嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...37

尾頁

複式洋房

deleted

複式洋房

deleted

複式洋房

deleted

複式洋房

deleted

複式洋房

deleted

複式洋房

deleted

侯爵府

差一步咋, 你已經好叻喇, 唔好投降....
不過真係要研究下佢有咩唔舒服.....想問, 如果抱起身, 佢會唔繼續喊? 佢喊O既動作係點? 另外, 你之前幫佢睇中醫, 係唔係俾左藥佢食就係咁呀?
因為如果佢肚有事, 可大可小.... 如果你有嬰兒醫護書O係手, 對照下喇
BB唔係唔鐘意你, 你放心, 佢地有時會掛住人所以喊, 有時又因為刺激太多要喊下發洩下, 有時當然係因為唔舒服喇....我明白, 你要返工, 又無得瞓, 所以好辛苦, 會無事O架, 你問下奶奶今日佢點樣情況吖~
原帖由 louise25 於 10-4-12 13:56 發表

佢個肚仔唔凍架....

尋晚仲衰.....一個鐘醒一次...仲要大喊....今朝就唔知道,因為我返咗工...如果咁既情況...訓訓下大喊,你會唔會抱佢呀?

我真係投降了...今日心情好低落...有唔想見到bb既感覺...好怕聽到佢喊.. ...

侯爵府

你講O既半夜係唔係大約2.15佢就醒, 而且天天定時?

原帖由 HinBB0624 於 10-4-12 16:10 發表
伏hey氏

想請教:我個B9個月大,一路以來問題不大,只是在晚上睡覺時,瞓到半夜會ar ar聲,但拍佢幾下就瞓番。但最近3星期,佢開始瞓到半夜會大喊,點拍佢都喊。試過唔抱佢約2分鐘,不斷拍佢,同佢講媽味喺度,佢就越喊越大聲,流晒眼淚,第2 ...

侯爵府

我今晚先答你....不過我想講: 除左你奶奶唔鐘意你生女O個PART, 我以前同你一模一樣, 我怕B, 而且唔開心, 去醫生度做產後檢查時, 講講下都想喊.....不過醫生唔覺我有咩問題.....今晚再傾, 無事O架, BB係會喊O架, 唔會喊O既BB仲恐怖, 係唔係? 問題在於, 我地點去回應/控制
原帖由 pearlywhirlie 於 10-4-12 16:25 發表
尋日看到這個TOPIC時,差點哭了..因為原來i'm not alone, 尤其是看了louise25的case, 還以為我的BB去左佢屋企!事關情況一模一樣:BB怎樣也哭﹐自己又無耐性﹐99又勁鐘意抱BB。之前BB三星期大check到有evening colic,每日由 ...

侯爵府

1. 奶奶鐘意仔: 雖然你覺得佢"暗示"要你生仔, 但好多時, 我見太多人同奶奶關係普通, 都會話奶奶暗示好多野, 我覺得,佢唔係真係講:點解你唔生個孫仔, 係要生女....你都唔好亂唸....我嫲嫲一D都唔鐘意我, 所以連我爸爸都唔鐘意我O架, 我媽咪話: 我10個月大, 我阿爸都係抱過我一次咋; 所以, 如果你奶奶又成日抱住你女女, 叫都唔聽, 咪即係鐘意佢囉....唸得太多對你, 對你老公, 奶奶, 女女都唔好

2. 有時D BB識得分開, 日頭NAP同晚上瞓要唔同安撫方法, 甚至半夜自然醒, 又要有另一套方法再入睡; 總之, 要抱住/背住先瞓, 就係抱瞓; "夜晚佢食完奶掃完風已九成訓著﹐放係自己床仔’yuk’幾下我息晒燈(房全黑)就唔嘈自己訓" 就係晚上OK左...不過掃住瞓著, 唔係清醒放落床有機會發生另一個問題: 半夜醒....不過到時自算喇

3. 如果點都搞唔掂奶奶, 佢要抱瞓, 你真係無計, 不過都要固定作息, 定時餵, 定時瞓, 佢慢慢就會到時就想食到時就想瞓.... 就算佢早左, 你大概都會估到佢想點....有把握, 係唔係好D呢? 如果夜晚佢唔需要抱住瞓, 就唔好抱, 等佢以為晚上瞓就唔抱O既, 咁, 最少, 大家都可以晚上休息

