懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我睇好多post,好多媽媽都唔係好知呢堆野o既分別,我想就我所知o既同大家分享一下,如果有唔岩請各位幫忙更正,thanks!

一般產檢的超聲波(2d us):
即係你由tor bb到生每次去例行產檢時照的2d超聲波,通常c+次次都有,政府正常就冇o既,只係得oscar同結構,排唔切就咩都冇~呢個2d超聲波通常都係媽媽想見下bb,睇下bb心跳同20w做晒所有野之後keep check bb有冇其問題咁o既姐~

oscar(唐氏筛查)
呢個係係懷孕12-18w時可以做o既一個筛查,主要都係用2d超聲波度bb頸後半透明物(俗稱頸皮),睇鼻骨同驗媽媽血清中o既甲型胎兒蛋白(AFP)和绒毛促性腺激素(HCG)的濃度,再根據媽媽o既年齡就可以90%計算到bb有冇唐氏或者其他染色體問題!如果計算出係高風險,醫生會建議再抽絨毛或羊水再確定!
p.s.有好多嫖媽都話得90%準點解仲要做,點解唔直接抽絨毛or羊水?因為抽絨毛or羊水bb會有5-10%機會流產,所以一開始醫生都唔會建議媽媽做呢d比較高風險o既野的!所以都係oscar check到high risk先會建議再做~另外有d媽媽會做2次oscar,但其實呢個冇咩必要做2次,因為c+同政府收集到o既數據同us相片都係send去中大研究計結果的,所以就算check幾多次結果都應該差唔多的~

20-22w結構性檢查:
踏入20w,bb好多器官同外型都叫做成晒形(醫生已經話佢係一個迷你bb黎),照結構其實都係用同一部2d us就做得到(可能要個mon大d law),主要係check bb所有器官同外型同外形有冇問題,都可以check到好多bb係20w前check唔到的隱性問題,例如唐氏,t18染色體變異,心漏,腎過大or過細,腦積水等等!因為如果bb24w前check到咩大問題,媽媽都可以係當時有所決定,但24w之後就算check到bb有問題都要tor到生o左出來先可以再算!
p.s.照呢個同一般產檢us有咩分別,分別就係同你照個人,一般us基本上識用個部機o既人都可以同你照,但oscar同結構性檢查係需要攞牌的,所以機係一樣但只係人唔同~所以如果有$又信唔過之前照結構醫生的話可以多照一次!

4d超聲波(4d us)
呢個基本上要到bb30w後先會照,主要係睇下bb個樣,或者可以叫睇下bb個樣有冇大墨/大痣個d law,但個人覺得照4d同bb出世個樣完全冇關係,因為一d都唔似~_~"有$的媽媽可以去照,呢個就係部機唔同,但又係人人都可以幫你照的,叫做幫bb係肚入面影張相,留個念咁law!

希望以上呢d資料可以幫到各位啦 ^_^

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

oscar係11-13w,驗血+度頸皮,唔係hcg+afp,但我一時唔記得驗乜,90%準確
16-18wk係另一樣嘢,唔係oscar,1x年未有oscar,叫double test,6x%準確,就係hcg+afp喇
但如果e+,係有個16wk做嘅, 做4個testing,都有近90%準確,但我唔清楚hk有無lab做,2年前代理同我講就無,但台灣政府就買咗呢套嘢做screening

farfeifar  多謝更正! thanks!  發表於 11-9-28 01:43

男爵府

點先知個醫生有無照oscar and 結構牌? 係邊到會seach到, 我見只係seach到有婦產科牌~Thanks!

侯爵府

Cmail 發表於 11-9-26 12:09
點先知個醫生有無照oscar and 結構牌? 係邊到會seach到, 我見只係seach到有婦產科牌~Thanks! ...

結構我唔清楚
但oscar,即係度頸皮:
http://www.fetalmedicine.com/fmf/training-certification/certificates-of-competence/

男爵府

唔知香港有邊個醫生有oscar and 結構牌

洋房

回覆:一般產檢的超聲波(us)/oscar/照結構/4d的分別

Thank you for your helpful informations.

Try to be a good mum!

大宅

Thx. V useful for me

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:一般產檢的超聲波(us)/oscar/照結構/4d的分別

Thanks!

侯爵府

obtained the Certificate of competence in measurement of nuchal translucency
Chong Pun Chan
Lin Wai Daniel Chan
Wan Pang Chan
Yip Chau Yeung
Min Chen
Yvonne Cheng
Chi Peter Cheung
Mei Ling Cheung
Kam Wah Chin
Wai Ling Choy
Norman Pak Ying Chum
So Chun Hong
Alexander Kenneth Doo
Wing Yee Fok
Tak Yuen Fung
Shuk Yi Annie Hui
Choi Humphrey
Choi Wah Kong
Yu Yat Kung
Wing Yan Kwan
Siu Fung Kwok
Suk Ling Kwok
Fung King Lai
Helena Lam
Kwan Diana Lam
Lap Po Lam
Wai Cheung Lam
Tai-Wah Lau
Tze Kin Lau
Wai-Lam Lau
Kwok Ming Law
Lai Wa Law
Belinda Leung
Shuk Han Leung
Tak Yeung Leung
Tse Ngong Leung
Siu Hung Rosita Li
Ah Lai Liu
Mei Ching Liu
Lucy Alison Jane Lord
Kwok Ying Cecilia Luk
Ho Leung Jimmy Mak
Chan Man Yee
Poon Mei Kuen Maggie
Sau Yee Ng
Shuk Chun Lisa Stella Ng
Wai Hung Ng
Penny Noble
Chung Fan Poon
Sai Yuen Sin
Sik Hung Suen
So Suk Ching
Man Sum Tam
Yuen Ha Ting
William To
Yi Man Wah
Wong Wai Chu
Kathryn Weir
Daniel Wong
Pui Yee, Bonnie Wong
Sau Mei Wong
Shell Wong
Hai Nin Hennie Woo
Kam Fong Woo
Tan Mei Yang
Kung Yau Lung Fred
Yin Chun Yee
Chan Yiu Man Olivia
Connie Oi Shan Yuen
Cherrie Yung

侯爵府

, in addition to obtaining the certificate of competence in the measurement of NT, have submitted to the FMF their NT measurements and representative images for audit, and were found to be satisfactory,
Lin Wai Daniel Chan
Wan Pang Chan
Chi Peter Cheung
Norman Pak Ying Chum
So Chun Hong
Alexander Kenneth Doo
Shuk Yi Annie Hui
Choi Humphrey
Wing Yan Kwan
Siu Fung Kwok
Fung King Lai
Lap Po Lam