嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...52

尾頁

大宅

Re: 有懷疑早評估~~(延續篇)

tin_tin
我記得係文軒3 歲時玩過1 次溜冰,昨天是第二次去玩.我諗住下星期一或二會去多次溜冰,看他進度如何.我今次去玩希望可玩耐少少啦!話晒入場費都要$60每人.以前住附近又話去玩會方便d,而家要搭長途車,梗係出來玩過夠本啦. :-P你們會幾時再玩呢?
你就好啦!!仔仔肯坐定定學琴,文軒仔我都擔心緊佢會周圍走不聽老師話,我會打算下個月到比他學琴,唔知到時會點呢?有方法介紹我幫佢嗎? 仲有要咩野資格先肯收佢呢?要陪佢上課嗎?

大宅

joey媽媽:
Cyrus go ice-skating at Taikoo every Sunday. I'll be on leave next Monday. Where will you go for ice-skating? Maybe we can skate together woh!

My son joins a group piano lesson with no parents 陪佢上課. There is no special 資格 required except you have $$ because you have to pay half semester fee (around $1000). :-P I guess 文軒 is more suitable for private lesson.

大宅

tin_tin
我是去又一城冰場玩,出來玩完後又有車返外家,而且又一城場多數細路玩多d,而太古場是否青年人玩多呢?
我諗我都會考慮比他1 對1 教仔仔彈琴,但都未知邊段時間是最好時機給他學好,有d唔敢試,怕老師嚴棄佢唔聽教,唉∼∼∼都唔知點算好. :-P

複式洋房

各位媽咪, 其實我都有擔心個仔仔, 佢依家十七個月大, 但仲未識叫爸'媽, 不過佢知道係邊個, 教佢物件很快記得, 問佢

大宅

leechang
其實有時都不能擔心過多,我都是呢句~~有懷疑早評估~,你帶仔仔去健康院問問姑娘他情況點啦!看看是否需要言語治療師幫佢或是其他辦法幫佢,這樣做法是對你有益無壞的建議.
雖然你仔仔17個月不是太大,可等機會兩三個月又講好多野,但係都係保障下仔仔.見見姑娘先,有時排期得來仔仔講好多野咁未先決定唔見醫生囉!好過一尾係度等佢開聲,其實這做法是最好的,快d約姑娘比醫生檢查下啦!
等你好消息,多d上來傾傾

複式洋房

多謝joey媽媽, 咁係未打去健康院同姑娘講, 就可以排期啦

大宅

lechang
我也同意去健康院排期先,免得越拖越遲.
與此同時,你也可在家和他多作訓練.簡單來說,要留意以下數點
1.在家中多與他作口語溝通,即你要多和他說話.
2.可能情況下如果他想要某一樣東西,要他嘗試以口語作要求才給他(不是說要他講出來,而是最少要他發出聲音才俾反應佢)
3.只要他發出聲音或嘗試說話,要即刻俾反應佢,讚佢,鼓勵佢繼續這正確行為.

大宅

Maggie3493
看來你對呢方面都好有經驗喎!你介紹下自己先啦!我好高興係度認識你.

大宅

leechang
你可直接到健康院見姑娘要求接見醫生,等醫生初步同仔仔評估看看需否轉介,同時你而家係屋企多同仔仔訓練,好似maggie3493所講咁做,要兩件事同步進行呀!!! :-P 知無

大宅

Joey媽媽

我的bb仲未出世,不過路過搭句嘴
我以前係特殊學校教過,工作上亦和這方面有關.所以分享下經驗.

大宅

Maggie3493

你做過特殊教師咁就好了,其實我想問下你有否接觸過自閉傾向小朋友,他們長大後的進度會否變得好壞好難處理,或是真有康復例子,如同其他小朋友一樣會主動同其他人玩呢?分享下經驗來聽聽

大宅

其實每個小朋友的情況唔同.如果智力正常,加上家人有配合做訓練,會主動同人溝通的機會都會好大.
至於你說的進度好壞,那要看你的期望了.
通常他們的溝通模式都會和一般小朋友有小小不同,例如語調,眼神等.但如果較叻的孩子,是可以用完整句子和人溝通的.普通一般應對都ok.
比較要留意是他們的情緒表現,因他們的表達能力和自我控制較弱.容易因情緒關係做出一些別人不大接受的行為.

