6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我BB,7個月大,食開雅培1號,6個月之後食2號,但近一個月內d便便都好硬,好乾,好似粒牛丸(痴)住係patpat,有時仲痾唔出,奶粉都加多咗1安水沖,但都差唔多...上星期見BB好辛苦,忍唔住要睇醫生解決放便便!好唔開心~~其實呢隻2號奶粉係咪唔啱我B食??但之前食1號係無問題,係咪應該要轉?同點轉奶粉先正確?

大宅

畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

網上搵到嘅轉奶粉方法:

http://www1.friso.com.hk/am/am_index.jsp?id=3

如果BB飲水充足但便便唔好 , 可試下幫BB轉其他牌子奶粉.

candywong2010  同意  發表於 11-9-27 23:26

大宅

好似hoikiu_papa都講, 可以轉下喎.

禁止訪問

複式洋房

回覆:lovely88 的帖子

轉番雅培一號水奶,便便會軟啲,可以食到一歲。

禁止訪問

別墅

回覆:BB便便好硬,轉唔轉奶粉好?!

有冇試過食蘋果蓉,香蕉蓉同薯仔蓉吖?醫生教我架

禁止訪問

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

其實我都唔係好想轉其他奶粉,但bb唔係好鍾意飲水,食粥,而家我試買香蕉,奇異果,今日食火龍果,睇吓會唔會好d!?其實火龍果7個月大bb可唔可以食呢??

別墅

好媽媽勳章

其實我都唔係好想轉其他奶粉,但bb唔係好鍾意飲水,食粥,而家我試買香蕉,奇異果,今日食火龍果,睇吓會唔會好d!?其實火龍果7個月大bb可唔可以食呢??

別墅

好媽媽勳章

大宅

你試下每日比25粒提子BB食,(mok皮之後磨成蓉),我囡唔算好鐘意食,不過食完可以柯好多

大宅

o意~ 我仔仔都係咁啊!!!!
之前食開1號都ok架, 一轉2號不久d便便就硬左.........痾唔出....

最後你點解決啊?

複式洋房

陪月勳章

回覆:lpchan79 的帖子

轉奶粉la. 我轉咗美素佳兒,有改善。之前食思敏兒。
其實BB已經有七, 八個月,轉奶粉已經唔係大問題。

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章

引用:我BB,7個月大,食開雅培1號,6個月之後食2號,

原帖由 lovely88 於 11-09-26 發表
我BB,7個月大,食開雅培1號,6個月之後食2號,但近一個月內d便便都好硬,好乾,好似粒牛丸(痴)住係patpat,有時仲 ...
我個仔同你bb1樣食1號無事轉2號就便吾到。攪到仔仔成日肚痛扭計。最後我問健康院姑娘,原來不1定要轉2號奶粉的,佢話因為1號奶粉係最接近母乳配方bb容易接受,未必個個bb腸胃都接受轉奶粉,叫我俾返1號佢食,因為bb足了半歲可開始食其他野奶會慢慢少飲。之後我俾佢食返1號真係無事,我仔仔而家差不多11個月大,1日5餐,3餐奶1餐爛飯1餐糊(糊用奶開),再會有水果小食,因為佢鐘意食奶多d所以我俾糊佢食,但較熱氣所以我每星期都煲開奶茶俾佢

我愛牛兒

別墅

一定要轉奶粉, 我個囡又係咁, 飲好多水同食好多生果又煲米水開奶和開奶茶, 都係無乜改變, 硬便便出血, 轉咗奶粉GOOD, 我轉咗2隻先知邊隻啱佢....

別墅

好媽媽勳章

回覆 SukiQ 的帖子

咁最後飲咗邊隻奶粉?等我都試下先!

別墅

好媽媽勳章

回覆 cabobo 的帖子

咁你個BB係咪而家都飲跟1號雅培?咁開奶茶你飲邊隻牌子呀?因為衍生盒上面寫係每日1包,但余仁生煲個D,就話1星期2次,因前者每日1包,我驚BB飲得密,始終都係咁細個嘛!^^

別墅

好媽媽勳章

SukiQ 發表於 11-10-13 16:52
咁你個BB

bb

_keywords20110817.jpg" width="200" height="100" border="0">

係咪而家都飲跟1號雅培?咁開奶茶你飲邊隻牌子呀?因為衍生盒上面寫係每日1包,但余仁生煲個D,就話1星期2次,因前者每日1包,我驚BB

bb

_keywords20110817.jpg" width="200" height="100" border="0">

飲得密,始終都係咁細個嘛!^^

首頁

尾頁

跳至