單親天地

跳至

首頁
12345...24

尾頁

別墅

本人22歲去年認識bb的爸爸,佢家住畢架山及住港島半山,家族生意在世界各地有超過11間廠在馬會有三四匹馬,bb爸爸亦是十幾間公司的董事及股東更是多個慈善機構會員及主要幹事。佢求我時我知道佢有老婆無小朋友結婚十年,本人拒絕!後其表示正在usa辦離婚及常向我訴說其工作家庭的不愉快及多次戴綠帽,其言行老實為人細心善良令人十分同情,最後我被打動與其交往,不足一個月我多次要求分手怕被騙,後於聖誕節他拿鑽介跪地求婚,本人感動接受。一月我發現有左bb,我第一反應係喊、驚、要求落!佢第一反應係笑、開心、要求生!我話佢律師將離婚一事處理成點佢話二月新年後簽紙了。二月佢同我去買了樓仲同我家人傾結婚酒席同禮金嘅事。懷孕頭四個月我日日嘔體重下降情緒極差,不停問佢幾時簽紙,去到五個月我都話唔想要bb要去落左bb醫院都約埋,佢極力反對,表示我們會有幸福將來bb有開心家庭咁做我會後悔!更説六月已約了在美國簽離婚,我們的聯名屋會於六月頭交收七月裝修好一同入住bb八月尾生。六月4號我地都好好上律師樓簽埋d屋ge野一齊訂傢俬5號喚佢突然說佢阿爸唔贊成佢同我一齊而佢老婆要求20萬膳養費一個月否則同佢分身家所以佢要同我分手!

ZOEYCHAN128  美國離婚唔係上網都可以攪掂的嗎?  發表於 11-7-5 17:50

禁止訪問

引用:本人22歲去年認識bb的爸爸,佢家住畢架山及

大宅

都知人地有老婆 就唔應該開始
這就是你的"果"

如果真係一早簽離婚 就一早知要比幾多膳養費啦
結婚十年無小朋友 我怕佢原本就只係想搵人生
拖到你冇得落 生完哄你比b跟爸爸姓 之後搶埋個b返去

會唔會咁呢?? 純粹個人推測 不喜歡不用理會

咁你打算點?

別墅

引用:本人22歲去年認識bb的爸爸,佢家住畢架山及

原帖由 poppibaby 於 11-07-03 發表
本人22歲去年認識bb的爸爸,佢家住畢架山及住港島半山,家族生意在世界各地有超過11間廠在馬會有三四匹馬, ...
第二日我約佢出黎傾,我表示佢依家離唔到我為左bb可以等,佢唔制,咁我又話唔介意佢有兩頭家佢都堅持要分手,我喊到七彩話bb七個幾月啦咁bb點?佢居然冷血咁話我依家想落仲可以落到,我話無可能落,佢就話:你去搵母親的抉擇咁你生完送佢去保良局lo我老豆經濟封鎖左我我無錢養,bb出世後我唔會見你同bb!當時我完全崩潰左,我接受唔到於是跑去碰巴士自殺,係途人報警佢即時走左,我住左院四日佢一個電話都無,出院後我亦發現間屋塔左訂。我屋企都散左咁,媽媽暈倒兩次入院,原本我自己住ge地方一早退左租d傢俬全部寄緊倉,有十箱雜物堆係屋企客廳,而我大住個肚同細妹及一隻狗訓埋一張單人床,仁安比左一萬蚊訂亦無錢係嗰度生。我不停搵佢,要求佢負責任。早兩年佢阿爸分左公司股份比佢所以一直以黎佢兩公婆點嘈佢老婆勾佬又好不育又好都唔比佢地離婚。佢阿爸依家為保家產企佢老婆個邊表示會搞掂我,而佢亦講大話話仲愛佢老婆。佢冷血到話不如比d錢我生完bb比佢地當自己係代母,我唔肯比bb佢話佢依家應負的責任係幫我找左醫院的尾數及幫我比左租屋ge第一筆錢先同埋買bb野(bb野和產婦用品我一樣未買亦唔知可以係邊生)其他野等bb生完先傾,佢唔肯,只係搵左兩個男人黎凶我話佢會負ge責任就係比200萬我從此同我及bb斷絕關係!我唔收!個兩個男人話我搵佢唔到佢依家避左去美國。我可以點,我條路點行?我日日都發惡夢,bb八個月la,我重得十幾磅,日日個人好似喪屍咁,我唔想個仔一世受苦唔開心,我好想死!

