嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

bigtabo
唔好諗禁多,諗得多對病情無幫助!無事架喇,食晒藥就無事架喇。。。等我幫你 走你D病啦!
bigtabo 寫道:
Shan, 小心女人,
多謝你地關心,我會定時食葯,但希望d葯有幫助如果唔係就要做手術. :cry:
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

大宅

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

shan,
其實係鼻竇炎不過個鼻竇咁啱係正最入最入個後腦前所以先咁嚴重.其實以前我都試過鼻竇炎不過普通食葯就得,無今次咁嚴重.
Shan 寫道:
bigtabo,
其實同鼻竇炎有咩分別呢?? 因為都好似會鼻竇腫架

子爵府

bigtabo,
真係好得人驚, 我都有鼻竇炎 + 鼻敏感, 近日天氣凍我都好辛苦, 晚晚都訓得唔好, 希望你快 d 好返啦~~

大宅

shan,
你都要保重呀!我都係有鼻竇炎 + 鼻敏感,可能係11月時試過感冒,之後個鼻就有d黃黃綠綠既鼻水,可能個時已經蘊樣而自己唔知,我間歇性都睇過兩次醫生,之後就無事,但到最近先開始勁頭痛,連行路都行唔到,所以醫生先叫我去照睇下個腦有無事,咁先發現.你都要保重唔好有傷風. 等我好返d返工後就約你食lunch.
Shan 寫道:
bigtabo,
真係好得人驚, 我都有鼻竇炎 + 鼻敏感, 近日天氣凍我都好辛苦, 晚晚都訓得唔好, 希望你快 d 好返啦~~

別墅

bigtao,

你要保重身體呀,勿太過擔心啦,這樣會影響病情(記住依時吃藥 ) 多飲水及要空氣流通呀,,,,,,,,, (我也幫你打走病菌 ) ( 希望你吃了藥會快速康復 ) :wink:

Christine

BOBO昨天再看醫生 ( 已轉了 ) ,醫生說是鼻敏感 ( 仍然很多鼻涕 ) 我已Book 看中醫 ,但我隻佬反對看中醫。(但她吃奶時很辛苦呀 ) 平時已吃得少 ,現在更少了
歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

男爵府

bigtabo,
原來 鼻竇炎會發去後腦架.你放心,食完藥就冇事架啦.等住過一個開心快樂

男爵府

LongBMa
原來我bb同你的係同一日出世!

子爵府

bigtabo,

大宅

bigtabo,
Your sickness is really not common but lucky you are smart and had the check-up before it is serious. Your Dr. refer you to check your brain in the private Hospital? (very efficient!) If so, must be very expensive!
In the mean time, don't worry too much! (of-course this is not easy). Will u consider to share your feelings (your worries)to your husband? Men will always keep quiet and pretend nothing as they don't want u to worry and think too much but he might get more worry if you seldom show your feeling and pretend nothing. If you want to cry, just cry La, do not feel this is useless, it can help you to less your stress. If your mooding is better u can recovery earlier and better!
If you don't want to do that then you talk to us anytime La, we all care about U!
When will be your next check up with the Dr.?
Remember to take more rest and following what the Dr. tell u, ok?
I will pray for you, big-tabo!

大宅

小心女人 寫道:
Milka,
我而家先留意到原來我同你住得好近架!搭MTR的話,我早你兩個站咋!
[/quote]

Careful woman,
U stay in Shaukeiwan or Sai Wan Hoi? I also use MTR to go Central every weekdays. I am used to it already and sometime I feel myself very stupid coz I don't know what ?no. bus go where even in HK island. I named myself "無敵地鐵人" (go anywhere ok with MTR only) I don't know what will happen if one day there is no MTR?

男爵府

Milka,
我住筲箕灣架, 我返工搭巴士架,因為方便, 響屋企樓下搭到去公司樓下! 又有位坐! 以前未搬黎時我就成日搭地鐵, 因為快同埋好預時間嘛!
milka 寫道:
U stay in Shaukeiwan or Sai Wan Hoi? I also use MTR to go Central every weekdays. I am used to it already and sometime I feel myself very stupid coz I don't know what ?no. bus go where even in HK island. I named myself "無敵地鐵人" (go anywhere ok with MTR only) I don't know what will happen if one day there is no MTR?
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

大宅

Wa! Cyrus 出浴照! Cyrus 係男仔就 no problem, if my Michelle 佢大個知道我放張裸照實嫐死我啦!
Cyrus除咗佢嘅學習能力以外,個樣亦都好叻同好精靈呀!

Dear all,
哎!我 Michelle 点算呀, 你地D bb 做到既佢一樣都未掂! 出親街就六親不認, 我個 body 摭住佢望o野就望第2面,令我覺得自己好似透明咁! 想好似你o地o甘教佢一D動作佢都唔留心o既,吾知佢大咗讀書会唔会都咗唔專心呢? 唉!

