嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...52

尾頁

大宅

Re: 有懷疑早評估~~(延續篇)

各位媽咪, 你地好,

近排真係好悶, 雖然4月22日復課, 但我唸我未必會比佢返學住, 其實我相信學校好乾淨, 因為平時家長入去都要換拖鞋, 但我怕搭校車, 因為我住個區都有幾多中招, 同一架車, 我個仔又唔肯帶口罩, 停課咁耐, 我淨係帶個仔落過一次平台公園玩, 但唔返學, 個進度又會慢, 你地有mug打算?

係停課前, 我仔仔學校兩個老師來過家訪, 講左3月後會教仔仔的野, 所以呢排我都有同佢做, 例如用較剪跟著黑綫剪2cm x 5cm紙條, 用前三指"jar"筆油圖畫/畫線. 另外我自己就同佢認中文字, 做手工, 同放假前的語言訓練, 都無mug野做到, 不過我仔仔似乎對形狀就最有興趣.

日頭得我奶奶同工人睇住佢, 我唯有叫工人多D陪佢, 播disney歌同玩咭機, 其實呢D佢之前都無mug興趣, 咭機D咭係咁碌, 我都唔知佢有無睇, 不過好過淨係玩車仔.

另外之前音樂治療借左個鐵片琴仔比我仔仔, 上面貼左數目字, 要我一邊指住一邊讀數目字, 要仔仔跟住敲打, 治療師話可以幫助手眼協調同訓練學習聽指令.

大家仲有mug同細路做呢?
Carson's birthday in January 2000.

大宅

chanchanboy

你仔仔老師真係好有家訪!!
我申請特殊中心位收了,我仲未答覆要唔要!!!幼兒園主任話:仔仔可用一些身體語言,眼神及說話比他,而仔都可以做到指令動作,那麼可以唔需要結構性教學幫佢,其實我自己就認為暫時仔沒有固執行為,而要他學結構性教學會否日後難以改變他,而可接受其他學校教學法呢?

鐵片琴比你仔仔玩,你仔肯玩嗎?呢個建議都幾好,我又試下先,thanks!! :-P

大宅

cottontail

近來有工作嗎?學校停課有影響我工作,你呢??

大宅

joey媽媽,

緊係冇野做啦, 我又唔鍾意睇電視, 又唔敢去圖書館借書, 唯有日日教個仔數學囉, 悶都成日發忟憎﹏ :-x

tintin,

冇左幾日工人, 你而家好d未呀, 我想同個仔試緊disney畢業d野, 唔知得唔得, 你唸住幾時同佢畢業呀?

chanchanboy,

你今次個新工人掂呀?

大宅

早幾日打過去特殊中心問幾時有位。點知原來好多人排緊。今年8月,大窩口都會有十幾個位(畢業)。但係應該收唔哂D人。仔仔今年10月先夠兩歲。如果10月無人退學,可能要等2004年8月先可以讀到特殊中心。
仔仔識扶住梳化行喇 扶牆行都掂喎 姑娘教扶住凳過凳,然後慢慢將距離拉遠,引他行。
瑪嘉烈物理治療D姑娘好好人,知我0地唔感上去。打電話問功課都得 我報告進度,她教我怎樣練習。唔洗拖慢進度。
因〔非典型肺炎〕,樣樣

大宅

HelenMrs.Lau

你排緊協康會大窩口是嗎?因我仔剛排了即有位,但我仲考慮緊????

大宅

joey媽媽:
Yes, 我仔仔排緊大窩口協康會!!!!!你仔仔排了幾耐照你所知,係唔係好多人排緊呀 唔知幾時先輪到我仔仔
From: Helen

大宅

是呀!好多人排緊,我仔都排到20名,不過我是3月20日排,排了10幾日有了,原因可能我仔歲數夠所以打人尖啩,不過我諗你都好快ga la.但係可想問你為何只是排呢間呢? 唔排多幾間

大宅

joey媽媽:
我唔想去咁遠。我重有排石圍角果間。 總共兩間咋:-P如何可知仔仔排到第幾名呀
FROM - HELEN

大宅

如何知仔仔排到第幾名呀!其實都是社工同我講咋!我都唔知點計.
或者你問下社工啦!不過你仔仔10月先足兩歲是嗎?所以我諗都足夠歲數先即比你入位的,你放心吧!一定有位的.

