嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...61

尾頁

別墅

引用:請問你地bb喊果時會唔會踢晒腳咁喊架? +

原帖由 豆芽_菜 於 11-09-17 發表
請問你地bb喊果時會唔會踢晒腳咁喊架?
我個女係豪哭,好憫好用力大叫,出晒汗,就算佢眼訓到爆都係繼續喊,由上餐奶後玩左一個鐘就放落床喊到下餐奶

大宅

回覆:Sugi 的帖子

係呀,睇到佢自己喊到攰訓著左感覺得黎都幾攪笑架!當知道佢終於肯訓真係開心到大叫,哈哈

大宅

回覆:豆芽_菜 的帖子

係呀抱完兩分中又放低佢!訓左再喊醒就動新計過!不過建議等五分中睇下佢會唔自己訓番先囉!

大宅

係呀抱完兩分中又放低佢!訓左再喊醒就動新計過!不過建議等五分中睇下佢會唔自己訓番先囉!

大宅

大宅

大宅

回覆:最好的禮物 的帖子

我個仔都係喊到出晒汗,今日第一日咋,個額頭仔已經出晒熱痱啦,我就冇行開,我一路幫佢撥涼一路抹汗,第一次喊咗一個鐘瞓得半個鐘,第二次喊個半鐘,瞓三個字,第三次喊到下一餐全部喊到係咁踢腳

大宅

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

Kimberly

我個仔而家七個半月拉,今天休息,早上佢都無喊自己玩玩下訓左啦,因佢已識扶着床欄企同行,我放佢係床佢即時扶欄企身行來行去,隔廿分中入去佢跪系床尾訓左好攪笑。其實你bb好叻咁快有成果。有無可能找幾天放大假train好佢.同屋企人講俾3,4個夜晚你?

禁止訪問

想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

大宅

回覆:kbac 的帖子

我都係全人奶,想俾奶粉佢,但佢又唔食,而家第二日訓練佢自己瞓,頭先放佢係搖搖椅度,喊咗陣自己瞓咗,瞓咗一個鐘自己醒咗,又未夠鐘食奶,而家同佢玩到食奶先,咁樣唔知好唔好

別墅

引用:呢個POST想比諗住訓練BB訓覺既媽咪睇下我半

原帖由 Kimberly87 於 11-09-08 發表
呢個POST想比諗住訓練BB訓覺既媽咪睇下我半成功又未成功得哂既CASE
訓練中既媽媽一齊交流下心得
同埋已經訓 ...
bb尋晚淨起一次身,11:00 last 一次訓到4:00,食飽再訓到今朝7:00,結果右邊塞左超痛,之後bb一直唔肯啜,唔知係咪塞左無奶出,熱水敷又按都唔得,開始有小小燒

大宅

回覆 mntabo 的帖子

咦,咁你有冇比一個安撫物佢訓覺呀?例如公仔/紗巾等等...

唉,我過多一段時間會同屋企人傾下,要佢地比一個星期時間我TRAIN好個仔
如果唔係,晚晚執奶咀我真係會顛(而家已經顛顛地)

同埋你第1.2次TRAIN既時候佢喊醒你隔幾耐先入去安撫佢?

大宅

回覆 豆芽_菜 的帖子

嘩,你第2日已經有呢個成果BB都好叻架喇,相信你試多幾日一定會成功
你話BB訓左一個中就醒左,你係即刻抱起佢定係由佢喊多陣先?

咁呢2晚夜晚個覺佢喊醒咁你係點做既呢?係咪由佢喊到自己訓返?

大宅

回覆 最好的禮物 的帖子

咁你有冇奶泵泵佢出黎,或者用手擠出黎?
但超計咁谷應該BB一啜就好多奶出個啵
我個胸一谷既話BB一啜會多到噴哂出黎架

大宅

回覆 kbac 的帖子

我之前睇過建議BB至小六星期大先好開始TRAIN佢,始終你暫時同佢相處時間短,你未夠時間了解佢既需要
我建議你等BB大D先,如果有時間同心機,呢段時間你可以睇我話"扭眼訓喊到拆天-3個月BB"呢個POST
入面好多不同CASE既媽媽訓練BB時既過程同問題,亦有解決既方法
另外,亦有好多媽媽推介"每個孩子都能好好睡覺"呢本書,話好有用<<我想買但買唔到

我都係全人奶埋身餵,我SET到時間表,4HRS一次,我得我相信你都得!!加油
如果你有咩問題可以幫到你既話我都會答你架,雖然我個計劃因為奶奶而GAME OVER左
不過我都希望其他人成功,我同屋企人傾好之後我會再TRAIN BB

