自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-26 15:02
以前落大雨多人叫外賣
宜家真係冇人敢
堂食又要預早去拎位,除非獨家村自己食
真係連啖安樂茶飯都唔比人食

隔離吾自備餐具已經十惡不赦、禍害下一代⋯⋯地球末日都因為吾帶餐具

既然咁多人自備餐具,要用膠餐具只係少數人,影響唔大,點解要強制?咪由得帶餐具嘅自發用自己餐具,小數鈡意用食肆提供嘅膠餐具咪繼續囉。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Goldfat 發表於 24-4-26 18:19
話原本係外賣,然後改變主意係堂食,就可以堂食,店鋪就係觸犯法例。請問咁唔係教人走法律灰色地帶。
...

香港發生咩事?只係想買魚旦燒賣開心下,但要心理交戰得如此複雜?李家超政府玩緊乜嘢?丟個垃圾已經好煩惱,而家想食串魚旦燒賣都咁艱難,憑乜話提升香港人幸福感?

象牙宮

鴨鴨比 發表於 24-4-26 18:41
因為親戚要揾錢
你睇琴日生產商幾咁巴閉
「吾好下下用膠餐具比」

緑色垃圾袋又係,唔明搞環保係要衍生哩啲製造商出嚟,想小啲垃圾,應該源頭減廢,要求商家減小多餘包裝,而家係不斷製造更多廢物出嚟,就如紙刀叉匙,分分鈡要用幾隻(因為斷咗)先食好一餐飯,哩啲都要砍伐樹木出嚟,袋中袋,自備餐具又唔講用多咗嘅水同洗潔精對大自然嘅殘害。

象牙宮

my005 發表於 24-4-26 18:49
買啲野食都要諗清諗楚要點做至為合適,呢點顧客係煩多,點夠做小店既慘吖。

人地做生意既,一方面要分開邊啲係現場可食既器皿,邊啲係唔可以現場食既器皿,又要金睛火眼咁睇清楚啲顧客响邊度食野,睇下

店舖自己有無犯規。 咁做,唔係加大左人地既人力、物力同成本咩? 請問高高在上既高官,而家係咩經濟環境呀?錢多到賺唔晒,好得閒咩?

仲話只要本想外賣,只要改變主意堂食就可用膠, 而店舖就唔犯法例。 若真係有咁既講法,咁叫店舖應點做呀?

哦,只要見客人用膠在店舖進食,就去查問客人:請問你點解响店內用膳呀? 要記低先。 唔好話花人力先,我諗到時會唔會

又產生爭拗呢?

若果間店舖唔問,又會唔會係有人放蛇捉店舖犯規呢?

總之顧客有顧客之煩,店舖有店舖之難﹗ 咁仲談何幸福感﹗...

政策煩擾到小店同食客,就只有嗰班坐喺冷氣房有地方洗餐具嘅人先覺得唔影響,如果有咁多人係自備餐具咁環保,唔需要強制,因為仍然需要用膠餐具嘅人都唔係多,冇影響吖,咁多人自備餐具,何必去剥削冇得選擇嘅人的權利? 你覺得你環保,有需要嘅人選擇自己嘅方式,各自安好,點解要將自己嗰套強加喺人哋身上?你又唔知人哋嘅難處。

象牙宮

donut012 發表於 24-4-27 13:55
香港同全世界唱反調。好多國家係想人唔好響街度食嘢,免斥不雅。盡量喺室內食咗先至行。好似日本咁。香港反而相反,迫啲人響街邊食嘢食到污糟邋遢。

本來政策係死的,人係生的,政策推出本來係為大眾建立更好的生活環境,好明顯,膠官只知強推政策,忘記了以人為本的原則,一蹋糊塗,而家嘅環保政策,令香港人更憎環保。

象牙宮

my005 發表於 24-4-27 14:47
咪就係囉。

點解要責怪、甚至懲罰其他做唔到既人呢? 各人有各人既難處同不安,各人有各人既諗法及接受程度, 一刀切真係咁啱?

希望政府真係能想市民所想,從善如流啦。

香港有哩啲離地嘅膠官,小巿民想有幸福感真係唔容易,膠官同百姓好似生活在平行時空,膠官根本唔知民間疾苦

象牙宮

叫人喺街邊食,但好似而家街上垃圾桶都小咗?食完係咪又將啲垃圾袋返屋企丟入緑色垃圾袋先叫完成成個程序???

