0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仲有一個月就要返工,到時想泵奶,想問做泵媽有咩要注意

大宅

回覆樓主:

首要係你老細同同事都support你泵奶,有d老細口講welcome,但你泵奶時又chur你幾時出返黎做野

複式洋房

hothotwater 發表於 24-5-14 23:05
首要係你老細同同事都support你泵奶,有d老細口講welcome,但你泵奶時又chur你幾時出返黎做野
...

我公司都算對員工幾友善,我之前產檢或唔舒服請假,上司同同事都好關心我,咁我當然都盡力做好自己本份啦

別墅

泵奶地方要乾淨,私隱度高,我之前係公司泵兩次

大宅

yingwck 發表於 24-5-14 23:59
我公司都算對員工幾友善,我之前產檢或唔舒服請假,上司同同事都好關心我,咁我當然都盡力做好自己本份啦: ...

咁你公司都算好,或者我公司太忙啦,忙起上黎唔係人咁品,就算泵奶只係半個鐘內完成,我老細同同事係都要打電話或whatsapp問呢問路,好影響泵奶

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果雪櫃有位,可以買個大少少嘅食物膠盒用黎入住啲奶;如果冇位,簡單啲就自備冰種同保溫袋,冰種放公司雪櫃,泵完奶就拎出嚟放去保溫袋。 p.s. 保溫袋要買保溫能力好好個啲,我之前用Vidacasa。

複式洋房

katie_bear 發表於 24-5-15 11:44
泵奶地方要乾淨,私隱度高,我之前係公司泵兩次

我都打算泵兩次,不過你哋返到屋企係埋身定全泵

複式洋房

hothotwater 發表於 24-5-15 18:25
咁你公司都算好,或者我公司太忙啦,忙起上黎唔係人咁品,就算泵奶只係半個鐘內完成,我老細同同事係都要 ...

慘慘,我之前好似見過有jm話做泵媽一排就掛泵,希望我可以堅持到

複式洋房

親親小孩子 發表於 24-5-15 20:52
如果雪櫃有位,可以買個大少少嘅食物膠盒用黎入住啲奶;如果冇位,簡單啲就自備冰種同保溫袋,冰種放公司雪 ...

公司唔算人多,同埋9成以上都係女同事,我都諗住會用盒入住啲奶,放工就用保溫袋加冰種運奶

大宅

yingwck 發表於 24-5-16 09:56
慘慘,我之前好似見過有jm話做泵媽一排就掛泵,希望我可以堅持到

我都叫做捱到bb 9個月先完全掛泵,返工初頭泵到250ml,唔夠一個月已經跌到得150-180ml,要補奶粉先夠飲

複式洋房

hothotwater 發表於 24-5-16 12:00
我都叫做捱到bb 9個月先完全掛泵,返工初頭泵到250ml,唔夠一個月已經跌到得150-180ml,要補奶粉先夠飲
...

咁快?咁你補邊隻奶粉?點補法?

大宅

yingwck 發表於 24-5-16 14:41
咁快?咁你補邊隻奶粉?點補法?

壓力大真係好影響奶量,同埋可能返工之後唔夠休息,都影響奶量,我補皇家美素,因為佢有較多天然乳脂,通常夜晚個次餵一餐奶粉,等bb飽肚d 可以瞓耐d

水晶宮

兩胎都泵到一歲
我用handsfree 泵,可以邊泵邊做嘢/食飯
不過一返工確係奶量少咗d

複式洋房

如果公司有房間提供支持女員工,泵奶就可以持續,我公司都好support,但我覺得返工泵奶始終好唔方便,一日去2次,最後轉左全奶粉,俾佢食皇家美素,有乳脂令到BB營養豐富d,生長線、胃口同便便都好好,最緊要佢訓得好咗,咁樣自己反而輕鬆開心咗添!

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

泵奶問題真係要睇你公司同埋同事間既支持同體諒,其實喺進食完後攞少少時間就已經可以

大宅

hothotwater 發表於 24-5-16 16:26
壓力大真係好影響奶量,同埋可能返工之後唔夠休息,都影響奶量,我補皇家美素,因為佢有較多天然乳脂,通 ...

同意,返工媽媽泵奶真係好辛苦,奶量會越來越少,我阿B都係飲皇家美素,味道淡又有乳脂rich d 飽肚令bb好訓咗,即刻易湊咗。

複式洋房

回覆 hothotwater 的帖子

我嗰時翻工泵奶,同事會有微言覺得我去蛇王,最後壓力太大所以我都係選擇轉奶粉,我都係揀左依隻奶粉~
我自己都試過好多牌子,係得佢味道比較淡,又唔會太甜~ 所以呀b好快就接受到,同埋可能呢隻奶粉有乳脂rich d,飲完訓得好咗!

別墅

回覆 yingwck 的帖子

就算返工有得泵,奶量都會少左,所以要搵定隻奶粉做後備,我都係皇家美素,呢隻有乳脂 rich d BB會飽肚d 又訓得好咗。

別墅

傻豬仔包 發表於 24-5-17 12:32
回覆 yingwck 的帖子

就算返工有得泵,奶量都會少左,所以要搵定隻奶粉做後備,我都係皇家美素,呢隻有乳 ...

我仔個時都係搵呢隻奶粉做後備 飲到肥肥白白 好健康 訓得好咗 而且日日都有便便 腸胃好好

大宅

我都係唔夠人奶,所以俾皇家佢試,試左真係夾,因為有乳脂令佢訓得好咗啦,便便都好軟身泥黃色,體重都在線上升,都算安心哂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