子爵府

各位媽媽:
我已經整好呀囡本相薄喇! 歡迎參觀呀!! :mrgreen:

男爵府

Milka,
唔洗擔心喎,而家BB仲細,D專注力係差D架! 我亞B一出親術就好似唔識人錦架,因為出面太多新事物吸收佢地喇! 所以我一同佢出左街, 想佢望我一眼都難呀,叫都唔睬我呀!
學Carmenwong之前話齋,其實你教BB野時,好多時佢地已經吸收左,只不過佢未想做返出黎!慢慢黎啦,我有時都教到無乜心機!
[quote]
milka 寫道:
Wa! Cyrus 出浴照! Cyrus 係男仔就 no problem, if my Michelle 佢大個知道我放張裸照實嫐死我啦!
Cyrus除

子爵府

milka,
我個卓 b 都係咁呀, 都係好多野都唔識, 所以見到其他 bb 咁叻我都好羨慕架, 不過都要慢慢黎啦, 我地都控制唔到, 不過我擔心緊佢一歲返健康院時, d 人話要用兩隻手指黎執豆, 我怕佢唔得, 因為佢依家拎野都係成隻手掌去拎, 希望到時佢 ok 啦~~
佢出街都係架, 太多野望, 佢都唔多睬我地, 佢有佢望野, 有時o係屋企睇 dvd 仲搞笑, 我行過拎野阻住佢, 佢就即刻大叫架喇, 你話佢幾惡丫~~~

男爵府

Shan,
你而家可以train下卓卓用手指拎野架喇!你有無比D細粒餅仔佢自己拎黎食? or將D白麵包"mit"開細細粒,等佢自己用多D手指。我日日都同亞B做架,因為佢日日都要食包包&餅仔!
Shan 寫道:
milka,
我個卓 b 都係咁呀, 都係好多野都唔識, 所以見到其他 bb 咁叻我都好羨慕架, 不過都要慢慢黎啦, 我地都控制唔到, 不過我擔心緊佢一歲返健康院時, d 人話要用兩隻手指黎執豆, 我怕佢唔得, 因為佢依家拎野都係成隻手掌去拎, 希望到時佢 ok 啦~~
佢出街都係架, 太多野望, 佢都唔多睬我地, 佢有佢望野, 有時o係屋企睇 dvd 仲搞笑, 我行過拎野阻住佢, 佢就即刻大叫架喇, 你話佢幾惡丫~~~

子爵府

小心女人,
我有試過, 不過就唔係日日做, 因為平日都唔會比小食佢食喇, 星期六日都會, 不過佢唔會自己拎黎食, 佢都係用手掌拎起左, 然後就"定"走...... :evil:

男爵府

Shan,
Train得多佢就會自然用手指架喇!不過我亞B都唔係次次用手指,佢有時都會用手掌!不過卓卓禁攪笑既,拎起D野唔係第一時間放入口,而係”掟“走去? 你比咩佢食呀? 係咪佢唔鍾意食?
Shan 寫道:
小心女人,
我有試過, 不過就唔係日日做, 因為平日都唔會比小食佢食喇, 星期六日都會, 不過佢唔會自己拎黎食, 佢都係用手掌拎起左, 然後就"定"走...... :evil:

大宅

bigtabo,

原來我有個朋友都試過好似你咁, 食了一派藥冇事, 不過醫生同佢講以後要特別小心個鼻, 如果鼻子有別於平時的情況, 你就要早d去睇醫生, 因為好多時, 好容易再發, 不過最重要要加強自己的體質, 其中一個原因, 係身體唔夠休息, 所以你真係要休息多d.

我查左d資料, 比大家參考,

鼻竇炎會引起以下?
1)眼眶併發症:因為鼻竇與眼球只隔一層薄薄的骨片,我們稱為骨板,所以鼻竇炎可能經由此一骨片進而感染到眼眶內,輕則造成眼瞼水腫,重則造成骨膜下膿瘍、眼球蜂窩組織炎、眼球內膿瘍,最後造成死亡率高之海綿竇血栓症。
2)顱內併發症:鼻竇炎之細菌可能經由篩頂部侵入顱底,也可經由上額竇後骨 壁侵入前顱窩造成腦膜炎、硬腦膜上膿瘍、硬腦膜下膿瘍,或 是腦內膿瘍之可能性。

鼻竇炎的中醫療法
鼻竇炎分類?
鼻竇炎可分為急性和慢性兩種。急性鼻竇炎除了鼻涕滯留竇內,尚有細菌再鼻竇炎內生長繁殖。這時患者除了鼻竇脹痛,還會發燒或惡寒。鼻腔內有股臭腥味,吐出黃稠濁粘的痰,涕呈膿浮狀。患者作立難安。一般易發生於兒童和年輕人。嚴重病患需要手術沖洗鼻竇。

