嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: BB現已1歲半媽媽入來傾下計 [old title - from shirleylee : 5個月......]

小心女人,

Cyrus B 一日痾3次,大大包。
好勁......

子爵府

Re: BB現已1歲半媽媽入來傾下計 [old title - from shirleylee : 5個月......]

其實我之前已經試過烚的形式, 現在嘗試加小小味,
例如茄汁, 粟米蛋花汁, 有味飯,
不過我會多D比佢食有味飯, 可以加強佢身體強壯D
我的構思都係抄bb FOOD 用的味道, 遲D試下白汁.

其實我希望OBI早日可以認識及接受到食物有好多形態, 佢現在只係分到白飯/粥/糊係可以入口, 其他就會”NURSE”番出O黎. 有時我會把部份的菜, 切成好細的粒同飯混埋, 起碼食餸”Nurse”出, 都有食到. 現在都係試的stage, 所以晚上都煲番粥比佢食. 煲飯佢係3米溝埋煲, 紅米同糙米, 會預一晚浸定. 佢的一餐真係我地大人的心血.

子爵府

女人,
cyrus, 真係痾得好好.
obi 就一天兩包, 一大, 一小包!

男爵府

longBma

傻仔=薯仔
牛魚=牛楸魚(好營養)

我個friend個b係肛門内長期損左。
醫生話再遲的變“失禁”。

[quote]
LongBMa 寫道:
chrisitne ,
你個菜單咁特別,有'傻仔'

大宅

我兩個星期前已經幫康康打左啦。。因爲他上年有打過2針,所以今年只需要打1針就可以!

milka 寫道:
Yes, new one ar! Michelle need to have the 2nd injection at 1 mth later.....but the Dr. said he can combine the injection with the 5in1 vaccine in ONE......That's a good news for Michelle!

My Dr. Charged me $130 per adult & $140 for Michelle
我叫康康,又名426,4月26日出世,而家有34磅+啦

男爵府

TP,
有咩好? 唔吸收,食飽即痾。。。。。油浸都唔肥!
tpmak 寫道:
女人,
cyrus, 真係痾得好好.
obi 就一天兩包, 一大, 一小包!
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

男爵府

chrisitne,
哎呀,個bb幾大呀.
點解會咁架?

大宅

女人,

你吾好感話Cyrus B 啦,唔吸收就吾會好次而家甘健康!

康康係一至兩日痾1次,情況好像朗朗,ngng太粗壯。似大人。。所以經常損啥。。。有試過比西梅汁佢.但都係一樣! :-(

大宅

tpmak,

obi D 餐單應該囖出去餐廳。。mug 有甘多選擇,你真係無得頂既媽媽!

男爵府

Carmenwong,
康康一日飲幾多安水? (包括湯, juice, 但奶就除外)
Cyrus B一日平均飲12-15安水(連湯 & juice)
Carmenwong 寫道:
女人,

你吾好感話Cyrus B 啦,唔吸收就吾會好次而家甘健康!

康康係一至兩日痾1次,情況好像朗朗,ngng太粗壯。似大人。。所以經常損啥。。。有試過比西梅汁佢.但都係一樣! :-(
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

男爵府

sweet2004,

平時熹熹一日兩次, 算正常。
但可能longBma話出牙仔。

大宅

譁! 康康真係無甘多。。我想最多都係6-7安左右(吾計奶奶)。。。我要翻去努力!:-|

小心女人 寫道:
Carmenwong,
康康一日飲幾多安水? (包括湯, juice, 但奶就除外)
Cyrus B一日平均飲12-15安水(連湯 & juice)

子爵府

唔好嫌我煩, 你地記住nov打電話去問有關bb流感針.

男爵府

LongBMa,

個bb1嵗多的,晤知道點解會咁。
-?
LongBMa 寫道:
chrisitne,
哎呀,個bb幾大呀.
點解會咁架?

子爵府

Carmen, 女人
你地就好, d仔仔肯飲水, 我同工人天天都好多effort, obi 先肯飲d水!

大宅

tpmak,

除了奶外, 其他流汁o既juice/湯/水通常都係要餵佢飲(用匙). (有時好o既,就自己飲1-3安水)真係好煩

男爵府

sweet2004,
juice & 湯係甜架喎, 都唔肯飲??
sweet2004 寫道:
tpmak,

除了奶外, 其他流汁o既juice/湯/水通常都係要餵佢飲(用匙). (有時好o既,就自己飲1-3安水)真係好煩

大宅

tp sweet2004,

水對於康康來講都係討厭既野 。。但其他有味如juice or 湯,還可以!

大宅

小心女人,

我試過比橙針 (用奶樽)佢, 佢飲2啖唔飲la, 用匙餵, 佢肯開口飲(好味juice & 湯), 如果等佢自己飲, 我諗玩多過飲law :tongue:

男爵府

all,
我朗朗嘜都鍾意飲,見到包裝,樽裝,罐裝,我地飲緊佢都要飲.
我地要偷偷地飲呢

首頁

尾頁

跳至