嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...37

尾頁

侯爵府

1. 如果你BB已經識分日夜, 即係日頭會有多D清醒時間, 夜晚唔叫唔起身, 就可以日頭瞓時熄燈, 咁, 佢就會學識一個SIGNAL, 一暗, 就要瞓

2. 可以試下俾多D奶佢食, 睇下佢食唔食, 食, 即係唔夠飽, 以後餐餐都要食多D, 不過仲要睇下佢係唔係過肥, 如果過肥, 就試下用奶咀, 沛足下佢啜O既願望算了

3. 個個BB瞓大人床都可以瞓得好好, 因為你地一定陪瞓, 但係有2個危險: 唔陪瞓, 就有機會跌落地, 因為你地唔知佢幾時識轉身, 幾時會企; 陪瞓, 個SIGNAL就變左有人先瞓, 而且同大人同床, BB有機會被焗/壓死.....我有一段時間試過放一件我著過O既衫O係床邊, 效果, 時好時壞, 點都好唔過TRAIN好佢, 不過你都可以一試

4. 個個小朋友都會為爭取自己想要O既野大聲哭喊, 根本唔關你陀佢心情如何事.....個個陀B心情都起伏不定, 你唔洗怪自己....我陀B時, 外在環境有好多變化, 我怪BB帶俾我好多煩惱...但而家TRAIN好, BB一樣笑容滿面

5. 如果老公唔支持, 加埋你個心唔定, 你好難成功; 又難怪大家對個方法咁質疑, 因為你地無見過我隻B/我朋友D BB, 仲有其他用左呢個方法O既BK MAMI, 又無睇過SUPERNANNY O既節目, 個個BB TRAIN好左, 大人同BB都會情緒好穩定....但要花幾日時間, 唔係一次會成功, 因為你地教緊佢一D新野, 點會咁快就識呢?

6. 你睇下SUPERNANNY一個短片, 睇下人地點TRAIN, 點走過同你一樣O既路, 再決定TRAIN唔TRAIN喇...我TRAIN我隻B時, 都要去到第3日先成功
http://www.supernanny.com/TV-Show/Clips/Clips/Sleep-Separation-Technique.aspx
原帖由 louise25 於 10-4-7 13:43 發表

多謝你呀~

想問下....咁依家要放佢落床時,係咪要熄燈呢?因為我間房好暗的.平時早上都要開燈的.

同埋佢依家次次食完奶拎走奶樽時就會大喊......仲會谷到塊面紅哂...點解會咁呢?佢依家食160ML一餐.

另外,佢今朝食 ...

侯爵府

好同意你話 "我地首先要搵出bb點解唔肯瞓, 有時可能佢地真係有野唔舒服先會咁, 唔好一味諗住佢唔肯瞓係唔乖呀, 扭計咁囉...",
因為個TRAIN最基本都要滿足晒佢基本需要先得, 有野唔舒服, 迫唔到佢瞓.....不過因為我BB有G6PD, 唔可以亂食中藥, 如果唔TRAIN佢, 佢瞓得唔好, 我地就完全無方法, TRAIN佢係我地唯一O既出路....

原帖由 titanlow 於 10-4-7 15:21 發表
小小分享係, 我見大家成日講亞b喊呢, 有時覺得未必係關schedule或者佢係咪肯瞓o既問題, 我媽媽幫我湊兩個女, 大女超級好湊, 由細到大都唔係點喊, 好少有咩意見. 細女初出世就超級難湊, 不單無schedule, 仲成日狂喊, ...