4. 好多人同我講過呢個"3個月/6個月唔會扭抱"THEORY, 不過我隻B 2,3個月大已經會次次O係我地食飯時要我地抱, 直至有一次我地唔妥協, 佢先"慳返淡氣"唔再喊, 咁, 你話算唔算扭? 大膽講句: 呢D THEORY我唔信會信晒, 反而覺得D B好真, 想要O既野咪盡力用盡方法攞, 唔會掩飾; 喊, 得手, 下次都會喊, 但係笑, 得手, 下次會傻笑; 你俾都俾得開心D.... 我唔係話唔抱, 抱就好似食奶咁, 係必需, 係愛, 有愛, BB先可以生存到; 經常抱, 唔等於抱住瞓; 安全感亦唔等於抱瞓, 反之, 唔抱就無安全感瞓先有問題, 因為瞓係好自然O既事; 夠鐘, 醒左, 你就餵奶, 掃風, 抱住佢同佢傾計, 介紹間屋俾佢識, 俾多D刺激佢, 佢會醒D, 到夠鐘要瞓, 就放佢落床

5. 有時你都要俾佢自己玩, HIGH CHAIR / 有吊飾椅, 抱係必須, 可以抱住同佢玩, 但亦有自己玩O既時間, 自己玩o係佢學習好重要O既一部份, 因為你教佢O既野, 佢會通過自己玩去吸收, 同埋APPLY

6. 其實你可以當自己都係生左5,6個, 仲有家務/工作, 只要你唔將D注意力放晒落BB身上, 你就會發覺生活好輕鬆; 事實上, 上2代人, 生10個8個, 邊有時間一喊就抱? 所以下次佢喊, 你咪做埋手頭上D野, 施施然問下佢咩事, 施施然行過去睇下佢; 你亦要容許佢喊一陣, 呢個唔單止係BB表達唔開心O既方法, 有時仲係發洩"新事物"俾佢O既刺激O既途徑, 你都唔想佢"谷爆"掛?

7. 初初, 我老公同奶奶抱, 隻B唔喊, 一過我手即喊, 我都試過問, 係唔係因為我陀B時, 我唔鐘意佢, 所以而家佢都唔鐘意我...所以, 有時我心裡面都好妒忌佢地, 甚至情願BB O係我手上喊,都唔俾佢地抱而唔喊, 我係唔係好變態? 去做產後檢查, 我醫生問我覺得點, 我講左3樣野令我唔開心(其中一樣就係唔知B喊咩), 講到第3樣, 我已經想喊, 醫生反而好輕鬆, 一句說話就KO左我: 慢慢, 你同BB熟左就知佢喊咩O架喇....其實呢句說話, 我老公都成日同我講: 係因為而家你唔熟B性傘, 遲D就得O架喇, 唔洗咁緊張~
希望你都明白, 你同BB只係識左7星期, 過多一排, 真係擺下條尾, 你都知佢要咩O架喇~ 不過都一定要定時作息, 會令你好易上手

原帖由 pearlywhirlie 於 10-4-12 16:25 發表
尋日看到這個TOPIC時,差點哭了..因為原來i'm not alone, 尤其是看了louise25的case, 還以為我的BB去左佢屋企!事關情況一模一樣:BB怎樣也哭﹐自己又無耐性﹐99又勁鐘意抱BB。之前BB三星期大check到有evening colic,每日由 ...

用戶要求終止服務

原帖由 louise25 於 10-4-12 13:56 發表

佢個肚仔唔凍架....

尋晚仲衰.....一個鐘醒一次...仲要大喊....今朝就唔知道,因為我返咗工...如果咁既情況...訓訓下大喊,你會唔會抱佢呀?

我真係投降了...今日心情好低落...有唔想見到bb既感覺...好怕聽到佢喊.. ...

