自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

唔關膠唔膠事
係商戶另訂規則

唯有減少幫襯佢哋熟食檔囉

水晶宮

bobosweet 發表於 24-4-26 15:36
而家係因為D膠唔比堂食喎,條例係堂食唔可以供應即棄餐具,所以7仔先唔再比人堂食
...

外賣可以比膠個客
然後個客改變主意內用係唔犯法
D官員都話無問題
所以我咪話係商戶另訂規則,禁止堂食
與走塑政策無關

https://std.stheadline.com/realtime/article/1994770/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%B5%B0%E5%A1%91-%E6%97%A5%E5%BC%8F%E8%B6%85%E5%B8%82%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E9%A9%9A%E8%AE%8A-%E7%9B%B2%E7%9B%92-%E9%A1%A7%E5%AE%A2-%E9%9B%A3%E8%BE%A8%E6%96%B0%E9%AE%AE%E5%BA%A6-%E5%A4%96%E8%B3%A3%E8%86%A0%E7%9B%92%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E8%BD%89%E5%A0%82%E9%A3%9F%E9%81%95%E6%B3%95%E5%90%A6-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2%E6%9C%89%E8%A7%A3%E9%87%8B

水晶宮

bobosweet 發表於 24-4-26 16:26
咁即係買完再行返入店內食就可以,成件事真係太攪笑

唯有減少幫襯有關商戶以示支持喇

水晶宮

Goldfat 發表於 24-4-26 16:37
環保署既回覆好有問題,即係叫人想係店內堂食用膠器皿,就要講大話。呢個環保署真係好垃圾。
...

堂食轉外賣就經常會發生,何解調轉就叫做講大話呢

會唔會係諗多咗啦

唔係教你講大話

只係比完錢改變主意啫

水晶宮

我係餓底 發表於 24-4-26 16:50
呢個政府真白癡

以魔法打敗魔法

水晶宮

鴨鴨比 發表於 24-4-26 17:54
即係坐低食就犯法?
冇知一問冇惡意
唔關姿勢事

水晶宮

回覆 TPMummy 的帖子

官員咁樣講

環保署回覆查詢時表示,商戶與顧客進行交易時,若客人表明是買外賣,店員亦相信客人購買時是外賣而非堂食,即使之後客人改變主意轉為堂食,商戶亦不屬違法。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1994770/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%B5%B0%E5%A1%91-%E6%97%A5%E5%BC%8F%E8%B6%85%E5%B8%82%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E9%A9%9A%E8%AE%8A-%E7%9B%B2%E7%9B%92-%E9%A1%A7%E5%AE%A2-%E9%9B%A3%E8%BE%A8%E6%96%B0%E9%AE%AE%E5%BA%A6-%E5%A4%96%E8%B3%A3%E8%86%A0%E7%9B%92%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E8%BD%89%E5%A0%82%E9%A3%9F%E9%81%95%E6%B3%95%E5%90%A6-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2%E6%9C%89%E8%A7%A3%E9%87%8B

水晶宮

Goldfat 發表於 24-4-26 18:19
話原本係外賣,然後改變主意係堂食,就可以堂食,店鋪就係觸犯法例。請問咁唔係教人走法律灰色地帶。
...

你去問d 官員囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