別墅

回覆:tongming_ma 的帖子

我真係唔知咁,佢話分左居!連酒席都傾埋屋都買埋我點知ar!佢下下同我講usa d法律點點點我咩都唔識,我發現唔對路時已不停話落bb!我依家都唔知可以點。

別墅

回覆:Toyi.C 的帖子

我同佢唔一齊都算了但bb係無辜嘅,佢地點可以咁樣犧牲個仔仔,如果係我特登大肚去逼人破壞人地幸福家庭係我pk我抵死,但佢呃我逼我要個bb ka,我原來大好前途人生ka!佢仲話香港呃人唔犯法!

大宅

畀面勳章

回覆 poppibaby 的帖子

見你好亂,不如你聽左我講我既事俾你聽,當..多一個意見la..
我唔係大你好多,我生埋日就24歲,我依家有左5個月la,經手人冇你識既男人咁有錢,但都一個月搵到十幾萬,唔係靠老豆,自己有間公司,有樓,有車..佢冇結婚,年齡應該比你個bb爸爸後生..
初時我識佢o個陣,佢已經表明好鍾意我,好落力地追左我半年,我同佢一齊左3個月我就有左la,,
初初一齊時大家都有共識如果o岩就早d結婚生仔,到我真係有左時,佢初初都好開心ga,但係我都幾驚訝,不過驚訝還驚訝,我覺得lei個男仔都ok,就同佢講咁幾時結婚牙同我屋企人傾牙o個d...點知佢話暫時唔會同我結婚,,甚至佢唔想要個bb..我o個刻都好似你咁..覺得自己俾人呃左!好嬲!不定咁佢嗌交,話佢不負責任,話佢係賤男,跟住佢就搬埋佢屋企人出黎,就話佢地都唔贊成我地咁快結婚,話如果想要bb等第時一齊再耐d先要都未遲,我超嬲..根本佢地就講緊d好說話等我依家唔要個小朋友,我好唔想開心,成日喊,仲病埋.....自從我屋企人同佢地屋企人傾完之後,lei個男人直情失左蹤咁冇再出現過,佢最後同我屋企人講既就係如果我要生個bb出黎,佢一蚊都唔會俾,因為佢話個bb唔係佢ge(因為我中間同過d朋友去旅行,其中一個係我個ex),而佢屋企人就好搞笑地話如果我等時要搵等二個男人發展,可以將個孫俾左佢地,佢地由頭到尾都冇諗過要對我lei個媽咪負責,只係要個bb..我本身都係係st.paul落左 deposit ga,同你既情況有小小似,不過我依家已經係公立醫院登記左,搬返返屋企住,準備自己一個湊大個仔,做一個全職工作既單親媽媽,...

你依家要做既真係快d搵政府醫院登記左先,之後屋企人冇屋住如果你地個入息上限唔過可以申請公屋,去搵你屋企附近既社工幫手,睇下你個case有冇咩可以快d幫到你先...

最後,我想問你...你準備好做人媽咪未?你會唔會愛你既小朋友??
如果你愛佢,準備好做人媽媽,就要堅強,唔好驚,有咩唔知就問人,計劃好之後既事,將來就唔會咁徬徨!

別墅

回覆:ALAC 的帖子

我由頭到尾都無心要bb!可以落我會唔要,但八個月啦,我唔要唔得lo你明嗎?佢一心話要又結婚又買樓又剩,我從無諗過做單親媽媽,如果我係你ge情況我唔會生佢出黎。

別墅

佢係求婚後發現有bb ka,如果只係拍下拖我有左我都唔會要感情ge野無邊個呃邊個,但佢逼我要等落唔到時先話唔要就仆x到嘔!全世界都知我就黎結婚又買左樓。

大宅

畀面勳章

回覆:poppibaby 的帖子

每個人嘅選擇都唔一樣ge!我愛我嘅Bb,不過既然你認為你自己大把前途,你將個B俾母親的抉擇嗰D有心想領養小朋友嘅家庭都係一個選擇!你男朋友唔會因為Bb繼續同你一齊,,佢係真係要仔唔要你,你唔好諗住佢仲會係生活上支助你..同你屋企人傾下之後打算點啦

別墅

我只係想講,如果bb係未成形時可以落時我會唔要,但bb已經八個月我會生,自己ge骨肉我絕對唔捨得要佢做孤兒,我肯比佢去保良局ge就唔會唔肯比佢地la,佢賤到咁我亦無諗過同佢一齊,佢肯我都唔肯!我朋友叫生完即驗DNA向佢要bb ge膳養費依家怕如果法庭判佢比膳養費咁佢將來會唔會爭走個仔?我可唔可以唔比佢見bb?我依家咩生bb同bb野都未買亦無錢買可以點?我屋企人住公屋,無位訓同埋我隻狗又可以點?我同隻狗感情好深,父母呢度唔可以養的。

