自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

donut012 發表於 24-4-27 13:55
香港同全世界唱反調。好多國家係想人唔好響街度食嘢,免斥不雅。盡量喺室內食咗先至行。好似日本咁。香港反而相反,迫啲人響街邊食嘢食到污糟邋遢。

本來政策係死的,人係生的,政策推出本來係為大眾建立更好的生活環境,好明顯,膠官只知強推政策,忘記了以人為本的原則,一蹋糊塗,而家嘅環保政策,令香港人更憎環保。

珍珠宮

kavenzou 發表於 24-4-26 14:49
店内係堂食,店外係外賣,外賣就可用膠盒。以家啲政策根本吾係為環保,只係班膠官得閒無事做,為做而做:he ...

咪好似當日唔俾堂食迫晒人出街、公園食咁,勁白痴,因為啲膠官從來唔會去7仔食嘢!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-4-27 14:36
政策煩擾到小店同食客,就只有嗰班坐喺冷氣房有地方洗餐具嘅人先覺得唔影響,如果有咁多人係自備餐具咁環 ...

咪就係囉。

點解要責怪、甚至懲罰其他做唔到既人呢? 各人有各人既難處同不安,各人有各人既諗法及接受程度, 一刀切真係咁啱?

希望政府真係能想市民所想,從善如流啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

castle100 發表於 24-4-27 12:34
回覆 小manman 的帖子

今日係茶記食嘢、要個盒、待應話堂食唔可以有膠、外賣先可以、即係食唔晒拎走唔會比 ...

即係食剩倒哂佢,真係夠哂環保喎

翡翠宮

donut012 發表於 24-4-27 13:55
香港同全世界唱反調。好多國家係想人唔好響街度食嘢,免斥不雅。盡量喺室內食咗先至行。好似日本咁。香港反 ...

唔比有流動小販,但鼓勵大家邊行邊食or企係街邊食囉!!

別墅

girlbear 發表於 24-4-26 14:53
即係好似DONKI咁囉 喺店食嘅唔可以用膠製品 所以變紙品盲盒壽司 外賣就可以用膠盒
咁7仔啲叮叮小食係膠盒 ...

如果我冇記錯,之後嘅第二階段係連外賣都唔可以用膠盒

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

hfl2000 發表於 24-4-27 13:41
oic 我以為堂食無寬限期

話俾d商戶用埋d膠存貨

珍珠宮

cecelc 發表於 24-4-26 14:31
擾民

我平時都支持政府施政,但呢個政策,我都覺得好擾民

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 24-4-27 14:47
咪就係囉。

點解要責怪、甚至懲罰其他做唔到既人呢? 各人有各人既難處同不安,各人有各人既諗法及接受程度, 一刀切真係咁啱?

希望政府真係能想市民所想,從善如流啦。

香港有哩啲離地嘅膠官,小巿民想有幸福感真係唔容易,膠官同百姓好似生活在平行時空,膠官根本唔知民間疾苦

象牙宮

叫人喺街邊食,但好似而家街上垃圾桶都小咗?食完係咪又將啲垃圾袋返屋企丟入緑色垃圾袋先叫完成成個程序???

而家喺街揾唔到垃圾桶都唔敢隨便喺街食嘢

別墅

godfreychoi 發表於 24-4-27 14:52
如果我冇記錯,之後嘅第二階段係連外賣都唔可以用膠盒

到時點樣去粥舖買魚蛋粉、牛肉粥?回到七十年代帶個器皿去盛載嗎?

象牙宮

曾三公子 發表於 24-4-27 15:14
到時點樣去粥舖買魚蛋粉、牛肉粥?回到七十年代帶個器皿去盛載嗎?

除咗無時無刻要帶備餐具喺身,以後仲要帶埋器皿預備突然想食外賣,否則就冇資格買外賣

男爵府

曾三公子 發表於 24-4-27 15:14

我相信是。

今天謝局長又有新偉論,第一階段,只要客人要求外賣就可以用膠了,這政策真無聊又擾民。

珍珠宮

薯圈 發表於 24-4-27 05:23
店鋪不犯例
呢D無寧兩可嘅答案真係不知所謂,市民同店主其實係需要一個清晰嘅答案同指示

象牙宮

bobosweet 發表於 24-4-27 15:20
呢D無寧兩可嘅答案真係不知所謂,市民同店主其實係需要一個清晰嘅答案同指示
...

膠官話你想清楚就會清楚,將責任推返喺巿民身上,唔係佢哋解釋得唔清楚,係小巿民嘅錯

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

係囉,到時真係連買一杯新鮮生果汁飲下都難。

象牙宮

曾三公子 發表於 24-4-27 15:26
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

係囉,到時真係連買一杯新鮮生果汁飲下都難。

紙杯可以

珍珠宮

aigoma 發表於 24-4-27 11:38
唔係個個有時間睇新聞和文章,和以前個年代唔係個個讀書識字。好多人由朝做到晚!連手機都冇時間睇,我身 ...

你唔知唔緊要,而家咪話你知囉

買完可以即食,唔使出鋪頭再返入來食嘅

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 24-4-27 15:05
香港有哩啲離地嘅膠官,小巿民想有幸福感真係唔容易,膠官同百姓好似生活在平行時空,膠官根本唔知民間疾 ...

講得非常好!真係平衡時空生活,我有時懷疑啲膠官係咪火星人嚟

珍珠宮

castle100 發表於 24-4-27 12:34
回覆 小manman 的帖子

今日係茶記食嘢、要個盒、待應話堂食唔可以有膠、外賣先可以、即係食唔晒拎走唔會比 ...

下次試下答我而家轉外賣,我都好想睇下店鋪點答

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