母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jjtseung 於 09-11-18 11:25 發表

食一邊可以食多些後奶, 好過食兩邊, 除非奶量太少!

BB轉埋身, maybe要適應點用力, 因為埋身食, BB好累的, 要用力食... 所以就算食一個鐘都未必食到好多...

呢個時期是大家的適應期(你要build up返奶量, BB要適應 ...

哇,你係富媽媽!好羨慕最近阿女唔知係唔係厭奶...食一邊就夠,平時食晒兩邊架

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 jjtseung 於 09-11-18 11:21 發表
我瘦佐好多啊!

可能細佬勁大食, +上每日比大女的10安, 每日我output 50安都有!

前幾日發現可以着得返部份牛仔褲啦! 不過上圍就好橫, 肚皮鬆!
我一日都泵到4x 安奶呀...但點解我瘦唔到既??

複式洋房

原帖由 jjtseung 於 09-11-18 11:25 發表

食一邊可以食多些後奶, 好過食兩邊, 除非奶量太少!

BB轉埋身, maybe要適應點用力, 因為埋身食, BB好累的, 要用力食... 所以就算食一個鐘都未必食到好多...

呢個時期是大家的適應期(你要build up返奶量, BB要適應 ...

thx! 但我分唔清佢幾時是扭計, 幾時是扭肚餓(因為之前泵出來就知佢食左幾多, 食飽左再扭就一定是扭計)
之前聽姑娘講話如果佢食飽左, 就會放口, 但佢未試過放口囉... 咁是咪姐是未夠飽? 還是佢當左我是人肉奶咀?
唉... 我媽咪是咁話我唔夠奶, 話我咁做會制到阿b瘦... 搞到我都唔知補唔補奶粉好...............

侯爵府

原帖由 karymama 於 09-11-18 11:36 發表

thx! 但我分唔清佢幾時是扭計, 幾時是扭肚餓(因為之前泵出來就知佢食左幾多, 食飽左再扭就一定是扭計)
之前聽姑娘講話如果佢食飽左, 就會放口, 但佢未試過放口囉... 咁是咪姐是未夠飽? 還是佢當左我是人肉奶咀?
唉 ...
我個囝又係, 食飽都唔甩咀, 繼續當我人肉奶咀啜住訓...我會比佢啜一個鐘(包飲奶時間)之後我就整甩佢唔比佢啜喇..唔係真係啜到下一餐.....佢係唔係食食下就訓呀? 佢地好鐘意架, 唔好比佢咁快訓著....尋晚埋身比亞仔, 佢好精神, 眼仔碌碌啜左3個字唔停, 明顯見到佢係飲緊奶唔係啜啜下咁玩囉....

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 karymama 於 09-11-18 11:36 發表

唉 ...

其實真係好難分, 我bb都未試過食到放口bor.....mouth:
佢扭你就比佢食啦, 我bb有時唔係扭食就唔會肯食, 除非佢眼訓, 咁食一陣就會訓著!

我仲少時間見阿囡, 因為佢係婆婆屋企住, 每日放工我見到佢兩個鐘咋, 尋晚見到佢訓左就想走人, 點知佢又醒, 拍唔番訓, 我走時出門口聽到佢"呀"一聲, 心都痛埋呀!
我好想好想阿囡兩歲大, 幫佢報 nursery, 咁我晚上可以同佢返屋企訓, 早上送佢去坐school bus, 放學婆婆接school bus, 但c6話我想得太完美, 唔係咁support!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

12點啦, 我夠鐘去pump奶 lu!!!

大宅

我依家係lunch time先去pump奶
轉左每日只泵一次
奶係少左, 但係自己心情輕鬆好多!

bb係當我人肉奶咀呀
一齊訓覺, 好冧呀
係老公唔鐘意囉
不過bb食奶食得幾個多月呀, c6你讓下佢啦

哈哈

自三個月起, 我都train到囝囝定時吃奶
唔會隨時扭計食奶呢, 可能因為奶量穩定
都算我好彩, 因為我始終唔敢隨街餵奶呢
我見有d媽媽當bb一喊便餵, 我覺得有點縱bb呢... bb 有時不是要吃奶呢, 要抱要錫而已 (不喜勿鬧)