lmw325  我個B都有G6PD, 所以珍珠末, 保嬰單個D都唔得...  發表於 11-12-1 15:14

侯爵府

1. 同你講O既方法差不多, 另外就係日頭如常做家務, 生活, 唔需要盡量減嘈音
2. 我隻B未TRAIN時, 試過24小時無食, 我地不知幾擔心, 有時都唔知佢地耐力驚人, 定係大安指意, 一定有得食...
3. 我好明白你O既感受, 我自己生BB時羊水栓塞, 所以身體好差, 頭2個月都暈, 唔好話到BB喊會胃痛, 有朋友探, 人地個小朋友想要東要西, 我都忍唔住大喊....嚇到人地唔敢再上黎
4. 可以調遲一D沖涼時間, 見佢想瞓, 就俾佢沖涼, 另外, 最後個餐可以早少少俾, 無論之前幾點食, 都食左先, 掃好風就瞓, 不過每晚最後O個餐都要固定時間, 今日9點食, 聽晚都要一樣.....目的係拉長少少BB最後一個CYCLE清醒時間多一D.....
原帖由 irenehyw 於 10-4-7 16:38 發表
1. 請問點分日夜??我日頭開光d燈...夜晚餵奶儘量暗d&靜d....請問仲有冇咩要訣?
2. 本來我係4小時一個cycle...但因為自己懶訓&bb都繼續訓...所以自自然然變左5小時...佢唔會餓到嘈...夠鐘只會哎兩句...然後食住手等我 ...

複式洋房

4. 今日我個仔3點餐奶之後就無訓...個樣呆呆地...但又無扭...之後依家差不多6點可以去沖涼...佢又開始扭眼訓...係咪應該俾佢去沖涼先??

佢真係要人抱住訓...第一次放低後一唔拍就勁喊...番轉頭拍佢都照喊...唔通次次都抱起佢2分鐘? 點算好................
---------------------------------------
抱住佢打以上的留言...佢已經訓左...唉...又唔知應該由得佢定叫醒佢沖涼...
plus, 調夜d沖涼唔怕冷親咩??太夜沖涼我怕佢冷親啊...
plus plus, 早上一起身就沖一次涼, 臨訓又沖一次又得唔得呢?
原帖由 pyjess 於 10-4-7 17:30 發表
1. 同你講O既方法差不多, 另外就係日頭如常做家務, 生活, 唔需要盡量減嘈音
2. 我隻B未TRAIN時, 試過24小時無食, 我地不知幾擔心, 有時都唔知佢地耐力驚人, 定係大安指意, 一定有得食...
3. 我好明白你O既感受, 我自 ...

侯爵府

第一日, 新時間表, 唔好祈望BB會立刻習慣, 佢地一定會表現唔習慣, 你BB只係呆呆地, 無扭, 以經係上上大吉

我唔建議一開始就再轉時間沖涼, 因為個ROUTINE真係要日日都一樣, 佢地先建立到安全感同習慣, 再者對一個滿左月O既BB來說, 今日天氣不算涼, 佢地年輕, 新陳代謝快, 體溫比大人高少少, 而且滿左月, 真係凍都識打抖保暖

當然, 當BB大左少少, 唔再食完無耐就瞓, 你可以早D沖都無問題, 到再大D, 沖涼對佢來說再唔係大事, 幾時沖都得添

其實BB唔洗日日沖涼, 可以一星期沖5次, 不過以建立小BB作息來說, 一日一次係好O架, 一日2次對佢地皮膚唔好

另外, 唔好抱瞓, 因為你會好易累, 萬一自己瞓左, 會跌親BB, 之前有一單新聞就係咁, 個BB就....唉
講真, 如果要抱瞓/陪瞓, 你根本唔需要TRAIN佢, 因為呢兩個方法可以好少令BB瞓, 但真係好危險, 一年都會有幾單意外, 今年只係過左3個月, 就已經有2單, 2單BB都...
而且抱瞓唔係容易戒, 同我BB同期有D媽媽無TRAIN/唔忍心BB喊, 到而家仲要背起BB, 行來行去, 等佢瞓....

希望你明白令BB習慣唔會一日就搞掂, 我試過 / 見過 / 教過, 最少都3日, SUPERNANNY教O個D, 有D快少少, 第二日就OK, 但SUPERNANNY在人地家安慰同支持個太太, 甚至先生, 而我地無其他人幫, 就只可以靠自己冷靜.....不如你試下, 下次一做完"睡前指定動作", 放左佢落床, 就去做少少家務, 佢喊, 你都做埋手上D野先去睇佢, 留2分鐘就走, 自己分散注意力, 心情就會平靜D.....平靜, 對教小朋友真係好重要, 無論佢係BB定10歲8歲

