然, 梗塞, 都會死人, 但30小時的確不足.... 一言難盡....

想練, 同導師講聲, 應該都會特別教長些, 或在小休, 課前後加鐘啦. 加油呀.

PowerNana  yes, St John is good, i learn this also  發表於 12-2-11 01:21

男爵府

引用:回覆+COCOKUNSUISUET+的帖子 有冇JM+有好

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 11-10-30 發表
回覆 COCOKUNSUISUET 的帖子

有冇JM 有好的急救課程介紹.
工聯會St. John 分十堂,每次三小時。考試係番上課地點考。唔洗上St John 總部。好方便!

COCOKUNSUISUET  THX .  發表於 12-2-11 00:37

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我當年係經灣仔循道衞理中心咁去學st. john 既急救, 之後去佢中環果個center 度考試.

我覺得都係理論多... 我唔知你想要既"實習性" 即係點, 總之果陣我要買佢地既紗布package, 導師會教十幾種包紥方法 (要搵同學互相練習), 大人同嬰兒既心肺呼吸法 (有個假人俾我地練習).

講到止血, 骾親果d 急救方法, 都係理論.

子爵府

大廚勳章

IvanL 發表於 12-2-10 23:32
St John 成人急救課程

多謝你的詳細資料.
我會加油. THX .

子爵府

大廚勳章

bosch 發表於 12-2-10 23:45
我當年係經灣仔循道衞理中心咁去學st. john 既急救, 之後去佢中環果個center 度考試.

我覺得都係理論多... ...

我去學果的得個講, 你仲有個假人試驗, 我連假人的影都沒見過,
所以想實習性多的, 即係自己親力親為試下.
理論我覺得睇就明, 親手做又係另一件事.
我已經買左ST.JOHN 的書返來睇緊了.
多謝你的資料.

bosch  連假人都冇, 真係自己睇書都得啦.  有時要真係練下至知自己有咩野要改進.  發表於 12-2-11 04:28

禁止訪問

男爵府

bosch 發表於 12-2-10 23:45

我覺得都係理論多... ...
當年我都跟過st. john,講開用假人學心肺呼吸法,我衰咗,唔夠氣救唔到個假人,最後仲要俾阿SIR寸,駛唔駛佢幫我人工呼吸 不過d導師教得幾仔細認真

COCOKUNSUISUET  個亞sir 靚不靚仔先  發表於 12-2-11 09:54

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

回覆 回覆:COCOKUNSUISUET的帖子

我上Red Cross 之後有3年牌, 可能你上親子班咪多d講解

伯爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章

回覆:COCOKUNSUISUET 的帖子

之前我公司有請紅十字上嚟教兒童急救,課程一個鐘頭到,一味睇slide, 睇到我好眼訓,只係聽佢講,學唔到嘢。之後再上St. John 30個鐘,有實習有書有講解,雖然無話for兒童,但都有教兒童同成人急救分別,很有用。

COCOKUNSUISUET  thx .  發表於 12-2-11 09:56

首頁

尾頁

跳至