自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BKFinder 發表於 24-4-27 13:52
勁反對環保果d例如大力密密坐飛機去日本進貢釣輻射魚就ok?

至少言行一致,那些高官穿厚西裝,坐在辦公室涼冷氣,卻叫市民環保,那如何服眾?市民反感就由此而來,底下層相信係最環保的,因為經濟條件有限,就做到知慳識儉,物儘其用,但有錢人根本不在乎,用錢就能買到方便,這些政策都是一場show而已,根本無助環保,要環保就要回到古石器時代。

男爵府

邊d係環保團體的人 應該在fb一個個甘問 要求佢地減少搭機

男爵府

洗衣機唔環保,要手洗

珍珠宮

回覆樓主:

幾蚊污者自付,d 大嘥鬼已經跳哂制

大宅

飛機有替代品?你又知道人地無控制不必要既出行?

減少不必要既浪費、減少製造廢物、減用塑膠製品,每人行一小步改變唔好既習慣已經係對減碳、對地球有幫助。

一步都唔願意行,就反指人地都有做對地球做成負擔既活動,為拗而拗,同樣令人反感。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

chinsnow 發表於 24-4-27 15:26
至少言行一致,那些高官穿厚西裝,坐在辦公室涼冷氣,卻叫市民環保,那如何服眾?市民反感就由此而來,底 ...

男爵府

sweetmomo 發表於 24-4-27 15:37
邊d係環保團體的人 應該在fb一個個甘問 要求佢地減少搭機

del

大宅

CathyLss 發表於 24-4-27 16:42
飛機有替代品?你又知道人地無控制不必要既出行?

減少不必要既浪費、減少製造廢物、減用塑膠製品,每人行 ...

以前無飛機嘅年代d人點出行? 哥倫布點樣發現新大陸,鄭和點樣下西洋,成吉思汗點樣去到歐洲? 唔座飛機會死?
我點樣減廢減排,都唔夠補你坐一次飛機嘅碳排放

男爵府

Simsim12 發表於 24-4-27 07:09
請問環保人仕,你上一次撘飛機係幾時?你知唔知碳排放有幾多?為咗支持環保你可唔可以餘生都唔好再搭飛機? ...

建議佢地踩單車

大宅

Simsim12 發表於 24-4-27 19:52
以前無飛機嘅年代d人點出行? 哥倫布點樣發現新大陸,鄭和點樣下西洋,成吉思汗點樣去到歐洲? 唔座飛機會 ...
都好格硬黎下,咁都叫可以替代?你咁講等同話人地如果唔自己回歸石器時代、就無資格叫其他人減廢減碳咁既意思。我唔係環保人士,我反感任何極端人士既既同時,同樣反感任何唔合理既言論。

當你一次飛機都無搭過,你買既野全部本土生產全部無外地貨?寄信都寄平郵唔寄air mail?唔坐飛機、唔出遠行,唔代表你日常無因為飛機、汽車既存在而得益。就當你自己種田自給自足的、踩單車出行完全唔會用到現代交通、足以抵銷自己做成既浪費,係咪700萬人同你一樣?所以唔使立例管制?

如果話做1-10樣野可以減少碳排放,當人地做左9樣,你去話人地第10樣做唔到,所以無資格叫你減碳。一個人既浪費、10萬個人既浪費、700萬人既浪費,係每日既、可以避免既浪費。

另外以香港好多寫字樓既通風設計,根本就唔可以唔開冷氣。如果話坐冷氣房就等於講一套做一套,將來如果好似其他地方咁,立法限制公眾地方、企業既冷氣溫度,係咪會無嘈得咁勁呢?

大宅

2024勳章

中國禁止虛擬貨幣最環保. 例如, 運作每個比特幣產生的二氧化碳, 等如坐飛機來回北京和巴黎.

