嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...54

尾頁

複式洋房

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

咁你BB幾OLD 做D檢查. 現在要做嘜手術??? WHY 要做手術 GA???

男爵府

TIKTIKBABY 寫道:
咁你BB幾OLD 做D檢查. 現在要做嘜手術??? WHY 要做手術 GA???

你係咪問盈B媽呀?你可以睇下佢個“一year要做全身麻醉手術”o既topic,佢講得好清楚個來龍去脈
你bb咁細個咋~咁你又唔駛咁擔心,既然個醫生叫得你做應該都冇問題o既!

子爵府

gingin0806, macaogirl,
多謝你地甘詳細既解釋,知道你地仔仔做左造影都冇咩事,真係鄧你地開心,我都比較放心呢。我會再同老公商量,自從阿仔第二次翻發,我已經有點動搖,想比阿仔做,但我老公不太想,話怕影響生殖器官,唔知係未佢有姑姑我冇,所以唔係好明白呢種男人既堅持/恐懼。

男爵府

shmom
咁你要叫你老公睇多d有關呢方面的醫護知識先至得

子爵府

係啊!

複式洋房

shamom

我老公都係唔想佢做呀. 我仔仔咁細, 真係好煩惱.

子爵府

TIKTIKBABY,
你仔仔得四個月大呀呵,甘又真係好似好細個 ,不過我記得我個兒科醫生講過,做個兩個檢查,越細個的bb越"抵做",我諗佢既意思係bb(尤其是bb仔尿道較長)經由外界感染尿道炎的機會不大,越細個有尿道炎,就越大機會是先天泌尿系統有問題,所以會越"抵做"。睇番下面,盈盈都好似係好細個做左都無咩事,你應該不用擔心bb太細個。

至於你老公是甚麼原因不想俾仔仔做呀?是不是同我老公一樣甘諗,還是其他原因?希望你兩公婆早點取得共識啦。我地當初無俾仔仔做,仲有一個原因是我們對西醫有點保留,好多野開頭話無事,後來又話有事,所以免得過都唔做。依家我地要等月尾再幫仔仔驗小便,睇下結果再決定。不過我可以話,如果當初俾仔仔做左,依家就不用估估下甘擔心,同埋白白食左兩個月抗生素 :cry: 。所以你地衡量下啦!

複式洋房

shamon

我老公咪同你老公一樣, 驚佢pain. 我決定去私家做. service 好d, 唔洗等. 因好似仔仔要做

洋房

我仔仔半歲時都有尿道炎,本來都唔想仔仔做TEST,驚佢會好痛。但醫生問我,咁你情願佢痛一次,定係情願佢食吓五年抗生素,又或者大個咗先至發現佢個腎有事呀?係權衡輕重下,決定俾仔仔做,到而家亦都冇後悔。冇錯,插尿喉係會痛,不過唔係痛吓全程,只係插喉時的十秒到痛,我全程陪住仔仔,佢痛到大喊,我都好心痛,但插入後佢就冇喊,仲同我玩,過程都好順利,慢慢拉番條喉出來都冇事。結果係仔仔冇尿液倒流,唔使食抗生素。你俾我再揀,我都會揀俾佢做,好過在不肯定是否需要的情況下,要食咁多年抗生素。

大宅

TIKTIKBABY
其實你真係唔駛咁擔心, 因為bb咁細個做檢查, 只係個一刻喊, 轉頭已經可以同你笑一餐咖啦, 佢地會唔記得左之前痛過咖.

當初我都有自私地想過唔想盈盈做檢查, 但係另一方面我唔想自己因為我自己唔想(因為怕佢痛)而令佢受傷害(大個左腎衰竭), 咁就會影響bb一世咖啦.

複式洋房

MAGGIE_YANG

THANKYOU, 你EXPLAIN DUCK 好DETAIL. 如真的痛十秒到, 我都無咁WORRY. 你係邊間HOSPITAL 做?? WHY 你可以全程陪住仔仔??????????[quote]

複式洋房

盈b媽

U AR RIGHT. 因WORRY 佢幾分鐘痛, 大個有嘜事, 都唔知點同佢交代. THANKYOU SO MUCH!

大宅

TIKTIKBABY
唔駛多謝, 有咩野想問你可以pm我咖~
我盈盈o向屯門醫院做膀胱造影同埋靜態腎臟掃瞄(DMSA) 我老公都可以全程陪佢.

別墅

好驚阿.........
到底尿道炎有什麼特徵,我bb的尿成日都好黃和好"AT",唔知會唔會有事,請各位媽咪講比我聽..... :-

洋房

我仔仔係在私家醫生refer的化驗所做膀胱造影,而同位數素描就係在養和做的,因為有買保險,都差不多claim足哂。

尿道炎的徵狀係冇其他徵狀之下高燒不退,退咗又燒番,BB痾尿時會唔舒服。

醫生話如果高燒不退,有三個可能性,尿道炎、肺炎或腦膜炎,大家要留意。

別墅

TIKTIKBABY 寫道:
GINGIN0806

MY DOCTOR ALSO SAY THE SAME AS U. GUM AFTER 膀胱做影 NO PROBLEM? AFTER THE FIRST TIME 尿道炎, 仔仔有冇反發?? 我現在日日都好留意仔仔D尿有無好黃和"AT". 好驚會反發.

仔仔做左膀胱做影都冇咩問題出現, 一切都正常冇番發過啦, 我初時都好似你咁, 成日會驚個仔番發, e生話如果唔係尿液倒流, 男仔番發既機會唔係好大, 所以我先放心d, 最緊要係大便時清潔乾淨就ok架啦, 唔需要太過擔心

洋房

我個仔上個禮拜發高燒入咗醫院,醫生話佢尿道炎仲打咗1個禮拜抗生素,又約咗做傍胱造影,好擔心bb會有尿液倒流,有無媽咪dBB有尿液倒流,同埋食藥係唔係會令到BB好易病,醫生話我個仔個腎做超聲波有D唔正常所以要做傍胱造影,你地DBB係唔係咁?同埋我想問吓如果私家做要幾多錢?thank you :-( :-( :-(

大宅

qq888
我盈盈係有2級尿液倒流, 初時日日食抗生素真係好似易病d咁, 之後我比左poly-vi-sol佢加落奶到飲 (美贊臣個隻), 好似好d, 雖然都有病, 但係身體好似比以前好左.

醫生有冇話你個仔個腎有咩唔正常? 我盈盈當時做超聲波發現左腎大左同埋多左條輸尿管, 之後排期做埋膀胱造影同埋靜態腎臟掃瞄. 不過我係o向屯門醫院做.

如果你有咩問題可以pm問我咖.

複式洋房

盈b媽
我會係8月中做膀胱造影, 但佢無話要做靜態腎臟掃瞄. 但再遲d要做nuclear x ray.

rbrl
我仔仔開頭都係好黃和"at", then 開始冇胃口, then throw up and fever, 先知道係尿道炎. 但你仔仔幾大先??

私家hospital 做膀胱造影3,500 `to 4000 養和做. 我都重想緊係私家好or public.

洋房

盈b媽
我都唔知佢個腎有咩唔正常,醫生無講,但係BB出咗院3日都要食抗生素,食完好炆,夜晚成日喊,你個BB之前有無咁樣,你話美贊臣嗰隻係唔係奶粉嚟,我個B得4個月食唔食得?

首頁
12345...54

尾頁

跳至