自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢加左行李其實唔係平好多囉

伯爵府

webjen 發表於 24-5-7 17:39
回覆 SheShehaha 的帖子

最近睇下暑假機票,express 真係唔平,唔平得過cx 幾多,但係cx 咩都有,想平不如揀最 ...

波音737-800真係免得就免

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

kylie2006 發表於 24-5-7 21:22
係,有啲人真係好過份。
見過有個女仔細細粒,孭個露營背囊,由頭頂長到過pat,自己唔夠高、又唔夠力托上 ...

實施禁用行李箱真係MMA

子爵府

seaheart88 發表於 24-5-7 19:52
我係守規矩的。。。但我預左多數衰客。。。所以我都會盡早排隊上機。。。費事比人霸晒位

我見好 ...

我早排就係咁,個位後冇辦法要排到好後先上得機,頭頂附近一個吉位都冇,要放到好遠好遠,好冇安全感,好驚落機會俾人攞埋個行李喼走

侯爵府

littlemonchi 發表於 24-5-7 16:50
其實廉航已經比較迫同細,其實唔俾帶手提行李喼上機都合理

我見有新機倉設計,坐位是上下兩層的, 應該無乜地方擺手提行李箱.

子爵府

pauline_c 發表於 24-5-7 19:09
座位變唔到闊喎 ~ 其實而家廉唔廉航分別唔大,都係按服務收費

同意
個個都話加下加下同傳統唔差好遠,但好多人就係差嗰一千幾百就投降啦
把口就話唔再坐,但諗諗下平多一千幾百要黎唱錢好過,說服自己都係坐幾個鐘姐
睇新聞covid後HKE賺大錢,就知幾多人坐

男爵府

畀面勳章

如果係講緊頭頂個行李架要收錢,7KG手提行李只可以用背包而且一定要塞得入前座座椅下面個空間,我覺得都可以接受既,特別係快閃台灣,影響不大。
同埋感覺好多人係免稅區shopping完根本就唔止7KG囉,咁對買左行李額度既乘客好唔公平,成日見頭頂個行李架打到爆哂,如果真係每人一件7KG手提行李,真係打得爆咩?

男爵府

2024年龍年勳章

Nevaeh72 發表於 24-5-7 17:58
上個月去台灣快閃幾日都係帶背囊,其實唔係要買好多野淨係行下食下ok既。
...

輕便飛
– 每位旅客可攜帶一件隨身物品登機 (例如小型手袋、手提電腦包、小型背包及相機袋)
– 隨身物品必須放入前方座位下方及不超過40(長)x25(寬)x20(高)cm (15.7吋 x 10吋 x 8吋)
– 不超過7kg
– 寄艙行李需另行預訂

經濟飛:
– 每位旅客可攜帶一件隨身物品及一件登機行李
– 隨身物品必須放入前方座位下方及不超過40(長)x25(寬)x20(高)cm (15.7吋 x 10吋 x 8吋)
– 登機行李必須能放入座位上共用置物櫃及不超過56(長)x36(寬)x23(高)cm (22吋 x 14吋 x 9吋)
– 隨身物品+登機行李合計不超過7kg
– 寄艙行李需另行預訂

隨心飛:
– 每位旅客可攜帶一件隨身物品登機 (例如小型手袋、手提電腦包、小型背包及相機袋)
– 不超過7kg
– 包1件20kg寄艙行李

無憂飛:
– 每位旅客可攜帶一件隨身物品及一件登機行李
– 登機行李必須能放入座位上共用置物櫃及不超過56(長)x36(寬)x23(高)cm (22吋 x 14吋 x 9吋)
– 隨身物品+登機行李合計不超過7kg
– 包1件32kg寄艙行李
– 標準座位選擇

瑪瑙宮

大廚勳章

Hopuco 發表於 24-5-7 23:19
如果係講緊頭頂個行李架要收錢,7KG手提行李只可以用背包而且一定要塞得入前座座椅下面個空間,我覺得都可 ...

就係好多賴皮嘅人。。。。初執行嘅時候又係搞到啲前線囉,肯定要帶老母返工。。。買飛嗰陣時就要最平。。。上機嘅時候就扮傻。。又話以前都得點解依家唔得。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

忌廉寶寶 發表於 24-5-7 23:10
同意
個個都話加下加下同傳統唔差好遠,但好多人就係差嗰一千幾百就投降啦
把口就話唔再坐,但諗諗下平多 ...

口講就大大聲。。。身體卻很誠實差幾舊水都可能要委屈自己。。。坐幾個鐘食咗佢好過啦。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

2024年龍年勳章

orence 發表於 24-5-7 21:29
佢加左行李其實唔係平好多囉

而家仲貴

男爵府

2024年龍年勳章

jyjy1684825 發表於 24-5-7 23:08
我見有新機倉設計,坐位是上下兩層的, 應該無乜地方擺手提行李箱.

Express無呀, 之前外國傳姐

男爵府

2024年龍年勳章

Hopuco 發表於 24-5-7 23:19
如果係講緊頭頂個行李架要收錢,7KG手提行李只可以用背包而且一定要塞得入前座座椅下面個空間,我覺得都可 ...

變左呢款

經濟飛: – 每位旅客可攜帶一件隨身物品及一件登機行李 – 隨身物品必須放入前方座位下方及不超過40(長)x25(寬)x20(高)cm (15.7吋 x 10吋 x 8吋) – 登機行李必須能放入座位上共用置物櫃及不超過56(長)x36(寬)x23(高)cm (22吋 x 14吋 x 9吋) – 隨身物品+登機行李合計不超過7kg – 寄艙行李需另行預訂

男爵府

新聞都出左,
又上官網睇左,
依家要一個行李喼連手提袋要加多$50,
仲要總重7kg,
如果要20kg行李寄艙就加多$300,
好似仲貴過之前?

象牙宮

SheShehaha 發表於 24-5-8 09:46
變左呢款

經濟飛: – 每位旅客可攜帶一件隨身物品及一件登機行李 – 隨身物品必須放入前方座位下方及不 ...
變左無合併行李,20/32kg 一件,
買野就無咁方便,其他對我地影響唔大。
不過緊實行時,前線一定好慘,
一定好多人博懞。

男爵府

2024年龍年勳章

gruntel 發表於 24-5-8 10:42
新聞都出左,
又上官網睇左,
依家要一個行李喼連手提袋要加多$50,

但20kg行李又無手提行李, 要32kg個隻先包晒

男爵府

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 24-5-8 10:49
變左無合併行李,20/32kg 一件,
買野就無咁方便,其他對我地影響唔大。
不過緊實行時,前線一定好慘,

合併行李係最好

公爵府

牛年勳章

kylie2006 發表於 24-5-7 21:22
係,有啲人真係好過份。
見過有個女仔細細粒,孭個露營背囊,由頭頂長到過pat,自己唔夠高、又唔夠力托上 ...

差唔多次次喺日本返嚟搭快運都聽見人鬧交 最常聽見嘅就係「頭頂行李架冇劃位㗎 ,我點解唔用得你頭頂嗰格」!

象牙宮

SheShehaha 發表於 24-5-8 17:05
合併行李係最好
有時選佢係貪呢樣,
之後就真係睇價錢決定.

男爵府

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 24-5-8 17:29
有時選佢係貪呢樣,
之後就真係睇價錢決定.

首頁

尾頁