至於康復,因為自閉症不是病,沒所謂康復與否.但經過訓練,某些行為是可以改善的(如能眼神接觸,理解,表達能力,不恰當行為等)

大宅

Maggie3493
那麼你認為有自閉傾向的小朋友是否一定需要到特殊中心訓練呢?我想問去了特殊中心訓練小朋友會否習慣中心模式後,難以去返正統小學呢?
是否一定去了特殊中心訓練的小朋友會好快(係弱個方面)沒事呢?
因我仔仔現時的混合位老師話去了特殊中心訓練就可食快餐令仔仔快d好,但同時幼兒園主任又話我仔仔不需要到特殊中心訓練的,所以我都未決定好,你比d建議我好嗎?thanks

~~~~~你遇到一個很煩的人~~是我joey~~~~幫忙幫忙~~~~ :-P

大宅

Joey媽媽
千祈唔好客氣,大家傾下計而已.

我也看過你之前的文章(不過無睇晒!)
其實既然你仔仔都適應都現在的學校,也並非必定要轉.不過好明顯因他的老師未受訓練,你不要太期望佢可以點幫到你個仔.但好處是他喜歡學校,同學也喜歡他.
至於讀特殊訓練中心會否適應普通學校,我就覺得問題不大.反而應考慮哪種學校最幫到佢.

另外,你現在有否接受其他服務?轉了校後這些服務會否受影晌?
仲有,特殊訓練中心除了一般教師外,是否有其他專業人員,eg言語治療師,職業治療師等.這你也要考慮.

大宅

Maggie3493
多謝你睇過我之前的文章(無睇晒都無所謂!)
從你的對話中我感覺到你知我的隱憂,是真的!!多謝你!
仔仔都算適應現在的學校,不過真是因為他的老師未受訓練關係,而我又期望老師可以點幫個仔而佢有心無力去幫,令我想轉校已而,你說得
o岩好處是仔仔喜歡學校,同學也喜歡他.係社交上有一定的幫助,但相反會否老師不懂教他之下而令仔仔沒一大進步就是我最擔心的一點 :-( ,而家暫時仔仔放假期間有進步當中,但不知他返了學又會點了.
我排緊個間特殊訓練中心有齊教師及其他專業人員,不過要睇小朋友障礙而定分配服務,我仔暫時得混合位及言語冶療師幫.所以我諗影響不大了.
仲有我想問你有否接觸過自閉傾向的小朋友係言語方面最壞打算是去到哪情度呢?(除了不開聲說話)我仔就快4 歲了,我想作出一個衡量.

同你講咁耐野!都無問你bb幾時出世tim

大宅

Joey 媽媽
我的預產期是十月尾,因是雙胞胎的關係應該會早d出世.這陣子放大假,所以常常上網打發時間(因我的大廈早幾日'上榜',已經四日無出過門口 :-( )

如果有言語治療師和社工註校你就要好好考慮,因為註校提供的服務一定較多!因為自閉症的孩子最需要是言語和社交的訓練,而這兩方面就以他們兩者最有經驗.反而其他學科上的學習有時自己都教到.

至於最壞,那真的很難說,尤其是你說的自閉症傾向.以我所見,有時很難分誰是自閉症,誰是自閉症傾向,甚至如果無睇報告,很難知他們會否有智力問題.我見過一個讀普通學校的學生(讀普通學校不代表他無智力問題或自閉症的情況是輕微).他需要一個家人坐在班房前,預備他突然跑離課室時有人捉番佢.至於語言方面,只會重複對方問句的最尾幾個字,當然沒有任何眼神接觸.

但你也不要擔心,如果無巨大的環境變化,很少小朋友會退步的,而且他才四歲,夫母又能提供關心和幫助,應該還會有進步的.

大宅

Maggie3493

嘩,你咁高興呀!有雙胞胎,一次過真好,我未有bb之前都想希望懷孕是雙胞胎,但可惜∼∼∼∼??所以變成三年抱兩囉 咁你有心理準備迎接兩個bb未,初期湊bb好辛苦的

複式洋房

仔仔下個月就夠一歲半, 我打算打針的時候順便同姑娘講, 因為要返工所以都冇時間, 不過呢幾日佢自己有時都發出

大宅

leechang
有進一步消息多d再上來傾下啦!講講仔仔進度都好 :-P

各位:
好開心呀,今日去溜冰,仔仔女女都學識了,可冰地上自己企及行,不過仔仔專注真好唔夠,掛住聽歌,成日企定定唔肯行,捉佢行佢又會倚賴你,放手等佢自己行,佢就唔專心企定聽歌或者慢慢行,不過點都好,他肯去玩我都好開心了 :-P

大宅

Hello,

我近排好少上嚟呀, 因為仔仔無學返都無mug特別野講.

不過上星期六我同仔仔係兒童體測驗眼, 佢d散光好深(姑娘話應該係天生), 所以要戴眼鏡(都幾難要仔仔肯戴), 明天我會同佢睇私家check真d度數再去配眼鏡.

仲有我打左比社工問仔仔可唔可以攞到津貼, 社工話要由醫生決定, 佢話幫我問, 要兩三個星期先知, 不過個社工好好人, 我無個reference no.係手, 佢都記得我同我仔仔係邊過.

joey媽媽,

我都想比仔仔試吓溜冰, 但我完全唔識, 同埋仔仔三歲四個月, 唔知教唔教得掂, 如果下次時間ok, 不如一齊出來試吓呀?我唸仔仔一跌親, 一定發脾氣, 都會幾煩.

Carson's birthday in January 2000.

首頁
34567...52

尾頁

跳至