你可以睇一睇樓上SUPERNANNY個LINK, 其實人人都經過呢個痛苦階段, 唔好放棄~

另外,
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2321990-20-3.html

Post #388 之後, 一路有幾個mami都係用左固定作息呢個方法, 搞掂左隻b....互相鼓勵下! 不過呢個係我初初睇SUPERNANNY 時O既方法, 自己試過, 會發生O既問題係: 7點鐘瞓配合唔到家庭作息時間, 而10點餐奶, SUPERNANNY主張唔開燈, 等BB瞓住食, 如果係咁, BB瞓醒左3個鐘就會有一段好清醒O既時間, 見到同瞓之前有唔同就會喊, 所以我用左拖長最後一個CYCLE清醒時間方法..... ANYWAY, 你都睇下我地點搞掂隻B

唔好怪我有時寫得好亂, 因為睡眠TRAINING好多野好鎖鎖碎碎, 但又好重要

原帖由 irenehyw 於 10-4-7 17:57 發表
4. 今日我個仔3點餐奶之後就無訓...個樣呆呆地...但又無扭...之後依家差不多6點可以去沖涼...佢又開始扭眼訓...係咪應該俾佢去沖涼先??

佢真係要人抱住訓...第一次放低後一唔拍就勁喊...番轉頭拍佢都照喊...唔通次 ...

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-7 17:07 發表
1. 如果你BB已經識分日夜, 即係日頭會有多D清醒時間, 夜晚唔叫唔起身, 就可以日頭瞓時熄燈, 咁, 佢就會學識一個SIGNAL, 一暗, 就要瞓

2. 可以試下俾多D奶佢食, 睇下佢食唔食, 食, 即係唔夠飽, 以後餐餐都要食多D, ...

THX~

我想問下,你話你TRAIN到第三日先成功..咁之前2日失敗咗你係咪都會抱返佢定係點?THX~

我今晚9點左右俾佢訓,喺佢清醒時放佢落床,佢立即喊,不過我地俾咗個公仔佢,但間唔中都因為甩口而喊,但我地俾返佢,不過就冇抱起過佢.幾次之後,依家仲訓緊,不過就黎夠鐘食奶喇,都要叫佢起身食...

今日下午佢冇乜點訓,不過我有照你意思放佢落床,但我留意到佢應該肚有風所以訓得唔好..所以明天決定帶佢去睇醫生..

侯爵府

第一二日佢喊, 我無抱佢O架, 因為抱起對佢來說其實係干擾, 佢會學識喊就有人抱, 所以咪佢有佢喊一陣, 我有我胃痛....^V^ 不過都係等一陣就拍下佢, 等佢明白, 媽媽唔係唔理佢

俾公仔, 但唔抱, 都不失為一個媽媽習慣TRAIN BB O既方法, 不過, 因為佢地會唔識搵返就喊, 你預左佢去到4, 5個月識搵之前都有機會要你搵返公仔俾佢...嘻嘻, 不過公仔大隻D, 易搵過奶咀.....第日你帶佢出街, 就一定要帶埋呢隻公仔喇 ~

我都讚成你帶佢睇下醫生先, 因為要BB瞓, 先決條件係佢要舒服, 不過唔知係我隻B無呢個問題, 定係因為我地有幫佢按摩, 所以除左一次大便去唔到, 喊, 之外, 無試過"有肚風"....不過我隻B有病, 根本唔可以亂食中藥, 就算明知有肚風都無用
原帖由 louise25 於 10-4-7 23:35 發表

THX~

我想問下,你話你TRAIN到第三日先成功..咁之前2日失敗咗你係咪都會抱返佢定係點?THX~

我今晚9點左右俾佢訓,喺佢清醒時放佢落床,佢立即喊,不過我地俾咗個公仔佢,但間唔中都因為甩口而喊,但我地俾返佢,不過就 ...

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-7 23:50 發表
第一二日佢喊, 我無抱佢O架, 因為抱起對佢來說其實係干擾, 佢會學識喊就有人抱, 所以咪佢有佢喊一陣, 我有我胃痛....^V^ 不過都係等一陣就拍下佢, 等佢明白, 媽媽唔係唔理佢

俾公仔, 但唔抱, 都不失為一個媽媽習慣T ...

岩岩餵完奶...依家乜都冇俾就放佢落床......SO FAR 都OK,但因為餵果陣都係半夢半醒..希望今晚冇事啦~

因為我試過拍佢,佢喊得仲勁,但用公仔就OK,今日下午就試過訓半個鐘..之後見佢唔訓就同佢按摩...可能係咁就今晚好D啦..

