爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我個牌拎左8年, 早2日先買左架車方便送仔女去學野同玩...因為唔熟路, 買左部GPS諗住用黎指下路, 點知香港D路太短, 有時CUT唔切線, MISS左D轉彎位, 上橋位. 20分鐘嘅路, 我要40分鐘先到...我住TKO, 尋日第一次DRIVE出九龍, 去左昇悅居附近, 就用左40MINS, 好誇張耐...而家好DOWN呀! 點樣可以DRIVE得好D? 請指教下.

伯爵府

我諗個個新牌都要交學費, 學費就係時間同油錢. 我揸左十幾年車, 如果我去到香港果邊, 一樣好似新牌仔, 成日行錯路....

男爵府

好媽媽勳章

我本來想星期日開車入DISNEY, 而家都係坐住MTR先, 等我PRACTICE多D...
最唔好係老公都唔識開車, 又唔熟路, 2個一担担...
遙遙爸爸 發表於 11-8-25 10:28
我諗個個新牌都要交學費, 學費就係時間同油錢. 我揸左十幾年車, 如果我去到香港果邊, 一樣好似新牌仔, 成 ...

伯爵府

去 Disney 反而容易, 因為係大地標, 好多路牌指示. 最怕係市內橫街又多燈, 行錯路要返轉頭都十幾廿分鐘....

別墅

渣車認路冇速成, 唯一方法係練習多d, 去唔熟既地方睇定地圖, 尤其係專比渣車用果d, 而家多左google map已經好左好多. 反而gps我個人覺得係香港唔係太合用, 尤其係 市區, 改路又密, 好多時正如你講聽得黎都過左路口

伯爵府

我都係用呢個方法, 如果唔熟路, 出門前已經上 google map 搵定路線. 市區內高樓大廈太多, GPS有時反應唔切.

複式洋房

我自己都係渣左三年車左右,最初唔熟路真係渣得好辛苦,但如果識路(唔夠技術都好)早好多cut定線,會煩少好多野~同時,老婆做gps應該準過買既gps,我老婆由唔識睇地圖,練到而家識睇

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

信gps ? 唔好玩啦!

hk d 街咁短, 個gps 同你講得前面要20米轉左時, 已經到過左喇, 就算佢50米前提你, 你都未必cut 得切線.

gps 係for highway, or 去disney 呀, 機場咁就無問題.

你唯一可以信嘅就係自己, 如果個地方係之後要成日去嘅, 唔識路咪早d 搵日去行個圈囉.

如果係一年先去一次, 咁唔好煩, 坐的士算喇.

男爵府

你用google map既實景模擬行幾次,認得d轉線位可以好d.

skwd1125  Totally Agree  發表於 11-12-5 14:53

大宅

回覆 qwb4 的帖子

我都好認同你的方法.

大宅

開車前睇睇地圖, 夜晚無咩車自已去兜下, 自己住港島就兜港島, 住九龍兜九龍! 香港好細, 你要去的區份唔難,但小路睇地圖! GPS大路可以, 小路錯50%!

大宅

I have a GPS...I think it is good

男爵府

好媽媽勳章

頭先去買左本駕駛地圖, 會努力去記下D路, 希望可以LA...

大宅

回覆 PP_Couple 的帖子

地圖王好d

用戶要求終止服務

我就頭個一個月不停練阿女番學放學個條線(老公係側邊),因為我動作慢,唔可以到時先睇牌,所以要死記.而家東區走郎都可以.

別墅

PP_Couple 發表於 11-8-25 09:49
我個牌拎左8年, 早2日先買左架車方便送仔女去學野同玩...因為唔熟路, 買左部GPS諗住用黎指下路, 點知香港D ...
我都係摸索緊, 揸多啲, 做足出車前工夫(google map 模疑有圖行線check/search,etc), 同埋我發覺最收效(對唔熟路人士)係出一部有質數嘅GPS導航(唔係一般幾佰元貨仔), 佢可以提前幾百米通知你轉左轉右(無延遲), 令你有所準備, 同埋如果自己行錯路,佢會即刻修改原本路線,並即時"將錯就錯"帶你行另一絛路去目的地!! 當每一絛你都行一只, 你嘅信心會慢慢返嚟及遲D可以唔依賴GPSo
我剛剛買咗,發覺幾好用,而家暫時靠哂佢...

男爵府

好媽媽勳章

你買邊隻GPS? 我而家用緊海立德, 佢都有提, 不過有時係左轉完要係唔夠50米後右轉, 都黎唔切CUT線.
cwkshk 發表於 11-8-25 21:30
我都係摸索緊, 揸多啲, 做足出車前工夫(google map 模疑有圖行線check/search,etc), 同埋我發覺最收效(對唔 ...

男爵府

好媽媽勳章

我都要操熟幾條路, 因為每個星期都要去一次學野, 仲有去99屋企
filicity 發表於 11-8-25 18:09
我就頭個一個月不停練阿女番學放學個條線(老公係側邊),因為我動作慢,唔可以到時先睇牌,所以要死記.而家東區 ...

珍珠宮

我同我老公都係路痴, 買左二千几元既gps后, driving少左好多worry.

雖然都試過畀佢"線"左几次, 但總体係有用. v. gd.

雖然你出車前看定路, 但有時都會入錯, 咁gps會教番你行, lee个好重要!

大宅

如果你真係好無信心,你坐的士一次認吓路囉﹗
認路真係無速成的,唯有係揸多D,坐車的時候留意多D﹗
學識睇地圖係十分重要的﹗

hoikiu_papa  認同 !   發表於 11-10-27 21:40
happy_mum  Agree.  發表於 11-8-28 21:45

首頁

尾頁

跳至