唔駛唔開心, 呢d係經歷, 做媽媽係會辛苦o架, 唔辛苦點得d仔女大, 係咪? 大把媽媽都係咁, 你唔係孤單喎, 我個細女尋晚3點幾醒o左係度投訴無人理佢, 之後嘈醒埋家姐一齊扭計o忝...哈哈! 咪今日望今晚會過得好囉...

我覺得如果佢瞓得咁差仲會大喊, 係唔舒服o既機會大d, 我細女尋晚瞓到11點都無啦啦大喊, 摸佢肚仔唔算凍, 但喊到流晒眼淚同埋好唔舒服咁, 我都照樣幫佢捽下肚仔同抱佢, 安撫番佢, 其實你慢慢會分得出bb喊係咩原因, 純粹扭計可能係小喊同鬧下人咁o既聲, 唔舒服o既喊係出晒力好惡個身縮埋...個個b o既pattern都唔同, 俾d耐性揣摩下, 你係佢媽媽, 佢靠晒你o架!

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-12 18:18 發表
差一步咋, 你已經好叻喇, 唔好投降....
不過真係要研究下佢有咩唔舒服.....想問, 如果抱起身, 佢會唔繼續喊? 佢喊O既動作係點? 另外, 你之前幫佢睇中醫, 係唔係俾左藥佢食就係咁呀?
因為如果佢肚有事, 可大可小.... ...

thx~
抱起身,都會繼續喊架(一時時),喊時頭拎拎....腳踢踢....打直抱先ok....

尋日我問咗99,佢話佢日頭都冇乜點訓..因為附近有人拆樓(村屋)...我尋晚心情太差,所以搵咗我家姐出去食飯,到11點先返屋企.返到去,都係見佢係到喊..我老公話佢8點幾開始喺到喊....我返到去抱佢都係喊....到11點半食完奶...見佢開咗大...d 大大有d一粒粒....深綠夾黃....

換完片...我老公抱住佢,俾個奶咀佢(因為佢朋友太臭..有陣酸味),佢唔識食,所以老公幫佢,直到佢訓著....但好快又醒(呢個我估到,因為訓醒唔係抱住),但見佢實在太多日冇訓,所以抱起去我地張床到...但去到我地張床都係喊..要用奶咀...但都係訓得2個小時...到差唔多4點又喊.....我老公決定餵奶...不過就開稀咗...餵完之後佢就訓到7點半又起身喊...我見佢係谷屎既喊...但就照餵...食完之後佢又開大...今次d大大就係黃色條狀冇粒粒喇...跟住我地就返工,放喺2樓99間房了....

希望bb真係因為肚仔唔舒服而咁啦...不過我見佢今朝食完奶之後個樣應該都ok.....希望已經冇事啦....我地會盡量俾佢訓返自己張床...

尋晚同我家姐傾計,心情好咗好多...我真係怕我有產後抑鬱...好彩老公都好支持我...同我講話:你湊唔掂,都仲有我同阿媽..唔好擔心!

大宅

唔係,初初是2、3点,近1星期提早了,有時食完最後一餐奶45分鐘後就開始喊。但提早開始又會提早結束。昨晚佢12:30開始喊,我地又抱佢啦,直至2:00。然後就瞓到天光。
原帖由 pyjess 於 10-4-12 18:22 發表
你講O既半夜係唔係大約2.15佢就醒, 而且天天定時?

用戶要求終止服務

原帖由 pyjess 於 10-4-12 23:48 發表
1. 奶奶鐘意仔: 雖然你覺得佢"暗示"要你生仔, 但好多時, 我見太多人同奶奶關係普通, 都會話奶奶暗示好多野, 我覺得,佢唔係真係講:點解你唔生個孫仔, 係要生女....你都唔好亂唸....我嫲嫲一D都唔鐘意我, 所以連我爸爸 ...

亞媽話食飯時間抱開一次就次次都要人抱, 精到不得了, 知你幾時食飯呀, 所以, 我食飯時從來只會放個女係low chair, 放佢係側邊陪我地食, 慢慢佢就知道, 我地坐埋枱佢就會係側邊撩我地, 唔會扭抱.