侯爵府

2024年龍年勳章

用電煮飯沖涼也不環保,難道要返去石器時代咩,話搭飛機好唔環保,有什麼可以取代呢

男爵府

無話可說 發表於 24-4-27 10:45
坐車都唔環保,以後踩單車,北上好喇

Haha 笑左

珍珠宮

chinsnow 發表於 24-4-27 15:26
至少言行一致,那些高官穿厚西裝,坐在辦公室涼冷氣,卻叫市民環保,那如何服眾?市民反感就由此而來,底 ...

即係反對環保的人可以任意破壞環境也沒有問題?
而有努力的一群人及政府人員其他方面有做野,但因有一樣野都有做就要處而極刑被鞭屍?

男爵府

BKFinder 發表於 24-4-28 00:06
而有努力的一群人及政府人員其他方面有做野,但因有一樣野 ...

沒有人反對環保,只是各人以不同的方式去環保,窮人不捨得涼冷氣,只能坐公共交通,穿一件衣服比其他人長十倍,他們借物,那不是環保的一種體現嗎?但他們因其他原因貪方便使用即棄餐具就被標籤唔環保,十惡不赦,那又公平嗎?

不用即棄餐具不代表環保,他們有能力天氣熱少少就長時間開冷氣,貪新嫌舊,每個月換一次自備餐具,年年換電話,那又環保嗎?

任何事都是相對的,每個人都有環保的一面。

幸福花    發表於 24-4-28 01:09

子爵府

私人飛機都仲可以話
普通飛機我哋唔搭就唔起飛?一個客都要飛

公爵府

回覆樓主:

和尚都食肉同叫KFC! 叫你地環保啫,佢地自己就……

男爵府

BKFinder 發表於 24-4-28 00:06
而有努力的一群人及政府人員其他方面有做野,但因有一樣野 ...

還有高官有把環保工作做好嗎?係完全沒有,源頭回收遲遲沒有做好,廚餘回收亦突然今年才加快增加,全部都是今年才臨急抱彿腳推出,根本沒有完善配套就推行要求市民環保才惹人反感。

環保是身體力行,不是靠口號或有法例就是環保。

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-28 00:56
私人飛機都仲可以話
普通飛機我哋唔搭就唔起飛?一個客都要飛

得一個客航空公司會取消班機
利申,航空公司前職員

男爵府

CathyLss 發表於 24-4-27 21:03
都好格硬黎下,咁都叫可以替代?你咁講等同話人地如果唔自己回歸石器時代、就無資格叫其他人減廢減碳咁既意 ...

我明白你的見解,但當你看過一位日本教授在十多年前寫過一本批評環保政策虛偽的著作,可能你能環理解為何有一群人對這政策反感,環保是身體力行,生活習慣的一部分,五六十年代的人比現在的人環保,因為科技,生活條件的限制,每個人都能做到惜物,即使爛了的傢俱都會找人修修補補,而且以前的傢電耐用,但當發展到消費年代的社會,要以消費帶動經濟發展,那就一定不環保了,家電易壞,衣服一季即棄,然而現今有些人在生活習慣上能做到惜物環保,家電壞了會修理,衣服可以穿十年,不是熱到不可忍耐都不會去開冷氣,這些人是以生活態度去體現環保。

如今我只見到政府官員只是以法例去達致環保,而他們高薪厚碌,穿著整齊西裝坐在冷氣房內叫小市民環保,有工人服侍,有私家車代步,對那一眾平常已於生活習慣上做到環保的市民如何誠心悅服去認同法例? 官員亦應以身作則以環保的一面示人去說服市民,例如夏天男女官員都不穿長袖套裝,帶頭示範在工作上生活上不用任何即棄用品,如何實踐廚餘機在政府部門內廣泛使用,澳門在廚餘這方面做得較好,在市政街市的熟食檔及美食節已推行多年,而不是香港今年才臨急抱彿腳去推行,這樣市民不反感才怪。

同樣,使用即棄餐具的人同樣也做了9種環保的生活習慣,他們絕對有資格批評政策者都唔環保,但我也認同不能以極端的例子去辯駁。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