自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

真係好唔開心,下次唔會再買廉航

事原:前年年尾買機票,原定上年年頭去旅行,因為屋企有急事,需要改機票,當時買機票已經加咗錢,所謂嘅自由飛,當時條款,我明白需要補回差價

終於我屋企事攪掂晒,可以今年九月去旅行

由於上次機票票過咗七日,我今日上網再改日期,改六日,竟然要我補多三千幾蚊

我好唔開心,加埋仲貴過CX

但我上網當重新訂過,差唔多同款嘅機票都唔使咁貴,

我唔望你平返俾我,但冇理由越來越貴

瑪瑙宮

大廚勳章

Lhin 發表於 24-5-19 22:46

事原:前年年尾買機票,原定上年年頭去旅行,因為屋企有急事,需要改機票 ...

但又咁講,就算cx你不停改都係不停加錢。。。除非你一開始揀貴幾class cx 票。。隨意改。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 seaheart88 的帖子

我未試過CX 改機票
前年買機票時,已經加左錢話可以隨時改時間

不過,佢哋越改越貴,我今次改,係提早一日返香港,由七日改為六日,

㩒完之後,要我補多$3000 幾,

但我當重新訂過機票,仲平過我,有冇攪錯

我唔係要佢哋平返俾我,都唔使收我咁貴

珍珠宮

機票一向海鮮價
同機同艙前後排都有機會唔同價
我估係廉航見你要改,反正你實要keep套機票
焗你貴啲硬食
可能間間航空公司都係咁玩

水晶宮

回覆樓主:

除非買任改嘅票,否則改機票加錢是常識,同廉航無關!

每日笑一笑    發表於 24-5-20 11:52

水晶宮

事原:前年年尾買機票,原定上年年頭去旅行,因為屋企有急事,需要改機票 ...

3千幾一位?定全單加3千幾?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

Lhin 發表於 24-5-19 23:16
回覆 seaheart88 的帖子

我未試過CX 改機票

咁唔好改早一日囉

子爵府

係咪HKE?之前兩隻票價貴d嗰隻,無限次改機票?

我之前買過一次,原本去6日,諗諗下想去多幾日,撳完真係補番差價就得,但我係買完大約一星期就改

咁你話原本係上年年頭飛但飛唔成,而家想改9月?咁上年冇飛你套機票點處理?有冇求其搵個日子改左先?

侯爵府

2024年龍年勳章

不嬲呢啲行政費用係咁貴,唔止廉航,所有航空公司都係賺呢啲錢
如果覺得仲貴過買條新飛,咪forfeit 條舊飛買過張囉

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 yurijm 的帖子

而家即係焗住要

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 cyyiu 的帖子

當時已經加左錢買只可以任改機票

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 kcpak 的帖子

全單加多三千幾,加埋哂貴過坐CX

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 whyyou 的帖子

當時我老公改機票,我冇留意book 左七日
因為我年假唔多,唔想一次過放咁多日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無論買咩airline, 改嚟改去一定貴。除非買正價,貴一貴任你改
曾經之前份工,老闆「以身作則」自己book機票,以表示係人都識啦!結果真係改嚟改去仲貴過原機票(佢飛cx) ,老闆黑晒面話好難同客人交代,佢祕書掩住半邊嘴笑,以為咁容易咩!條款寫到明你唔睇清楚賴邊個

建議下次一早買旅遊保險保障自己,有急事改/取消可claim保險

男爵府

不如你睇清楚terms 先啦,俾錢任改係免手續費,但要俾fare difference. 除非你一開始就買upper class 就真係可以任改。我試過喺泰國返香港改早一日要俾多千幾蚊,幾乎貴過一張單程機票

男爵府

不如你睇清楚terms 先啦,俾錢任改係免手續費,但要俾fare difference. 除非你一開始就買upper class 就真係可以任改。我試過喺泰國返香港改早一日要俾多千幾蚊,幾乎貴過一張單程機票

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

agnesmama 發表於 24-5-20 00:31
不如你睇清楚terms 先啦,俾錢任改係免手續費,但要俾fare difference. 除非你一開始就買upper class 就真 ...

基本上我買機票咁多年,買完就知道唔會改,因為貴
如果改仲貴過買張新,不如forfeit第二程,買張新好過

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 忌廉寶寶 的帖子

係呀,我已經買咗貴機票可以改時間
前年年尾買上年年頭三、四月,當時仍有疫情,
所以加左錢買貴,點知上年年頭屋企有急事,未能如期出發
改左上年年尾,之後再改多次到今年九月

估唔到改一次貴一次,

其實預咗要比差額,但係,當我㩒當重新訂過機票時,價錢係平左二千幾

有冇攪錯

伯爵府

seaheart88 發表於 24-5-19 23:09
但又咁講,就算cx你不停改都係不停加錢。。。除非你一開始揀貴幾class cx 票。。隨意改。。。

貴class CX即否經濟倉也有?thx

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

當時醒唔起買保險,屋企急事亦令我哋冇閒處理其他事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