自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

新冠疫情是國際關注的公共衞生議題。

世界衞生組織周五(26日)表示,新冠疫情流行期間,全球濫用抗生素不但沒有改善臨床結果,更可能增加超級細菌產生的抗微生物藥物耐藥性,帶來日益嚴重的威脅。

世衞發言人哈里斯(Margaret Harris)強調,世衞在新冠疫情期間從未建議使用抗生素治療新冠病毒。世衞指,雖然只有8%確診患者入院時患有可用抗生素治療的細菌感染,但實際上有四分之三的病患使用了抗生素,目的只是為了以防萬一。數據顯示,新冠重症患者使用抗生素的比例最高,全球平均為81%,而輕度或中度確診患者使用抗生素的情況存在很大差異,其中非洲的使用率最高,達79%。

世衞發現,全球最常使用的細菌抑制抗生素有可能產生抗微生物藥物抗藥性,令人感到擔憂。世衞呼籲全球合理使用抗生素,盡量減少對患者和人群造成不必要負面影響。

子爵府

係唔係先要俾指引醫生去把關?

珍珠宮

2024年龍年勳章

香港應該唔嚴重吧?我睇開個醫生好難先會開抗生素㗎喎
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

2024年龍年勳章

Jessy 發表於 24-4-27 16:32
香港應該唔嚴重吧?我睇開個醫生好難先會開抗生素㗎喎

病毒細菌係無國界㗎

侯爵府

elbar 發表於 24-4-27 16:10
新冠疫情是國際關注的公共衞生議題。

世界衞生組織周五(26日)表示,新冠疫情流行期間,全球濫用抗生素 ...

當時環境去得醫院都應該要用抗生素吧, 點濫用呢?

子爵府

jyjy1684825 發表於 24-4-27 17:16

抗生素係攞嚟殺細菌, 新冠肺炎係病毒, 冇可能用抗生素, 你搜尋一下你就明
attach0/tmp/phpxYv5xW

子爵府

好媽媽勳章

最近我同亞仔感冒超過1星期未好,醫生都有開抗生素

侯爵府

ming1120 發表於 24-4-27 17:19
抗生素係攞嚟殺細菌, 新冠肺炎係病毒, 冇可能用抗生素, 你搜尋一下你就明

...

係喎!病毒唔係用抗生素 ... 濫用?睇嚟個醫生牌係呃返嚟.

子爵府

jyjy1684825 發表於 24-4-27 17:45
係喎!病毒唔係用抗生素 ... 濫用?睇嚟個醫生牌係呃返嚟.

但係香港嘅醫生都好輕易開抗生素。 分分鐘連香港醫生 醫新冠病毒 都嘗試過開抗生素

侯爵府

ming1120 發表於 24-4-27 17:59
但係香港嘅醫生都好輕易開抗生素。 分分鐘連香港醫生 醫新冠病毒 都嘗試過開抗生素
...

醫療上已經節制了很多, 但畜牧業上, 我們吃的才是問題.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ming1120 發表於 24-4-27 17:59
...
我都覺好多醫生係咪都開抗生素,有啲家長帶小朋友去睇醫生又係鍾意睇一次就好,如果睇兩三次仲未好就話個醫生唔掂
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章

平平無奇2 發表於 24-4-27 16:44
病毒細菌係無國界㗎

咁真係多得嗰啲亂開抗生素嘅醫生唔少
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 24-4-27 17:16

疫情後來有抗病毒藥,有輝瑞和麥沙東兩間藥廠嘅藥,應該主要開這兩隻藥。
新冠最主要用嘅藥物,應該唔係抗生素,但有啲醫生真係會係唔係都開抗生素。

珍珠宮

回覆樓主:

我䏲開的係咁
一般轉化到發炎有黃綠痰鼻涕先開抗生素

男爵府

專家

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