自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

琴日我同個仔去青衣城麥當當食嘢。
走嘅時候我無為意個背囊整掉咗人哋把傘。阿仔行我後面見到就即時幫我執起把傘放回原位。
(我行行下察覺唔見個仔跟著我後面咪行返轉頭,見到人哋把傘開咗;阿仔就幫佢關緊(當時我見到把傘啲骨已有彎曲)。阿仔關好把傘放回張櫈到,我哋就離開麥當當門口。我就問阿仔係咪我整掉咗人哋把傘。阿仔話:係,所以幫手關好把傘擺返原位[我覺得佢做得好好])。
但無耐有個著白衫男人行出嚟兇神惡殺咁攔住我個仔前面,話佢整爛人哋啲嘢就走咗去。我見到咁就叫佢同我哋行返入麥當當對質。
我去到果個女人面前,個女人把傘已經散晒。佢一口咬定係阿仔整爛把傘(但我個仔實際前幾日隻手整傷咗包紮緊,根本發唔到力幫佢關起把傘已經係極限,點講都無可能整得斷佢把傘啲骨,,而且佢又坐喺度望住我個仔關好佢把傘擺返原位;阿仔拎起把傘時佢又唔出聲阻止。係要阿仔行開咗一段時間至搵人嚟兇佢。),我就同果個女人講:一場誤會姐,我賠返100比你,(個男人聽到我講係一場誤會就行開咗,估計佢係無諗過有大人係度,想蝦個小朋友)。個女人見我都無示弱,就講:把傘廿幾元,算啦,下次唔好咁.....)
我覺得佢同果個男人係一黨,專睇中啲無大人喺身邊嘅小朋友,搵岩時間就撞瓷佢哋,小朋友未必即時反應到,兇得兩兇話要call佢哋家長,小朋友驚得洩就會比佢哋搞詐到。

伯爵府

回覆樓主:

你整跌咗把遮,佢幫你放回原位,事年已完。

隨後,有人打開把遮,佢仲乜咁多事走去幫人收返好把遮?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果敲詐,妳話賠一百佢地又唔要咁怪?

男爵府

靚靚C9 發表於 24-4-27 07:26
如果敲詐,妳話賠一百佢地又唔要咁怪?
係囉
敲詐一個小朋友?至多一百幾十
依家話明100賠又唔要

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

即係你整跌把傘然後把傘在地上開左?唔係我唔明點解你個仔要幫人關傘。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

回覆樓主:

咁賤格!你個仔幾大?即佢地目標?
我仔成隻牛咁但幼稚唔知係咪目標。

大宅

mayies2004 發表於 24-4-27 06:22
走嘅時候我無為意個背囊整掉咗人哋把傘。阿仔行我後面見到就即時幫我執 ...

既然你話你仔無整爛人哋把傘,點解你主動話賠$100?既然你肯賠,點解個女人唔要?

大宅

阿仔已放回原處,把傘點解無端端又打開咗?

珍珠宮

你係話個男人鬧完你仔就走左,係你哋自己行番入去同人對質。~~照常理,如有心 敲詐,會欄住你吾俾你走,吾會等你主動搵佢哋

珍珠宮

走嘅時候我無為意個背囊整掉咗人哋把傘。阿仔行我後面見到就即時幫我執 ...

咁你真係整跌咗人地把遮,唔通人地特登整爛佢嚟屈你咩?仲有你講嗰啲咩把遮本身已經彎曲同埋你個仔咩隻手整親冇力根本係想否認事實,人地唔追究可能係因為你講咩一場誤會,人地當你道咗歉就算,成件事我唔覺得人地有咩唔啱

水晶宮

回覆樓主:

我明la案發經過是這樣 ,點解把傘會散,會爛,嗰把係自動傘。

當你整跌時,嗰把傘本身未完全關好的,只係用左傘帶cool好。(我試過)
然後比你整跌左,傘帶鬆了,傘就自動打開。仔仔見到就幫手收傘。問題就是這裡!!!!!自動傘係唔可以和普通的傘收法的,1定要按制後才能回收,強行收,傘會壞,入面的彈弓,零件會壞會散(我都試過 )。

看似妥妥的收好把傘沒問題,當主人回來再想打開看,己開不了的。

goldpiglet    發表於 24-4-27 10:43

珍珠宮

畀面勳章

咁又唔似敲詐喎

男爵府

佢無要你錢,唔似敲詐,似樓上講可能自動傘,真係你仔整爛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

spikenard 發表於 24-4-27 08:10
我明la案發經過是這樣 ,點解把傘會散,會爛,嗰把係自動傘。

當你整跌時,嗰把傘本身未完全關好的 ...

我覺得係咁多啲
所有野都唔可以比細路仔經手所以
以為識其實根本就係亂黎扮識
人地只係嬲 虧樓主講得出話搞詐
係就唔詐果100蚊
明明又自己個袋整跌人哋把遮在先又唔知
要個仔同執佢手尾

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

整跌人哋啲嘢執返成件事已經完,唔明點解無啦啦幫人哋關返把傘?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

成件事都係誤會。樓主個仔係乖仔,樓主雖然諗多咗,但都係想好心提大家。遮嘅主人同個男人以為小朋友多手,整爛把遮。

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-4-27 08:29
我覺得係咁多啲
所有野都唔可以比細路仔經手所以
以為識其實根本就係亂黎扮識

人地點解咁嬲,因為自動傘唔平的,而且人冇諗過回來坐時把傘爛到用唔到,強行人手收傘,傘會即刻報癈變垃圾的,仲要尋日落咁大雨,明明有帶傘,都冇得用,佢突然間都唔知去邊度買遮好。所以樓主要明人地嬲咩。

男爵府

回覆樓主:

del

伯爵府

spikenard 發表於 24-4-27 08:10

當你整跌時,嗰把傘本身未完全關好的 ...

你好叻呀都似係咁。不過自動遮$20咁平咩

象牙宮

係咪樓主講d唔講d,
如果真係敲詐,無理由咁小錢的。

朋友鋪試過有小朋友好曳,
專登攪亂間鋪貨品跌爛野,
父母唔理店員等佢就出門,
才出聲,
父母發癲話我仔好乖唔會咁,
又話要投訴店員,小朋就係咁哭,
要開閉路電視,睇完真相,
就話小朋好細個好小事,
賠錢比你咪得囉!
呢對父母全無道歉過的。

首頁

尾頁