嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...61

尾頁

複式洋房

回覆:程 的帖子

你bb會唔會腸胃消化系統唔好有肚風肚痛呢?bb唔舒服都會影響胃口?你不如試下煲開奶茶令bb開胃些,或者飲去肚風水,同bb按摩肚仔都得架。

大宅

我都想加入講下,我的仔仔仲有一個星期就滿四個月,佢樣樣都 ok,全人奶,一日五餐, schedule 係 6:30, 10:30, 14:30, 18:30, 21:30

我都係新手媽媽,係產前班的 nurse 話六個月前的 bb 唔怕抱, 咁我同老公又信都十足,係弟二個月時日日都抱住 nap,夜晚又係抱都訓著先放落 crib,辛苦度暈,又唔知同佢玩D乜,唱下歌仔,講下故事都 hea 唔到咁多時間,總之感覺就係渡日如年!

佢係兩個月時我同佢開始 set schedule 三個鐘一餐,佢係兩個半月時就自己介左夜奶,本來佢自己可以一覺訓天光的,但自從 62 不停咁叫我訓練佢用奶嘴 (因如果無奶嘴阿仔唔肯比佢抱住訓 afternoon nap :;pppp:) 之後問題就來啦!

佢上兩三個禮拜開始,無奶嘴就唔肯 nap,晚上半夜開始會醒一至三次,每次都要我去pick up 奶嘴,好多時又跌出來,要我用手 hold 住,直至佢訓返我先可以返自己房訓

尋晚又係咁,半夜三點要奶嘴,我比左三次都跌,that's it我決心要 train 佢自己訓!我用的方法係 follow 呢個 blog http://www.wretch.cc/blog/lucklandtw/22615231
因為我的仔仔已經 get used to 抱訓,所以我第一 round 等佢 20 mins 先,然後入去 comfort 2 mins,出來再等 40 mins,但仔仔係 2nd round 35 mins 時已頂唔住訓返。

今晚就只用左 30 mins 就訓左啦,睇下半夜佢會唔會醒啦,下一步就係 train 日頭的 nap。我的仔仔從來都係一個 catnapper,佢的 nap 唔會多過 30 mins (even 係抱住!)有無人的 bb 係咁又成功 train 到訓耐D的呢?

大宅

回覆 Kimberly87 的帖子

我冇俾安撫物架, 不過我想仔仔的安撫物就係佢張被及枕頭仔.
其實頭一二天我係先train佢半夜醒果2次唔俾奶咀, 佢喊左10mins就訓返, 但日抖同夜晚訓前都有俾奶咀; 2日後我地連晚上一覺都冇俾奶咀, 但日抖的2覺就有俾, 仔仔喊左10mins就sleep左; 過多2天索性連日抖的2個nap都唔俾, 佢都係喊5-15mins就訓左, 我地都冇入房睇佢, 做自己野, 見佢收左聲過多幾個字就入房幫佢蓋返好d被. 所以我想仔仔於半夜學習到自己訓返的這個skills能夠應用到晚上的一覺及日抖兩個nap.
而家日抖nap同夜晚訓覺都冇喊架啦, 只係會細細聲eerr幾下.

不過我都有個煩惱係佢出左街就訓唔到, 我地逢星期日去教會, 昨天係佢夠鐘要訓的時間就出街, 佢係路上坐車仔dun dun 下就訓左, 不過去到教會就醒(因為冇得再dun)之後就訓唔到. 下午回家第2個nap的時間就自己訓左1.5hr. 希望遲d再成熟d會好一點.

大宅

回覆 Karlie 的帖子

Karlie, 我既處境同你99%相似, 每晚我都要陪瞓直至佢瞓著抱佢落bb床, 但到半夜一定醒要扭上來一齊瞓. 佢亦唔係即刻瞓返, 扭來扭去, 打橫打直瞓, 最後要攬住我隻手當人肉攬枕先瞓到, 攬得耐我隻手痺鬆吓手佢就即刻發脾氣, 一係要爬喺我心口成隻樹熊咁. 所以半夜我一定會失眠至少一粒鐘先瞓返, 仲要隻手梗晒. 我都無晒計, 所以諗諗吓其實張bb床都無用啦

[url=http://www.TickerFactory.com/]

複式洋房

回覆 最好的禮物 的帖子

我個個都係....會癲喊....

複式洋房

回覆 Sugi 的帖子

佢個1個鐘係咪大喊架??因為我個個喊一陣又癲喊..會發晒脾氣....所以唔可以唔抱佢....其實我都想佢可以好好咁自己落床就訓到.....唔使要哄訓...因為真係好TIRED.....又唔知佢幾時會醒..佢又訓得唔好...

大宅

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

你地bb有冇喊喊下食手,如有,咁你地點做丫?