明天再報告~ THX~

LOUISE

侯爵府

收到, 收到, ROGER, ROGER~
原帖由 louise25 於 10-4-8 00:22 發表

岩岩餵完奶...依家乜都冇俾就放佢落床......SO FAR 都OK,但因為餵果陣都係半夢半醒..希望今晚冇事啦~

因為我試過拍佢,佢喊得仲勁,但用公仔就OK,今日下午就試過訓半個鐘..之後見佢唔訓就同佢按摩...可能係咁就今晚 ...

複式洋房

我最後一餐奶係11點...當時叫唔醒佢食...我決定半夢半醒咁俾佢食...淨係食到平時的一半...
剛剛五點鐘佢勁嗌肚餓...我又未睇到呢個留言...老公已經即刻俾左奶佢食lu~但餐早餐奶係七點開始...依家咪會亂左咯?

sorry...因為未有經驗...唯有係咁問問題...
==================
咁岩佢6點嘔番D夜奶出唻, 我8點先叫醒佢食早餐奶, 又係食得平時的一半..

唔該哂你D links...晏D我會慢慢睇...可能我睇住D資料先開始train 吧...依家我真係好confused...因為理論同實踐好似有D距離..

唉, 佢食左11點餐奶...之後一直無訓, 見佢醒就同佢玩, 見佢打喊勞就放落床...放落床又喊, 最終拍到訓左啦...又因為喊入風而回奶...回奶又令佢醒左, 條氣頂住又喊...總之就係一直都nap唔到! now 抱住佢都nap 唔到...

好快又要食3點餐奶啦...
原帖由 pyjess 於 10-4-7 23:12 發表
第一日, 新時間表, 唔好祈望BB會立刻習慣, 佢地一定會表現唔習慣, 你BB只係呆呆地, 無扭, 以經係上上大吉

我唔建議一開始就再轉時間沖涼, 因為個ROUTINE真係要日日都一樣, 佢地先建立到安全感同習慣, 再者對一個滿 ...

用戶要求終止服務

原帖由 pyjess 於 10-4-7 17:12 發表
好同意你話 "我地首先要搵出bbhttp://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=268&cb=%n&n=acc9358c&ct0=%c點解唔肯瞓, 有時可能佢地真係有野唔舒服先會咁, 唔好一味諗住佢唔肯瞓係唔乖呀, 扭計咁囉...", ...

有G6PD唔係唔可以食中醫, 只係太少中醫識呢個症, 我女睇o既中醫識醫, 佢都話有呢樣野要非常小心開藥...不過, 你b瞓到就無問題啦!

我想問, 你個時點幫bb戒夜奶, 我細女瞓覺無問題, 佢晚晚9點多就瞓, 11點幾飲最後一支奶, 但總係4點幾5點就再要飲奶, 佢係好明顯肚餓, 飲完放番低又立即入睡了, 會睡到早上8點, 即係佢其實可以瞓11個鐘, 試過最後一餐俾多d又係那個時候要食...我無得同佢鬥, 因為佢同家姐都係主人房瞓, 家姐瞓床仔, 佢瞓窗台, 佢一大喊就嘈醒家姐...同埋, 我覺得佢唔係特登扭計, 所以先會俾佢食...但我又知, 繼續咁俾佢食又永遠都唔駛戒夜奶....惟一剩番呢樣野未train到佢...其餘時間佢都自動自覺去瞓覺....

侯爵府

SUPERNANNY覺得可以半夢半醒時餵, 可能因為我隻B一知要食奶就會好清醒咁拒絕, 所以, 從未試過如此
看來, 11點半夢半醒時餵, 對你BB是可行的, 那就繼續吧~

假設你8.30PM給BB睡, 5點, 他已經睡了8.5小時, 以那麼小的孩子來說, 已很成功...以後, 你可以在12點-7點時, 不喊不餵, 真的要餵, 也可以餵小量, 7點叫醒他食正餐

