自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

續....不容忽視,傳媒的立場可以對社會作出影響,還好而家有internet,可以把資訊發放,想一言堂?唔會咁容易。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 11-8-4 21:59
我當初都唔支持釋法, 不過呢單野, 釋法係比較洽當, 因為好多灰色地帶.

而且而家係自己人唔生性利用灰色地 ...

灰色地方係D 法官思考決定時只按本子做.....本子有問題都唔去提出..又唔會著眼對市民/對香港GE 考慮...其實禁樣做法官都好易做.....佢地一直都唔LIKE 基本法....

rrxx  同意!!!  發表於 11-8-6 13:21
Stay Hungry , stay foolish !!

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 11-8-5 14:48
說來慚愧,年少無知時,我也誤墮名牌的迷思,年紀開始大,閱歷開始深,亦開始見到更多真面目,明白與其對 ...
未發生莊豐源案,我都相信法官公平公正,劣師真心為香港,原來自己忽略人性,面對利益、專業地位受到損害,市民嘅利益被
放棄。

一個一無所有嘅人不怕失去,一個得到名譽、地位、金錢嘅人,
先係最怕失去。

所以人總有迷思嘅時候,只要能反省,不再盲目落去,就不墜入
無知之途。

cottontree  same  發表於 11-8-5 18:38

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 11-8-5 15:32
未發生莊豐源案,我都相信法官公平公正,劣師真心為香港,原來自己忽略人性,面對利益、專業地位受到損害,市民嘅利益被
放棄。

一個一無所有嘅人不怕失去,一個得到名譽、地位、金錢嘅人,
先係最怕失去。

所以人總有迷思嘅時候,只要能反省,不再盲目落去,就不墜入
無知之途。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 SandyKL 的帖子

當初對律師黨都有少少期望,以為他們有抱著專業態度幫助香港人,但越睇越唔對路,聽他們所講的言論,一點也不專業,常常利用法律去挑戰政府,他們漠視社會利益,為的只是個人利益及聲望,而香港人對他們越容忍,他們就越過分。
泛民已經被香港人寵壞了,就好似一個小朋友,一開始就容忍他們的錯處,幫他們找籍口,最後他們不思進取,固步自封,最後一事無成。人性是無分學歷同地位,自私,貪婪是人類的本性,唯有自身的醒覺才是最重要。
我一直對「保皇黨」無好感,亦從來無投過票給他們,但不喜歡「保皇黨」,唔等於就要支持泛民,毒蘋同爛蘋果我都唔會要。

rrxx  同意!!!  發表於 11-8-6 13:16
cottontree  同意!  發表於 11-8-5 18:37
JgB  認同! 讚~  發表於 11-8-5 16:04

琥珀宮

Ivy07 發表於 11-8-5 16:02
回覆 SandyKL 的帖子

當初對律師黨都有少少期望,以為他們有抱著專業態度幫助香港人,但越睇越唔對路,聽 ...

我對保皇黨比較少意見,唔係佢地做得好,只係佢地有阿爺睇,幫阿爺辦事,唔睇僧面睇佛面,唔會攪咁多損港之事。如果依家
仲係英國人當家作主,就必定輪到佢地玩嘢。

我都驚終有一日保皇會順應阿爺意思,而出賣港人利益,最怕
左右兩邊嘅走狗。

逐件事去睇就冇錯。

Ivy07  agree  發表於 11-8-5 16:25

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

當日居留權單野你地唔俾釋法麻....今日呀爺咪睇你地點死囉...

仲博唔博呀...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

當日居留權單野你地唔俾釋法麻....今日呀爺咪睇你地點死囉...

仲博唔博呀...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

仲博唔博呀...

子爵府

支持葉劉!!!
昨日新聞時間講有關菲人問題時,我家菲姐即刻望住個電視,我家菲姐之前係同一個僱主已做咗7年,加埋我呢2年就係9年,若佢哋勝訴,我家菲姐亦將會成為hk人!唉!希望快d搞掂呢單嘢,順便搞埋蝗禍,咁就真係天下太平啦!

SandyKL  我家呢個同我打工15年,前僱主4年,成19年,佢都係12萬幾其中一個。  發表於 11-8-5 17:00

男爵府

支持

男爵府

環保接龍勳章

mimichu 發表於 11-8-4 19:04
葉劉講得好 !

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

畀面勳章

回覆:BBLOVEMAMA 的帖子

只有葉劉出來支持港人,其他議員好似冇哂影。支持葉劉

男爵府

親子王國15週年勳章

社會不停轉變,十幾年前定落d法則依家見到有漏洞有不足就要去改,唔通留比我哋下一代去受,我支持釋法一次過解決,最好連非港人子女居留權都攪清楚,唔好再拖

大宅

不如一次過,看看有什麼流動,一次修哂D基本法,唔好比機會他們下再來.

伯爵府

人大釋法OK, 但係點解要繞過終審法院, 有法不依呢?

最好就修改基本法囉.

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

一億萬個支持釋法及修改基本法. 最好即刻釋法, 咩都唔駛再審. 香港係我地既地方, 臭蟲星人死返去自己星球, 真係越諗越嬲

水晶宮

回覆:yk0108 的帖子

葉劉都講過,修改基本法已經來不及對付這件case,政府勝算只有5成,人大釋法可以立即解決問題,阻止菲人有居留權,之後才修改基本法不遲!

不明白為什麼人們對人大釋法咁反應過敏,??晤明

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

支持葉劉,釋法啦,HK 就泥陸沉。

首頁
34567...9

尾頁

跳至