自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

有句親生仔不及近身錢喇
有錢轉比仔女多數呃福利

个何生乜事我無睇, 係咪又係做完 d 野 (為私利) 之後呻笨果 D ?

以前我供樓, 有个親戚話幫我比晒, 當然我當供樓分期還番條數比佢, 咁我諗落有 so 都好因為加息唔會再影响我. 我又蠢諗唔到佢動機, 我同呀媽講, 佢話係咪有野預先避開政府查財產. 最後我都唔知原因.

珍珠宮

chindy-chu 發表於 24-5-8 09:06
發生咗呢個何家事件,如果你啲仔女,未有發生任何事之前,驚好似呢個事件咁,叫你啲錢擺晒去佢嗰度先,你制 ...
唔得,做人有錢先會有尊嚴,親生仔不如近身錢

大宅

asd06 發表於 24-5-8 09:11
好多將D錢轉晒比仔女
呃政府高津
將來出事吾底可憐

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

發生咗呢個何家事件,如果你啲仔女,未有發生任何事之前,驚好似呢個事件咁,叫你啲錢擺晒去佢嗰度先,你制唔制?假設你已經70+,又有500萬銀行存款 ...

當然仔女一直都好孝順, 你亦都信得過佢地, 我會!

何伯話佢D仔女以前好孝順, 係個大陸婆想呃錢, 個細女先攞走晒D錢啫, 好合理!
老實講, 何伯D錢, 前何太都有份的, 即係仔女都有份的, 現在俾個新何太呃, 你覺得俾仔女呃定俾外人呃好呢?
再者, 如果何伯俾人呃晒D錢, 返嚟揾仔女照顧, 你會唔會彩佢呢?

其實有咁多錢, 又咁老了, 同居咪算囉, 為乜要結婚呢? 個女人又為乜要同你結婚呢? 真係好仲意服待老人? 定仲意老人味?

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

pauline_c 發表於 24-5-8 09:56
聯名得,一定有原因同明白風險,信唔過對方點會開聯名又可以單名提款?聯名戶口係一種戶口,同 d 錢屬於邊 ...

我意思係如果係我自己,
d錢全部都係我既我唔會聯名,
不過老咗自己處理唔到又係問題

男爵府

發生咗呢個何家事件,如果你啲仔女,未有發生任何事之前,驚好似呢個事件咁,叫你啲錢擺晒去佢嗰度先,你制 ...

早半個月前我朋友問過我
我: 兩個仔都係我教出黎,如果兩個都咁衰,我唯有認命

珍珠宮

我唔介意,能活到70歲已到果頭近

我自己有咁多錢又帶唔走
能夠給自己的親生子女是好事,也想幫他們減輕負擔。

點都好過益別人,當然都知有不和的家庭。但是人活到一個年齡,雙腳一伸,以前的事我會化為烏有。

因為我依然會心痛自己的子女。或許這就是人母的愛吧!

複式洋房

李露眉 發表於 24-5-8 09:11
其實仔女都係為左阿爸好,
講真, 要拎一早拎左, 點會同阿爸聯名戶口.
唔係個女人, 繼續放定期收息.

分開左都未必,驚阿伯再識另一個大陸婆

子爵府

回覆樓主:

我哋完全信任2個女,只要佢哋有能力搵錢,我哋啲錢對佢哋而言只係bonus
佢哋一入大學,我哋就開始train佢哋接手,開咗個wts group,入面有我哋資產列表、各項expenses,處理資產需時學習,如果有日我哋走咗,佢哋可以順利交接

男爵府

我絕對唔制,錢梗係放自己度㗎啦

珍珠宮

emt1314 發表於 24-5-8 10:16
當然仔女一直都好孝順, 你亦都信得過佢地, 我會!

何伯話佢D仔女以前好孝順, 係個大陸婆想呃錢, 個細女先 ...

咪係
既然好愛就咪睇錢咁重啦!
咁要話法庭見喎

複式洋房

pauline_c 發表於 24-5-8 10:03
有兄弟姊妹,負責處理錢銀嗰個好煩,分分鐘被懷疑 d 錢係自己用咗,要 keep 好多單據,太煩。一日無反目, ...

要懷疑做幾多都會懷疑架,老人家唔處理好,盞子女嗌交

侯爵府

唔會, 都係自己keep錢, 但大部份買股買債買樓, 唔可以一下有大舊錢攞出嚟, 要變賣先得, 希望可以有個緩衝期減低一時衝動

男爵府

我唔會開聯名戶口,老公也不會。
但我老左一定會立遺囑,以我的意向安排。
唔會比任何人知我究竟有幾多錢。
錢係最evil, $係最傷感情,破壞親情。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

newcomer550 發表於 24-5-8 09:15
好多老人家都會同仔女開聯名戶口, 方便日後處理. 當然, 要先知道仔女係咩人.

...

係!

伯爵府

andycheng1218 發表於 24-5-8 09:27
呢個世界我除左自己阿媽,我唔會信任何人,特別係利益面前,但無奈人老左好多野搞唔掂,做過乜唔記得,食 ...

你都講得啱,仔女係自己生自己湊大自己教出來,如果佢哋真係咁奸險,對我咁無情,其實自己都有責任,我會心甘命抵過比一個本來毫無關係,一認識已經係想呃你錢嘅人呃曬。

仲有,仔女自己生出嚟,我做父母對佢哋一世都好似有個責任,我會咁諗:如果佢衰到攞曬我D錢又唔理我,可能佢生活真係好唔掂,而佢來到世上係因為我,又或者我真係無盡責令佢對我咁無情。

點都好過比人睇中我D錢,欺騙我感情然後搶鬼曬。我對呢個騙子本來無責任㗎。

仔女人品長年累月自己心知吧,信得過而佢又精明,我會比佢處理。本身自己都搞唔掂,信唔i過的,我都會留一手準備,老到懵曬另計。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會。親生仔不如近身錢!太多太多個案發生有樣板睇。千祈唔好挑戰人性。

我會寫平安紙安排好晒,真係有事佢哋咪再慢慢分。再唔係嘅,自己身體越嚟越差的話,咪比住一部份佢哋先,但一定留啲自己傍身唔會俾晒。

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 24-5-8 10:10
有句親生仔不及近身錢喇
有錢轉比仔女多數呃福利

搵你洗白啲錢
我有個親戚之前又係咁好帶挈
後來被我打聽到原來佢手上有筆錢來歷不明
問咗好幾個人幫都無人理佢
就係想洗白筆錢
無償氹你拎個户口出嚟操作

象牙宮

回覆樓主:

唔會聯名戶口!佢拎我資產同佢搏老命

男爵府

回覆 chindy-chu 的帖子

我諗我會俾哂仔女, 自己留下生活所需, 過極簡的生活.

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