大宅

頭先佢醒咗,見到我行過跟住就扁咀,但冇喊,我見佢扁咀即刻行開唔俾佢見到我,跟著我裝下佢,佢自己係度呆下呆下,我都係冇理佢照行過入房拎嘢,聽到佢at at at,跟住我老公返來就抱咗佢啦,玩咗一陣15:00夠鐘食奶,食完已經好眼瞓,迫佢玩咗兩個字,跟住入房瞓,到第四分鐘就瞓咗,又係瞓一個鐘就醒

複式洋房

回覆:想訓練/訓練中/已訓練BB自己訓覺既媽媽請進!!PYJESS請看看^^

請問訓練時是否需要同一個環境睡覺的呢?eg:同一張床

兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎是他所給的賞賜。(詩 篇 127:3)
教 養 孩 童 、 使 他 走 當 行 的 道 、 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。(箴22:6)

禁止訪問

別墅

引用:回覆+kbac+的帖子 我之前睇過建議BB至小六

原帖由 Kimberly87 於 11-09-18 發表
回覆 kbac 的帖子

我之前睇過建議BB至小六星期大先好開始TRAIN佢,始終你暫時同佢相處時間短,你未夠時間 ...
康怡、德福、大埔既商務有

別墅

救救大家直接比個答案我...bb 既問題真係攪到我人都傻..
我已經睇過好多次呢個post 同之前個post...但真係諗唔倒應該點做...
我真係好辛苦呀...每餐都見倒bb一係扭食, 一係扭食抱..我好辛苦呀..
個心好似比大可壓住...見倒bb每日瞓一陣就醒...好心痛呀...覺得我係媽媽好無用..
令佢食得唔好, 瞓得唔好..救命呀..大家可唔可以比建議我應該點做呀..
我個b 現在4個月, 之前每日5餐, 4小時一餐, 每餐5.5安.(7am, 11am, 3pm, 7pm, 11pm).又飲得慢, 要食成個鐘..但佢成日好似唔肚餓咁..
每次工人喂都唔願食..(唔知係咪厭奶), 於是工人成日迫佢食, 攪到日日嘔奶..
後來因佢成日嘔奶, 變左分食多餐, 改左每日6餐, 3小時一餐, 每餐3.5-4安..(通常7點倒食第一餐奶..但亦係好唔願食咁..都唔明都成晚無食都唔願食..變左之後時間都定唔倒..因佢成日都醒.)
雖然嘔奶情況係改善左...但始終都係一路扭一路食, 扭到累左就瞓住食..
所以根本做唔倒食玩瞓..因好多次根本食住瞓..
每次快則喂完10分鐘食完已經瞓左...但瞓無耐(可能幾分鐘, 可能1個鐘就醒左)
於是工人就抱佢逗佢再瞓...有機會到下一餐奶都未起身...
但會照抱佢起身喂..如是者又食住瞓...有時醒住會食..但食食下又唔食係到扭..每餐都係咁.
工人都喂得好辛苦..要逗住佢食成個鐘先食完奶..仲邊有心機同佢玩..
就算佢醒左食...食完後同佢玩...佢又會玩到唔瞓...最慘試過食完奶成個鐘照放佢係床唔理佢..
佢都可以嘔返d 奶出來...所以有時令願佢食住瞓...唉..有時唔瞓扭到下一餐又變左下一餐未食就扭瞓..
咁樣餐餐都食得唔好瞓得唔好,,
到夜晚約8點同11點果餐佢通常食住瞓..8點果餐食完佢瞓得好好..到11點通常都係抱佢起身喂..)
11點喂完佢亦通常食住瞓.但問題又出現, 佢每日都4點幾5點就撐來撐去 (對眼合埋的),於是我比奶咀佢..
有時佢跌左再比返佢..佢可以瞓多幾個字..如是者跌跌跌...瞓瞓瞓...直接6點佢好似醒哂咁望住門口衣衣哦哦..我真係無覺好瞓..我好辛苦呀..究竟我應該點做...佢又有少少濕疹問題..醒左一係食住手指跟住係咁揉臉攪到紅哂..所以我變左又唔可以唔理佢...比奶咀佢至少唔會揉揉揉..
唉唉..好多問題呀...我真想唔通每一點我應該點做..
我唔識做媽媽呀..令我個B食同瞓都咁唔好..好唔開心呀...大家可唔可以比個建議我應該點做

首頁
12345...61

尾頁

跳至