別墅

同埋佢要求比一筆錢我生完比佢要我當自己係代母咁係犯法ge,之後就轉態話比250萬我從此同我及bb斷絕關係唔要bb.佢到底想點?我話唔要,只要比我過到目前呢一關就之後再算佢又唔肯。

子爵府

畀面勳章

會要佢果250萬,佢同你同BB斷絕關係仲好,你都唔會俾BB佢架啦,250萬可以解決你眼前好多困難,亦可以照顧到BB好多年,佢咁對你,呢個賠償少啦,可能有人話有骨氣會唔要,但我會以BB為先囉,俾我會要錢,及搵律師同佢簽文件,寫明D錢係無條件俾你,費事俾機會佢第時話係俾錢你等你俾返個B佢,兼且BB出世我唔會寫佢名,BB跟自己姓,

不過一切你都係自己諗清楚啦,但如果你講既都係真既,呢個絕對係個賤男囉,你同BB都跟佢唔過

Kate719  agree  發表於 11-7-5 12:57
Valais  完全同意.  發表於 11-7-4 10:59
faye525  同意  發表於 11-7-3 13:20
bbcool  agree  發表於 11-7-3 12:14
ZOEYCHAN128  我都係寧願要錢,同唔到佢講心,講金囉!  發表於 11-7-3 12:06
美亞  完全正確~  發表於 11-7-3 11:59

別墅

回覆:Ednice 的帖子

個d錢我真係唔敢收,因為有識法律ge朋友話香港無任何條例話一筆過比小朋友ge膳養費之後可以永遠唔理,同離婚膳養費唔同好似話小朋友成長會有好多變化,無咩文件可簽,我好怕佢唔知比咩局我踩,將來爭取到每月ge膳養費我已滿足,但到時佢又有冇權要bb or見bb呢?我唔想佢見!!

子爵府

畀面勳章

哦,你有朋友識法律既,咁梗係聽專業意見啦,我唔識,我仲以為好似d婚前協議書咁,寫咩都得,只要2人簽名就得tim

大宅

簡直唔相信呢個世上原來有咁多咁賤嘅男人, 希望佢地有報應.... 其實你咁嘅情況可以搵社工幫手嘛, 或者可以從中搵到一啲義務律師問下. 其實我都覺得應該攞咗佢啲錢解決燃眉之急. 仲有佢可能有心呃你生bb, 邊有可能佢話佢戴綠帽, 咁應該有證據證明, 但可以俾佢老婆要求廿萬謄養費.

大宅

只要跟爸爸姓 爸爸係張出世紙有簽名 佢就有權同你爭B 人地咁多錢 你玩唔過
如果你唔想要B 呀B個爸爸有錢 咁多資源 唔洗擔心 你可以比返去 不過為自己都收返D錢

但你個B跟你姓 除左個250萬 日後都唔洗指意拎到膳養費 因為個B唔係跟佢姓 佢冇誠認過佢係佢D仔女

唔好傻啦 明比個局你踩緊

只係睇 你要唔要個B
一 就比返佢
二 就收左250萬 自己養大個B
三 你再拖就連250萬都冇

別墅

回覆 tongming_ma 的帖子

佢唔承認可以要佢驗DNA ma?BB我生ge,我同佢無結婚佢慿咩爭?

別墅

回覆 CVC2007 的帖子

仲誇張過TVB D劇!!!

ZOEYCHAN128  完全同意呀!  發表於 11-7-5 09:45
icekwok  讚  發表於 11-7-4 08:26

大宅

DNA唔清楚 但人地有錢 要唔比就唔比
同埋 佢都唔比你搵到佢 又點驗呢?

首先講 出世紙 冇結婚証書 爸爸唔親身去簽名 就唔可以跟爸爸姓
如果佢有去簽名 就算冇結婚佢都係出世紙上誠認佢係佢既仔女 當然你有權拎呀B既膳養費 佢都有權去搶呀B既撫養權
如果呀B跟你姓 BB爸爸就咩權都冇 當然你都冇權去拎呀B既膳養費

萬一DNA可以証明呀B係個個男人親生 人地都有權有依個點去爭

明嗎?

人地有心搵人生 你唔落搭 可以再搵第二個生 有錢人玩既遊戲

ZOEYCHAN128  完全認同!  發表於 11-7-5 09:45

首頁
12345...24

尾頁

跳至