複式洋房

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

亞仔之前哭就餵,時間亂嗮,現在要set3個鐘一次 ,好有難度,要忍心唔比食,請問可以點先教到定時餵呢?

兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎是他所給的賞賜。(詩 篇 127:3)
教 養 孩 童 、 使 他 走 當 行 的 道 、 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。(箴22:6)

複式洋房

回覆:alvis_wu 的帖子

佢果一個鐘係大喊一陣,抖一陣、細喊一陣咁。都會喊到成個人紅哂架!

唉!不過呢幾日我老公放假就破壞哂我的努力。佢成日唔忍心見佢喊就一係抱佢,一係陪佢,結果個仔越來越惡,喊得越來越兇!唉!

大宅

回覆 Kyre 的帖子

我 train 我仔仔時佢都喊爆,我唯有抱住佢行來行去,分散佢的注意力,唱下歌仔咁不過我先 train 佢 2 hr 45 mins ,跟住先 3 hr一餐,前後都用了個幾星期先成功

禁止訪問

大宅

回覆 Kyre 的帖子

我之前都係2.5-3HR一次架,如果你平時係2.5一餐,你想改3小時,咁每2日延遲15MINS餵!!呢15MINS如果佢唔扭就同佢玩,一係要佢訓,喊既話唯有用奶咀扼下佢先啦,HAHA!!

大宅

回覆 mechmonster 的帖子

咁你個BB訓左30MINS起身之後佢係好精神定係都會打喊露/捽眼捽鼻表現得好似仲未訓夠咁架??

大宅

回覆 mntabo 的帖子

我之前刨過POST話最好比安撫物佢地訓覺,務求令佢見到安撫物就=要訓覺!!而且安撫物最好係可以方便帶到出街同埋洗到,你而家可以試下每次BB訓覺都比安撫物佢,E.G公仔/攬枕等等!!醒左就令走,等佢知道見到安撫物=訓!!可能會解決到你話禮拜返教會而唔訓既問題^^

大宅

其實我同你一樣,比奶奶同亞媽話奶咀有幾好!!我亞媽仲話比個仔食多d等佢啜實d喎~晚晚4點幾就開始執奶咀執到0630既第一餐奶,都係一樣岩岩放入口時要用隻手hold一實佢先啜得實,但隻衰野個日左擰右擰又甩返…我同我亞媽講比奶咀隻仔訓,真係難為我晚晚幫佢執奶咀…
佢話湊仔係咁架啦,大個d就啜得實架喇= =唉..吹脹
因為晚晚執奶咀,我執到勁憎奶咀!!!!!!!!!

大宅

我囡而家5個幾月...
之前都1直係要人抱先訓...
而家咁遲train佢會唔會遲?

大宅

就係佢大部份時間都係訓 30 mins 就好精神,只會係有時訓左 15-20 mins 比D聲音吵醒會打喊露/捽眼捽鼻,不過我睇過D文章話四個月大BB平均訓 13 hours per day,咁佢又有喎,所以都無咁擔心

大宅

哎,同是天涯淪落人!我執奶咀執到我勁火滾!更火的係我 62係咪都比奶咀仔仔食,唔係想訓都比佢食,然後抱住仔仔 Un 來 Un 去,總之 Un 足一粒鐘等仔仔有睡意就抱訓,你話死唔死!又不停話我的姑奶細個仲衰,要抱訓到半夜三點,仔仔算好乖啦!
所以我決心訓練佢自己訓,自己玩,要證明比佢地睇唔洗奶咀都可以唔扭,識自己訓!

報告戰訪先:經過四晚之後
Night one: total 55 mins, first round 20 mins, second round 35 mins
Night two: total 30 mins
Night three: total 15 mins
Night Four: total 5 mins

不過 D Nap 依然唔得,好失敗,今日 nap 前 cry 左 1 hour 都係訓得 20 mins...哎....

大宅

回覆 rachel815 的帖子

唔會遲,人地幾歲都仲 train 到!若果要開始就要快,到識坐就仲難D train,同越大就會喊得大聲D囉

大宅

你62都幾攪笑= =

第4晚已經可以喊5MINS就訓到,勁!!不過今日點解又冇啦啦喊成個中先訓到呢??係咪有野唔舒服呀?你本身有冇幫佢SET時間表?同埋有冇比安撫物佢一齊訓呢?

我之前TRAIN個仔,有時佢訓左個幾中喊醒,又差唔多食奶,我中左佢計抱佢出黎,點知抱左一陣冇耐佢又訓= =
之前爬過文話有D BB真係小睡寶寶,訓一陣都會好精神
如果佢真係訓20-30MIN之後精神同埋唔扭都OK呀~

首頁
23456...61

尾頁

跳至