自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

不知之前有沒有人POST 過, 但筆者寫得很到位, 剖析了小時候備受家庭疏忽甚至虐待過的你, 看看吧!
我節奴錄當中8 點, 有興趣可看全文.

前大半截都是作者仔細地描述自身經歷, 最後8 點是一點心得濃縮

當中第6 點, 我真實經歷過. 原來他真係知自己錯(承認對我唔好虐待過我) 對於還在世的人( 我, 或甚將來的你) 帶來點安慰...他有向我道歉, ...就像還我公道.

https://www.parenting.com.tw/article/5096926

(1)不要對他們說:你爸媽把你養育得很好啊。一個人能順利長大有很多原因,不用把他的優點歸功給虐待他的父母。

(2)不要對他們說:往前看,不要把別人對你扔的屎背在背上。每個人都有自己療傷的步調,面對和處理自己的創傷,是堅強,不是缺陷。

(3)不要對他們說:你應該要感恩,還有很多人比你慘。傷痛不能比較,就算有其他的小孩被虐殺,也不代表我就應該被虐待,沒死就應該要感恩。

(4)不要對他們說:你也就只有一對父母。這不應該是受虐兒不能反抗的原因。

(5)不要對他們說:他們畢竟還是養你長大。生而不養是遺棄罪,是違法的。而且對孩子的關愛,跟食物和水一樣重要。

(6)不要跟他們說:你父母過世你會後悔。這是赤裸裸的情感勒索。父母過世,受虐的孩子的確會遺憾,遺憾的是父母不曾對自己造成的傷害道歉,永遠失去了和解的機會。

(7)不要對他們說:沒有人是完美的。疏離是一個冗長而持久的過程,而不是因為某事的發生使某個家人突然決定不跟另一個家人聯絡。親子關係尤其如此。親子關係只會在經年累月的傷害中被逐漸熔蝕,不會因為一個晚上的爭吵就被破壞。父母傷害孩子傷到孩子決定疏遠他們,這已經離追求完美很遠了。

(8)不要對他們說:父母盡力了,他們童年也很糟。經歷過殘破童年的人,應該有機會了解被錯待的痛苦;是要成為更好的人,還是重蹈覆轍,都是他們自己的選擇,請不要為虐待孩子的父母找理由。

伯爵府

回覆樓主:

謝謝分享,記得BK jm都幾反感呢句話:天下無不是的父母

子爵府

syne403 發表於 24-4-26 23:32

講呢句嘅人只係因為佢地自細都受父母愛錫,未俾親生父母傷害,先覺得全世界嘅父母都係岩嘅,唔係人人有咁嘅福氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

同意樓主所講,我亦對呢句天下無不是父母非常反感!
但Bk有幾個古代穿越嚟嘅,好緊張「供養父母」「孝順娘家」「為母獨尊」等等!
佢哋好驚仔女唔理佢哋唔養佢哋!
一睇到呢啲話題,就好似踩親佢哋條尾咁

珍珠宮

講呢句嘅人,只可以對佢講一句:未經他苦莫勸他人善

男爵府

單係梅媽已經推翻呢句說話

伯爵府

peru 發表於 24-4-26 22:52
不知之前有沒有人POST 過, 但筆者寫得很到位, 剖析了小時候備受家庭疏忽甚至虐待過的你, 看看吧!
我節奴錄 ...

今日先同朋友傾開,佢父母不停PUA佢,仲老豆口賤叫佢去死等等,点解成日講埋呢D咁毒既說話既。

水晶宮

算吧啦,最緊要自己放過自己,正面努力生活。呢度夠有口賤網友拿我呢方面的不幸來踩我,我唯有祝佢他朝君體也相同。咁踩人。

水晶宮

Fatima_melanie 發表於 24-4-27 03:44

我父母都類近梅媽款,問題係自己有冇咁傻比佢要脅到。做基本野算。

水晶宮

Anpanmama 發表於 24-4-27 02:41
但Bk有幾個古代穿越嚟嘅,好緊張「供養父母」「孝順娘 ...

同意。我不求將來仔女供養我,我只求佢哋不啃老。

伯爵府

回覆樓主:

果然係經歷過的過來人,才會寫得出。
反而,嗰D開解(脫)的説話(法),其實過來人聽來更反感。

伯爵府

Fatima_melanie 發表於 24-4-27 03:44

點解佢仲未死?乖既仔女就死晒

侯爵府

bbkq 發表於 24-4-27 07:10
果然係經歷過的過來人,才會寫得出。
反而,嗰D開解(脫)的説話(法),其實過來人聽來更反感 ...

冇睇傳聞但係對於一啲「唔好乜、唔好物」嘅文章,感覺冇乜建設性。

伯爵府

回覆樓主:

好慘

象牙宮

回覆樓主:

好正!但呢度d阿媽唔會咁諗,仲要人工交3分1做家用,唔係就死罪無良心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

未經他人苦,若勸他人善,話人容乜易,因為果啲人根本未經歷過。

不過人應該向前望,過去的就由他過去,將來嘅生活絶對掌握響自己手上。

子爵府

無話可說 發表於 24-4-27 10:48
好正!但呢度d阿媽唔會咁諗,仲要人工交3分1做家用,唔係就死罪無良心
...

傻,我阿媽咁對我,搬走後完全無俾過一分錢佢,眼尾都無望一眼,呢度d阿媽又要唔開心,又要繼續俾家用,我先唔明,做咩一定要繼續理一個對自己無情嘅阿媽

子爵府

Anpanmama 發表於 24-4-27 02:41
但Bk有幾個古代穿越嚟嘅,好緊張「供養父母」「孝順娘 ...

無錯,我預左我d仔將來都唔會理我,所以我老實講將我俾我媽嘅錢儲起,我將來自己照顧自己

子爵府

manfatcentre 發表於 24-4-27 04:26
今日先同朋友傾開,佢父母不停PUA佢,仲老豆口賤叫佢去死等等,点解成日講埋呢D咁毒既說話既。
...

我媽都講過話我已經死左嘅口賤說話,佢趕左其他家人,外人問起佢都話佢地死左,幾黑心

大宅

回覆樓主:

可以畀啲家長作借鑒。
其實中國式家長(尤其以前年代嘅家長)好多都或多或少會綁架同勒索啲仔女,養育仔女都渴求有回報,甚至覺得要掌控仔女所有嘢嚟取得存在感同滿足感。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