而家喺街揾唔到垃圾桶都唔敢隨便喺街食嘢

象牙宮

曾三公子 發表於 24-4-27 15:14
到時點樣去粥舖買魚蛋粉、牛肉粥?回到七十年代帶個器皿去盛載嗎?

除咗無時無刻要帶備餐具喺身,以後仲要帶埋器皿預備突然想食外賣,否則就冇資格買外賣

象牙宮

bobosweet 發表於 24-4-27 15:20
呢D無寧兩可嘅答案真係不知所謂,市民同店主其實係需要一個清晰嘅答案同指示
...

膠官話你想清楚就會清楚,將責任推返喺巿民身上,唔係佢哋解釋得唔清楚,係小巿民嘅錯

象牙宮

曾三公子 發表於 24-4-27 15:26
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

係囉,到時真係連買一杯新鮮生果汁飲下都難。

紙杯可以

象牙宮

Lulu0820 發表於 24-4-27 15:44
講得非常好!真係平衡時空生活,我有時懷疑啲膠官係咪火星人嚟
...

我以為有咗國安法,立埋廿三條有好日子過,點知俾班膠官玩到冇晒心機

象牙宮

castle100 發表於 24-4-27 12:34
回覆 小manman 的帖子

今日係茶記食嘢、要個盒、待應話堂食唔可以有膠、外賣先可以、即係食唔晒拎走唔會比膠盒⋯...

謝展寰稱:「沒有,因我說了,如果你餐廳是讓人點菜的,落單買的時候、製造時候已知道是外賣或堂食,你就沒有選擇。」

https://news.tvb.com/tc/local/662c86c34d7009152efb427a/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E8%B5%B0%E5%A1%91%E8%AC%9D%E5%B1%95%E5%AF%B0%E6%8C%87%E8%8B%A5%E9%A1%A7%E5%AE%A2%E9%BB%9E%E9%A4%90%E8%A6%81%E6%B1%82%E5%A0%82%E9%A3%9F-%E7%BE%8E%E9%A3%9F%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E9%A3%9F%E5%BA%97%E4%B8%8D%E8%83%BD%E7%94%A8%E5%8D%B3%E6%A3%84%E8%86%A0%E9%A4%90%E5%85%B7

我以為唔影響堂食,原來堂食都受影響,食唔曬唔俾拎走,除非你每次出街帶定器皿

象牙宮

薯圈 發表於 24-4-27 16:04
嘜而家外賣都唔可以用膠盒咩?

第二階段嘛

象牙宮

my005 發表於 24-4-27 16:14
你無睇清楚佢回應緊咩?

有JM 見166, 話第二階段外賣唔可以用膠盒。

象牙宮

my005 發表於 24-4-27 16:17
我都曾以為係咁﹗以為無晒黑暴喇,終於好安樂﹗

而家,搞啲咁野,令我 見到環保兩個字,就覺得煩囉。

中央為香港Set好個局,政府只要搞好民生就可以,點知而家李家超班子係搞緊香港人,仲要啲官員出嚟對答係令人覺得大石壓死蟹,佢哋係膠官,小巿民冇得出聲,叫你鋸棍就鋸棍,你有問題要問係因為你自己唔想去清楚,成班環保膠官都係咁對巿民

象牙宮

白毛毛 發表於 24-4-27 16:21
有心搞,熟食方面整個全面回收循環再用的配套,政府實行中央制好,各食肆聯盟做又好,大家食完路過回收站放回用完的飯盒,刀叉筷子匙,集中清洗完再回到店鋪,我覺得咁先係完整的環保,唔係只掉個銀碼出嚟唔自備就罰錢。
商品就更加啦,應該先規定商家推環保refill裝或refill 點。
咁先係真正的源頭減廢。
果班坐冷氣房,拎幾十萬人工,有工人用,飯來張口的高官,都唔知有無去買過餸、外賣,有無掉過垃圾,去過垃圾房,紙上談兵,高空三萬尺離哂地。...

咪就係囉,你嘅方案比膠官還有質素,佢哋只係識條例,話知你因為咁用多幾多無用嘅紙/木餐具,話知你因為堂食外賣而衍生浪費食物問題,佢話落單時講明堂食外賣就冇得選擇,痴線的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