慢性病鼻竇炎則易發生於年輕人身上,如果急性鼻竇炎處理不好,則以後很可能轉為慢性鼻竇炎,即然是慢性,病程很長,時好時壞,吃藥後很好,藥停就復發,很惱人。慢性鼻竇炎會照成口臭,其實是鼻竇發出臭味。若是蝶竇發炎則患者頸後部痠痛,額竇發炎則前額或太陽兩穴頭痛,上頜竇發炎則鼻梁或眼眶內側不舒服。

【中醫辨證論治】

肺經風熱:
病因:(1)生活起居失常。(2)寒暖不調。
   (3)過度疲勞。易被外邪侵犯。
主證:鼻流多量黃白黏涕,鼻塞時作,嗅覺減退,鼻甲黏膜紅腫,前額或顴部 疼痛,全身並見發熱惡寒,咳嗽痰多,口乾,舌質紅,苔薄白,脈浮數 或浮滑數。
治療:治則;疏風清熱、芳香通竅。
方藥:蒼耳散(可加菊花:疏風清熱;葛根:升發清陽解熱生津;黃芩、連翹:清肺熱)。

膽府鬱熱:
病因:(1)情志不暢、膽失疏泄。(2)外感邪熱、內犯於膽。3)飲酒過度、酒歸於膽。
主證:鼻涕黃濁黏稠如膿,量多、有臭味、鼻塞、嗅覺差、鼻竅肌膜紅赤腫脹 ,頭痛劇烈,或前額痛,或雙側太陽穴痛,或面部顴骨疼痛,全身並見 發熱,口苦咽乾,目眩、耳嗚耳聾,舌質紅,苔黃,脈弦數。

治療:治則;清泄膽熱,利濕通竅。

方藥:龍膽瀉肝湯、當歸龍薈丸。

脾經濕熱:
病因:(1)過食肥甘、濕熱內生。(2)外邪侵龔、內傷脾胃。
主證:鼻涕黃濁量多,涓涓長流,涕帶臭味,鼻塞較甚。嗅覺消失,鼻竅肌膜 紅腫,全身並見頭痛劇烈,頭重脹不適,肢體困倦,食慾不振,脘腹脹 滿,小便黃,舌質紅,苔黃膩,脈滑數或。
治療:治則;清脾瀉熱、利濕祛濁。
方藥:黃芩滑石湯、加味四苓散、甘露消毒丹。

肺脾氣虛:
病因:(1)病後失養、體質虛弱。(2)邪毒內困、遷延失治。(3)勞倦過度、正氣耗傷。

肺氣虛寒:
主證:鼻涕黏白而量多,無臭味,嗅覺減退,鼻塞或輕或重,鼻竅肌膜腫脹 淡紅,每遇風冷則症狀加重。全身可見頭重頭昏,自汗惡風,氣短無力,懶言聲低,咳嗽痰稀,舌質淡,苔薄白,脈緩弱。
治則:溫補肺氣,疏散風寒。
方藥:選用溫肺止流丹加蒼耳子、辛夷花、白芷。
註:(如肺脾氣虛,易感外邪,常患感冒者,可加玉屏風散,以益氣固表。 頭痛頭重頭暈者,選加白芷、川芎、蒿本、白蒺藜等。鼻塞較甚者,可 選加白芷、辛夷花、蒼耳子、石菖蒲等以芳香通竅。鼻涕黃濁量多者,因濕滯留,久鬱化熱,為正虛邪實,需用托裡透膿之法,可選用托裡 消毒散。或可加黃蓮、車前子、木通等以清利濕熱 )。

脾氣虛弱:
主證:鼻涕黏白或黏黃量多,無臭味,鼻塞較重,嗅覺減退鼻內黏膜淡紅, 腫脹較甚,全身並見頭重眩暈,肢倦乏力,食少腹脹,面色蒼白或 萎黃,食少便溏,舌質淡,苔薄白,脈緩弱。

治則:宜健脾益氣,清利濕濁。
方藥:參苓白朮散加黃耆、澤瀉。(黃耆:加強方中補氣之功。澤瀉,健脾
利濕。亦可選用補中益氣湯加木通、澤瀉,以補中益氣,升清化濕)。

子爵府

小心女人,
佢係咁曳架~~~拎起咩都拎黎掟, 我成日都話佢好暴力, 細件野就掟, 大件野就用手打, 我比 gerber 餅餅同埋包包佢食, 餵佢食就好鐘意, 但叫佢自己拎, 就要黎掟架喇~~~真係無佢乎~~我會返去再試下, 希望佢慢慢會學識拎黎食啦~

首頁

尾頁

跳至