自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

應如何控制民間環保團體,免他們失自我認知?墜入政治?繼而自大?

是時候挫敗他們空中樓閣建議?鼓勵他們?接受他們為民間聲音?跟隨他們去冒險?

若全人類都有機種植,會餓死三份二人類,無土地居住?

若全人類走塑會需多少紙、木、竹餐具餐盒?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Pa123 發表於 24-5-4 19:33
應如何控制民間環保團體,免他們失自我認知?墜入政治?繼而自大?

是時候挫敗他們空中樓閣建議?鼓勵他們 ...

如全球走塑, 改用木、 紙( 木製品) 及竹餐具,

要砍多少樹和竹?

以全球減碳為目標, 係減了碳氣,
但如不夠活的樹葉的
光合作用製生“氧氣”,
缺氧會死多少人?

大宅

有需要整你地, 未拎出黎用下囉, 你以為有政府真係會聽環保人士講野咩....
正如疫情打針, 真係有用, 幾時輪到你地打呀

翡翠宮

回覆樓主:

同意一樓

世界不是環保人仕想像中咁完美,
缺乏土地會餓死,
缺氧氣會乏力, 甚至死亡

走塑,好似解決緊一個問題,
但用的方法卻
引發出其他更嚴重的問題!

冇全盤長遠計劃解決衍生的問題前,
就唔好當自己是
拯救地球、 拯救人類的英雄.

米亂咁來!

水晶宮

回覆 Jasmine-4711 的帖子

有環保人話有專人種樹不用擔心?唔知是唔是?

翡翠宮

幸福花 發表於 24-5-4 20:35
回覆 Jasmine-4711 的帖子

有環保人話有專人種樹不用擔心?唔知是唔是?

我知佢地話同農民簽約種“ 農作做紙樹”. 收成期短些.
但夠多農地改種特別樹俾全世界幾多%人用呀?

全人類食少些 米、 小麥(麵條/麵粉製品麵包)、 薯仔,
以便耕地改為種“ 農作做紙樹”,
好未?
到時會餓死多少人?

環保團體有冇數據backup要多少耕地改種特種樹先夠用?

或講一半,唔講一半

天馬行空

有冇人計過條數出來?
是不可行的

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-4 20:06
如全球走塑, 改用木、 紙( 木製品) 及竹餐具,

要砍多少樹和竹?
整件事反映:無咁大個頭唔好戴咁大頂帽!

若東方大國都像香港咁搞環保,我們、富人、官員可能會無ipad,iphone、生活百貨用,因工人會放工消耗很多在這上面,例如不會下班回家落單,剛好收到美團。也要斬好多樹造紙叉等(十四億人口),也對垃圾筒、堆填、下水道造成壓力。

若叫美國咁搞,佢地生態足印係我地十倍,睬你都傻!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Pa123 發表於 24-5-4 19:33

是時候挫敗他們空中樓閣建議?鼓勵他們 ...

叫佢去加沙幫手。咁樣打仗法完全唔環保。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