新手媽媽好多時好極端, 聽過人講抱得多會寵壞, 就好似中o左毒咁, '抱'呢個字就係禁忌, 一抱就會壞咁樣. 其實, bb係需要你抱, 只不過唔係抱著瞓, 清醒時多d抱下, 等佢覺得滿足, 咁佢要瞓時放低都會好d, 抱o左咁耐, 佢都會想瞓下係床, 唔係唔抱囉.

用戶要求終止服務

原帖由 louise25 於 10-4-13 10:03 發表

thx~
抱起身,都會繼續喊架(一時時),喊時頭拎拎....腳踢踢....打直抱先ok....

尋日我問咗99,佢話佢日頭都冇乜點訓..因為附近有人拆樓(村屋)...我尋晚心情太差,所以搵咗我家姐出去食飯,到11點先返屋企.返到去,都係 ...

便便深綠色代表佢消化不良, 可能有肚痛o忝

複式洋房

乜原來綠色屎係消化不良?
前日仔仔飲完開奶茶d屎勁綠...一d黃色粒粒都無...

原帖由 titanlow 於 10-4-13 10:17 發表

便便深綠色代表佢消化不良, 可能有肚痛o忝

侯爵府

其實同D中藥有無關呢?

頭幾個月, 我隻B便便都係綠色, 因為佢地腸胃未成熟, 如無記錯, 綠色O既係肝臟分泌, 不過當時佢無肚痛喎

他有流淚嗎?

我上年去睇中醫調理身體, 醫師話我唔係每日都大大, 唔得, 開左藥, 的確改善左呢果問題, 但係會肚痛O架; 我奶奶都試過差不多O既經歷, 佢痾到頭暈脫水添~

原帖由 louise25 於 10-4-13 10:03 發表

thx~

尋日我問咗99,佢話佢日頭都冇乜點訓..因為附近有人拆樓(村屋)...我尋晚心情太差,所以搵咗我家姐出去食飯,到11點先返屋企.返到去,都係 ...

侯爵府

因為腸胃未成熟, 所以綠色, 但BB唔一定會唔舒服...最少我隻B頭半年都綠色便便, 都無試過肚痛, 只有一次便秘喊左4個鐘
原帖由 irenehyw 於 10-4-13 18:22 發表
乜原來綠色屎係消化不良?
前日仔仔飲完開奶茶d屎勁綠...一d黃色粒粒都無...

侯爵府

因為好多書都話BB唔會扭抱, 喊, 一定係唔舒服, 唔係扭....雖然奶奶好有湊小朋友經驗, 不過一來, 係佢D弟妹, 今次係佢第一個孫, 感情唔同, 二來, 以前經驗係無THEORY去SUPPORT, 所以只係因為唔得閒, 所以唔抱, 而家得一個, 咪抱囉~ 好采奶奶係一個講導理O既人, 知道隻B蝦佢, 就唔食飯抱, 咁就KO左呢個問題LU~

原帖由 titanlow 於 10-4-13 10:15 發表

亞媽話食飯時間抱開一次就次次都要人抱, 精到不得了, 知你幾時食飯呀, 所以, 我食飯時從來只會放個女係low chair, 放佢係側邊陪我地食, 慢慢佢就知道, 我地坐埋枱佢就會係側邊撩我地, 唔會扭抱.

新手媽媽好多時 ...

侯爵府

我估係因為佢食住奶瞓, 唔清醒放落床, 到佢有清醒時, 就發玩奶樽/你唔見左, 所以喊....不過因為佢地睡覺PATTERN未DEVELOP好, 唔似D6個月以上BB, 會瞓3個鐘先有定時自然醒時間

你試下要佢清醒地落床, 等佢醒時發覺同瞓之前一樣, 就應該OK...另外, 當然要注意佢係唔係熱/濕, 如果佢有汗, 唔洗驚開住個風扇對住佢, 佢地好怕熱O架~
原帖由 HinBB0624 於 10-4-13 10:10 發表
唔係,初初是2、3点,近1星期提早了,有時食完最後一餐奶45分鐘後就開始喊。但提早開始又會提早結束。昨晚佢12:30開始喊,我地又抱佢啦,直至2:00。然後就瞓到天光。
...

首頁
45678...37

尾頁

跳至