大宅

cottontail

今次個新工人唔錯喎, 可能有得試吓係好過就咁睇相揀.
不過可惜印尼政府又有新規定, 就係要佢地約滿揾到新僱主都要強迫回國一個月, 我工人4月30日會走.

我個仔對disney D書完全無興趣, 而家淨係聽singalong cd同玩吓playmate. 睇帶都無mug興趣.

做手工我個仔而家好少少, 可能之前星期六的手工班有少少用, 而家佢會一邊查漿糊, 一邊唱星期六先生教的歌仔.

Carson's birthday in January 2000.

大宅

cottontail:
我就

大宅

Chanchanboy,

你個新工人會唔會試工ok, 但到做落就... :-P 希望你今次好運啦。

tin_tin,

你個工人幾時番呀? 溜冰就睇下到時掂,我都唔知會唔會俾佢番, 至於Telephone English 我都係試過兩次咋,一次自由作答,淨係識講 yes 同 no, 第二次講課文就好d, 因為黎緊8月我唔續啦, 所以想早d同佢畢業。

大宅

cottontail
你是同tin tin有參加溜冰嗎?是否一組,因我都打算比仔仔學,你們仔仔學成點,他可自由溜走嗎?你們是幾人一組呢? :-P

大宅

Joey 媽媽,

係丫,我同tin_tin個仔係同一組架, 同一組都有七八個小朋友, 不過佢地只係玩左兩堂就有sars, 所以就停左課, 所以淨係識附住handle慢慢行, 不過就唔驚, 仲覺得好好玩, 如果你唔怕遠, 更係俾個仔學啦, 可以訓練平衡力麻, 況且學乜都係細時學容易d。 :-P

大宅

cottontail
我一定會比他學,不過搵唔到人一組.你們有位嗎?或是報名後,由他們幫我成一組呢?咁你們而家參加幾多錢呀!是五堂或是4 堂一次收費呢?
幫忙幫忙!

大宅

cottontail ,tintin

學幾多堂先可自己溜冰呀!不用扶住呢?
:-P

大宅

joey媽媽:
The course is $6xx for 5 lessons. Cyrus attended 3 lessons and can only push the chair to walk. But the elder kids walks better. Due to SARS, only my husband bring him for lessons. I have to stay home to take care of Thomas. Did you bring your kids out these days? Will you let them back to school next Monday? The kids are very boring at home. I've no more idea to find something interesting for them. Sigh....:-(

大宅

tin_tin

我好開心呀!因昨天帶了仔仔去溜冰,仔比之前第一次有進步,而家是可扶住場邊自行及可短距離自行行去daddy到,我看到他都肯用心學,不過他只玩了3 個圈就走了,原因要洗場及daddy有d累 :-(
我是諗住比仔仔學溜冰的,不過daddy話怕佢唔肯聽人講又專注唔好,所以暫時自己教玩住先.但我怕學下停下唔係咁好.
你仔仔喜歡溜冰嗎?
我諗住5月先比仔仔返學,睇定環境先再決定.我而家係屋企都好悶,都無咩比佢訓練,自由活動比較多,通常語言訓練比較多d,呢個假期他各方面總算都有進步了. 我真開始無咁大壓力,但文軒對比你們仔仔來說他都欠一段距離 ,我會努力的!!!!
係呢?你仔仔學琴學成點呀!!!有繼續嗎?

大宅

joey媽媽:
How many times did 文軒仔 go ice-skating?

Cyrus likes playing piano very much and can keep practice everyday (play each song once only). He likes practice bacause the music is written in ABCDEFG. I'm not sure if he still have interest when he starts to learn "dau" "si". :-P

首頁
23456...52

尾頁

跳至