侯爵府

原帖由 bastet 於 09-11-18 11:56 發表
12點啦, 我夠鐘去pump奶 lu!!!
我e+都一路食飯一路泵緊啦。。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mrschoy 於 09-11-18 12:20 發表
我依家係lunch time先去pump奶
轉左每日只泵一次
奶係少左, 但係自己心情輕鬆好多!

bb係當我人肉奶咀呀
一齊訓覺, 好冧呀
係老公唔鐘意囉
不過bb食奶食得幾個多月呀, c6你讓下佢啦

哈哈

自三個月起, 我 ...

c6咪成日話我縱個女囉!我都認我係縱佢既,又餵又抱又錫:loveliness:我覺得,小朋友肯俾你縱幾耐丫,第時有friend有另一半就唔痴你架啦,而且我果個係女,俾我縱多陣啦~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-18 12:30 發表
我e+都一路食飯一路泵緊啦。。

我返黎啦!

你用 freestyle 架? 我用手泵係toilet 泵咋!

侯爵府

原帖由 bastet 於 09-11-18 12:40 發表

我返黎啦!

你用 freestyle 架? 我用手泵係toilet 泵咋!

唔係呀,我一隻手拎住個泵,一隻手食飯囉。。我呢幾日轉左返工地方,有房比我泵奶。。

大宅

嘻嘻, 我BB真係有食腳指呀!

我覺得錫, 攬, 抱唔算係縱, 佢地細個唔錫, 大個都唔會俾我錫啦. 我兩個都係仔, 但我都成日攬住佢地錫架!

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-18 11:29 發表
流鼻血,食腳指...去睇三級片...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我又報到, 我個囡聽日就兩個月大喇

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我出街做野啦.....吹風吹到傻呀!

大宅

畀面勳章

我又報到, 我個仔依家1.5個月大, 依家都重係全人奶, 唔知可以堅持到幾時.

大宅

好媽媽勳章

嘩...我今日最遲出現添....
今日好凍呀, 各位要著多件衫來餵奶呀....
今早要揾料, 冇時間上bk, 依家公司搞開倉, 不過好似唔多好反應.....
你哋喺咪傾計泵奶呀, 我除咗返工後2個月喺泵2次外, 之後就一日一次, 不知幾爽呀, 其實我可以唔駛咁泵, 因為我倒奶多過阿b食的, 只喺我想keep住有多奶, 所以先keep住泵咋, 但見到d奶最後喺倒...真喺好心痛架, 鬼咩, 大仔又點都唔肯飲埋佢....

大宅

好媽媽勳章

嘩你個女2個月大啦, 時間好快呢....喺呢...d bra啱著嗎?

原帖由 daidaianna 於 09-11-18 01:17 PM 發表
我又報到, 我個囡聽日就兩個月大喇

大宅

好媽媽勳章

喺呢....你哋d b呢, 呢幾晚訓得好唔好呀, 我細b呢幾晚, 晚晚醒呀, 昨晚仲要喺食埋奶都唔肯訓, 我冇晒佢辦法, 又眼訓, 就抱佢一齊訓, 點知佢轉來轉去, 一時又坐起身, 一時又揾嘢玩, 一持又爬埋來我度, 要我攬住佢, 搞咗好耐, 最後都喺爬咗埋來要我攬住佢訓先訓到....真喺被佢玩死....

水晶宮

原帖由 stliu 於 09-11-18 13:15 發表
嘻嘻, 我BB真係有食腳指呀!

我覺得錫, 攬, 抱唔算係縱, 佢地細個唔錫, 大個都唔會俾我錫啦. 我兩個都係仔, 但我都成日攬住佢地錫架!

我都係咁話, ai.. 其實成日話要bb自己瞓, 唔好抱咁多呀, 有時真係幾難, 所以都冇理lu, 依家自己係人肉奶咀, 一齊瞓, 不知幾冧.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

原帖由 淘氣館 於 09-11-18 13:52 發表
喺呢....你哋d b呢, 呢幾晚訓得好唔好呀, 我細b呢幾晚, 晚晚醒呀, 昨晚仲要喺食埋奶都唔肯訓, 我冇晒佢辦法, 又眼訓, 就抱佢一齊訓, 點知佢轉來轉去, 一時又坐起身, 一時又揾嘢玩, 一持又爬埋來我度, 要我攬住佢, 搞 ...

我bb好醒瞓, 自從6個月食返夜奶之後就成日醒, 可以每1個鐘醒1次. 所以依家一齊瞓lu.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

首頁

尾頁

跳至