自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋日下午去周X福買了一條PT950舶金頸鏈 $6700, sales話冇其他discount, 建議我花$520買一條淡水珠手鏈, 咁就減舶金頸鏈$500, 變相送條珠手鍊比我. 條珠手鍊似街邊亞婆賣果D, 幾十蚊都唔值, 佢話免費就是但啦.... 最終比左$6680 買走两樣嘢. 我走左先發現張單冇註明重量和手工費, 打番去問,只說重量是xx, 話係一口價所以冇註重量和手工.我除番尋日金價,計落如果在周XX買條咁樣嘅舶金頸鏈連手工只需$5100+, 平成$1500. 第二日番去反影, 經理話條珠手鍊就點都冇得退, 舶金頸鏈就可以換其他黄金飾物, 我計落如果再買仲再蝕多D比佢就走了. 會打去客戶服務和消委會反影下.
今次蠢左, 好嬲呀. 千祈小心, 一口價要諗清楚呀!😭😭😭😭😭

男爵府

Eauyeung 發表於 24-5-18 16:48
尋日下午去周X福買了一條PT950舶金頸鏈 $6700, sales話冇其他discount, 建議我花$520買一條淡水珠手鏈, 咁 ...

反影d咩,人地都講晒價錢,你肯比錢買,不嬲買賣都係咁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

尋日下午去周X福買了一條PT950舶金頸鏈 $6700, sales話冇其他discount, 建議我花$520買一條淡水珠手鏈, 咁 ...

其實最搵笨就係一口價嘅金飾。 除非真係好鍾意。如果唔係一定要買標明幾錢幾分幾兩果d.

我自己買嘅一口價。全部都係屎滴仔手串或吊咀。 真係鍾意先會買。但依家都戒買一口價。要買金一定照當日金價,重量買。投訴都無嘜用。
attach0/tmp/phpNLHoj2
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

水晶宮

乜你咁唔小心呀?我一向都好小心

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

寶石宮

2024年龍年勳章

我諗你買6700蚊嗰條頸鏈
當係買飾物 唔可以當自己買金
幸福可以好簡單

複式洋房

我買時有問幾重手工費, sales一直冇正面答, 只係話一口價唔駛計, 但一口價也可知道重量計下啱唔啱先比錢嘛,我現提醒自己啫, 第時唔會買這種按件計的手飾

珍珠宮

唔好太耳仔軟
你事後識計返,證明你有一定常識
下次唔好一下子決定,好易被sales啲語言偽術迷惑
講真,啲sales就係咁樣跑數
你當下無留心,被人帶住走
好快就會俾錢
事後係無得退㗎
下次一係搵多個人陪你買貴重物品,有啲人學極都應付唔到sales啲語言偽術
搵人幫眼係最好

複式洋房

我明白一口價買卡通公仔果D要比授權費, 比多D都值. 我嬲自己唔小心買左條鏈, 款式幾大眾化, 其他店都有, 不用一口價買囉

goldpiglet    發表於 24-5-18 18:06

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

從來唔買一口價

複式洋房

yurijm 發表於 24-5-18 17:05
唔好太耳仔軟
你事後識計返,證明你有一定常識
下次唔好一下子決定,好易被sales啲語言偽術迷惑

我知衰lu 😔 我在外國住的, 回港玩唔知頭唔知路, 以前都幫襯周X福所以好信任, 但而家上網 search 下都見有唔少對佢哋一口價的投訴. 下次會搵人陪.今次同仔女一齊去的, 但他們仲懞過我 🫣 不過佢哋而家都學到嘢

男爵府

Eauyeung 發表於 24-5-18 17:25
我知衰lu 😔 我在外國住的, 回港玩唔知頭唔知路, 以前都幫襯周X福所以好信任, 但而家上網 search ...

香港有咩唔好?點解要係外國住?

男爵府

一口價不嬲仲貴過稱重,但一口價款式靚啲,當交學費

翡翠宮

回覆樓主:

周c福一口價向來都係揾笨
但明買明賣又真係冇得投訴

侯爵府

2024年龍年勳章

買開金就知唔會買一口價,因為一定仲貴,除非係啲買咗版權既公仔款,咁貴咗就當俾版權費
條珍珠手鏈就算啦,500幾又唔係貴既,睇下點襯衫可以戴得好睇啲(其實我想睇下點阿婆款法)

男爵府

Eauyeung 發表於 24-5-18 17:03
我買時有問幾重手工費, sales一直冇正面答, 只係話一口價唔駛計, 但一口價也可知道重量計下啱唔啱先比錢嘛, ...
Sales冇正面答,點解你仲買?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

唔緊要啦,d人話金仲有得升。咁諗就冇咁唔開心。

男爵府

123mummy 發表於 24-5-18 19:48
唔緊要啦,d人話金仲有得升。咁諗就冇咁唔開心。
但樓主個條唔係金是鉑金

伯爵府

周x福啲金手飾貴過周X X!就算收返金飾價錢都少過周X X!

伯爵府

2024年龍年勳章

一口價金飾唔係4條9,所以唔會買

男爵府

jojogarden 發表於 24-5-18 19:58
但樓主個條唔係金是鉑金

鉑金都升左,都會升跌

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