7點開始, 照行正常CYCLE, 建立固定作息

總之, 而家你要做的就是清醒2小時做放回床上, 他醒著也不要和他玩, 當是學習要瞓, 而那2小時內, 不要抱起

BB還小, 當然有機會回奶, 你掃好風會好一D, 但仍有機會, 為免有危險, 可以用毛巾, SIP在背後, 讓他向左/右微微則起

你抱著, 他也不瞓, 好有機會是少睡寶寶, 但因為中間太多次改變"計劃", 我覺得仍未測試得清楚; 而且, 直一點說, 我覺得你很怕很怕很怕他哭, 所以不願跟ROUTINE; 媽媽的心想甚麼, BB是知道的, 如果你心裡不肯定, 很難讓建立固定作息的.....不如你先想清楚, 是否要TRAIN他才開始實行吧

原帖由 irenehyw 於 10-4-8 05:25 發表
我最後一餐奶係11點...當時叫唔醒佢食...我決定半夢半醒咁俾佢食...淨係食到平時的一半...
剛剛五點鐘佢勁嗌肚餓...我又未睇到呢個留言...老公已經即刻俾左奶佢食lu~但餐早餐奶係七點開始...依家咪會亂左咯?

sorry. ...

侯爵府

因為唔知邊個中醫識G6PD, 邊個唔識, 所以我地都唔博

想問2個問題
1. 細B而家幾大?
2. 佢11點O個餐, 食住瞓, 定係食完, 還清醒就放落床?
原帖由 titanlow 於 10-4-8 09:42 發表

有G6PD唔係唔可以食中醫, 只係太少中醫識呢個症, 我女睇o既中醫識醫, 佢都話有呢樣野要非常小心開藥...不過, 你b瞓到就無問題啦!

我想問, 你個時點幫bb戒夜奶, 我細女瞓覺無問題, 佢晚晚9點多就瞓, 11點幾飲最後 ...

大宅

原帖由 pyjess 於 10-4-8 01:35 發表
收到, 收到, ROGER, ROGER~

今日帶咗BB去睇醫生,發現佢鼻塞,因而影響呼吸同肚風.但尋晚都OK,去到6點半先叫醒,但我就俾咗"朋友"佢,去到7點半先俾佢食.到8點3就訓,到10點到叫醒佢去睇醫生,不過佢全程都訓....到11點到開始醒...11點半都冇喊食,因為果陣坐車途中,去到12點到先俾佢食...跟住佢1點到就開始想訓,我俾咗個"朋友"佢,佢就喺條"咩帶"到訓咗....到1點又開始醒,因為我老公叫我拎走佢朋友..
返到屋企2點左右,佢好明顯喺到喊眼訓...但放落床仔又喊,俾朋友都唔得,最後我抱起咗佢,但冇搖/拍,只係話佢知,你要訓就喺床仔訓..佢喊得好勁...但我放返佢去床仔,俾個朋友佢,跟住冇耐又訓返...但已經差唔多3點喇...我諗住3點3叫佢起身沖涼..(因為尋日係呢個時間沖涼),跟住再俾奶佢食....唔知咁樣岩唔岩呢?不過我都會試喇,因為黎唔切等REPLY...

不過,我今日同奶奶傾過TRAIN呢個問題...我發現我同佢完全唔岩CHANNEL.所以我諗返工後應該都唔使試喇...

侯爵府

朋友...嘻嘻, 說的好~ 我隻B的朋友通常被掉下床, 希望他不是覺得"朋友是用來出賣"吧....^V^

因為今日有特別事, 所以好難在那段時間跟ROUTINE的, 但回家後, 就要跟返; 到左TRAIN好, 就可以出街, 佢都會自動跟ROUTINE; 當然出街最好配合佢清醒時間喇~ 不過因為吸收資訊太多, 佢地會好累, 出街可以多瞓一D

如果佢一定要朋友陪佢瞓, 最好不要取走他, 尤其ROUTINE定了, 他們晚上瞓時會有自然清醒時間, 一定會找朋友的

我見你也漸入佳景, 如果TRAIN好, 給奶奶湊, 可能會OK, 因為奶奶也會累, 想抱, 大概不會想全程抱....我們0901媽媽會的, 有些也有相同情況, 不過TRAIN好, 給老人家看, 他們見到不用抱也能睡, 當然是不抱的好.... 不過你不要太緊張甚麼限期到了, 說真的, 最多, 也是奶奶自己令自己辛苦, 對嗎? 你心情愈放鬆, 愈易TRAIN好
原帖由 louise25 於 10-4-8 15:13 發表

今日帶咗BB去睇醫生,發現佢鼻塞,因而影響呼吸同肚風.但尋晚都OK,去到6點半先叫醒,但我就俾咗"朋友"佢,去到7點半先俾佢食.到8點3就訓,到10點到叫醒佢去睇醫生,不過佢全程都訓....到11點到開始醒...11點半都冇喊食, ...

禁止訪問

用戶要求終止服務

原帖由 pyjess 於 10-4-8 14:59 發表
因為唔知邊個中醫識G6PD, 邊個唔識, 所以我地都唔博

想問2個問題
1. 細B而家幾大?
2. 佢11點O個餐, 食住瞓, 定係食完, 還清醒就放落床?

如果我地唔係有個識o左廿幾年o既中醫, 都唔會質然帶亞b去睇....

細b而家3個半月, 佢11點個餐係清醒, 因為我會叫醒妹妹話要食奶奶, 咁佢就會醒住食, 食完放番係床佢就自己瞓, 唔駛理佢. 咁當然有時佢超級眼瞓就會瞓住食, 不過多數會清醒.

禁止訪問

侯爵府

你好叻呀, D確爸爸試過湊B, 就明白:盲目眠乾睡濕無用O既, 我自己都成日好緊張個B, 我老公笑我"眠乾睡濕症候群, 不過佢成日都叫我唔洗成日望住隻B, 做下自己想做O既野 ^V^

你SET呢個時間表OK呀, 記住日日都跟足時間就OK, 到左大家都習慣呢個時間表(我唸大約2個月喇), 就可以容許有半小時左右FLEXIBLE...不過到時BB會提你O架喇~

不過要注意幾樣野
1. 少D抵唔住頸, 佢無嘈, 就未餓, 咁就等佢啜下啜下瞓返, 因為睡眠後半期 (約睡後3小時開始), BB會每個鐘醒一次, 然後又會啜下啜下(或者其他自我安慰方法), 再瞓, 反而你抵唔住, 就係無必要時搞醒佢, 聽日7點先叫醒佢, OK?
2. 12:30am餵奶....可以慢慢調早, 例如每3日提早15分鐘, 到佢可以9.15食完就瞓為止, 因為BB會因應自己餓唔餓, 食多食少, 如果你習慣12點後餵, 佢的確未慣一下子唔食夜奶, 因為佢知仲有得食, 就唔會好努力食多D
3. 如果你第一次打亂左自己時間, 之後都要跟返
4. 佢己醒, 但佢無嘈, 只靜靜周圍望...成功的MILESTONE...你好叻! 繼續努力!

不得不再對你說:你好叻呀!!!!

原帖由 worriemama 於 10-4-8 15:43 發表
pyjess,

唔該晒你. 前兩日我忽然開hill, 唔再同我老公嘈同唔俾佢抱BB瞓啦. 我凌晨12點喂完奶, 就交俾佢抱瞓,跟住自己上床瞓覺無眼睇.

結果我老公一個人湊住BB, BB瞓抱住瞓左,佢就放返佢落床, 但一陣又醒, 佢又再 ...

侯爵府

明白, 如果你餵多D, 佢都照樣半夜醒, 咁即係4,5點佢係習慣叫你地起身餵佢...
試下, 只係餵水, 當然都係唔喊唔餵喇, 然後每日減一半份量, 幫佢戒
我估幫左佢戒, 佢可能會7點鐘醒食早餐, 因為計落, 11點至7點, 只SKIP左一餐, 應該OK, 如果佢可以瞓到8點, 當然照返你完本個時間表

可唔可以PM個中醫名同地址俾我? 雖然隻B已經無瞓覺問題, 但他日病左, 都可以有西醫以外O既選擇吖~
原帖由 titanlow 於 10-4-8 15:50 發表

如果我地唔係有個識o左廿幾年o既中醫, 都唔會質然帶亞b去睇....

細b而家3個半月, 佢11點個餐係清醒, 因為我會叫醒妹妹話要食奶奶, 咁佢就會醒住食, 食完放番係床佢就自己瞓, 唔駛理佢. 咁當然有時佢超級眼瞓就會 ...

首頁
12345...37

尾頁

跳至