自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

aigoma 發表於 24-4-27 08:13
人手問題,美食吧員工同7仔員工,工作時間有唔同,佢哋收工、食飯時會"筆"定一啲連膠入蒸爐,紙造入唔到, ...

其實都講得好清楚,應該唔會有誤解。

至於裝定個d咪即係預製好,用膠盒裝無問題(其實係有問題,膠盒一直熱住有毒都唔好), 客人外賣轉頭企喺鋪內食店鋪無違法。

其實係有d人將法例過份解讀,引起大眾恐慌。當法例生效一段時間,大家適應左咪又正常生活? 膠袋稅之前d人咪又係要生要死,而家咪幾ok.
attach0/tmp/phpOrVHgy

子爵府

薯圈 發表於 24-4-27 10:50
其實都講得好清楚,應該唔會有誤解。

至於裝定個d咪即係預製好,用膠盒裝無問題(其實係有問題,膠盒一直 ...

唔係個個有時間睇新聞和文章,和以前個年代唔係個個讀書識字。好多人由朝做到晚!連手機都冇時間睇,我身邊幾個朋友日返12小時,手停口停,哪有時間理。
係有派人落舖講解,幾個人一組,唔夠2min咁就88。新聞都有講基層勞工約有關部門出席研討會,係已讀不回冇出席。
膠盒你要去化驗下佢哋膠盒成份,熱住幾多度開始有毒,我答你唔到。但係要客人買完轉頭返入舖食先合法,係未多此一舉??
膠袋稅,係多人帶環保袋,冇帶可選擇俾$1買袋,都叫物有所用,算便利到市民,但不能相提並論,現在係貼錢買難受,甚至得物無所用,未用已製造垃圾。
其實大家係過份解讀定罰則太重引起恐慌?比你都少做少錯,唔做唔錯。

子爵府

政策欠缺全盤計算,顧此失彼。依家全民一齊做實驗唔緊要,希望推行一段時間之後,可以從中改善&平衡環保需要及大眾日常生活需要。

大宅

回覆樓主:

其實應該試行一段時間,至少一年。直至替代品係ok.,再調整,先一刀切。硬推攪出個禍。

公爵府

回覆 小manman 的帖子

今日係茶記食嘢、要個盒、待應話堂食唔可以有膠、外賣先可以、即係食唔晒拎走唔會比膠盒⋯⋯

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

castle100 發表於 24-4-27 12:34

今日係茶記食嘢、要個盒、待應話堂食唔可以有膠、外賣先可以、即係食唔晒拎走唔會比 ...

暈!

公爵府

回覆 cy101 的帖子

平時收1蚊、今次加1蚊都唔可以、因為法例規定

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

castle100 發表於 24-4-27 12:41
回覆 cy101 的帖子

平時收1蚊、今次加1蚊都唔可以、因為法例規定

係咪矯枉過正!今舖惜食都唔俾!擺明就係拎走架啦!暈!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

aigoma 發表於 24-4-27 11:38
唔係個個有時間睇新聞和文章,和以前個年代唔係個個讀書識字。好多人由朝做到晚!連手機都冇時間睇,我身 ...

同意呀。 唔明點解要為市民商家製造咁多麻煩, 咁咁唔合法,但咁咁咁兜個圈就合法。低下階層生活已不易架喇,仲要佢地咁咁咁咁咁,有時間,人地都休息下啦﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我仔尋日堂食吉野家,佢話全部都係俾膠碗膠匙羹⋯ 我到依家都唔明即係點玩法喎⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hfl2000 發表於 24-4-27 13:22
我仔尋日堂食吉野家,佢話全部都係俾膠碗膠匙羹⋯ 我到依家都唔明即係點玩法喎⋯
...
有寬限期嘛,呢段時間仲可以用膠

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MsBusy 發表於 24-4-27 13:34
有寬限期嘛,呢段時間仲可以用膠

oic 我以為堂食無寬限期

水晶宮

回覆 aigoma 的帖子

是。。人家要揾食的!唔係咁多!閒情逸致。無聊不需吃的人慢慢環保!

水晶宮

回覆 my005 的帖子

再咁搞市民!個個都癡線架啦!

珍珠宮

castle100 發表於 24-4-27 12:34

今日係茶記食嘢、要個盒、待應話堂食唔可以有膠、外賣先可以、即係食唔晒拎走唔會比 ...

唔係卦,食唔曬比錢買個盒攞走唔比?咁酒樓打包呢?

大宅

香港同全世界唱反調。好多國家係想人唔好響街度食嘢,免斥不雅。盡量喺室內食咗先至行。好似日本咁。香港反而相反,迫啲人響街邊食嘢食到污糟邋遢。

水晶宮

回覆 hfl2000 的帖子

大家樂有店全紙上堂食!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-26 18:41
因為親戚要揾錢
你睇琴日生產商幾咁巴閉
「吾好下下用膠餐具比」

緑色垃圾袋又係,唔明搞環保係要衍生哩啲製造商出嚟,想小啲垃圾,應該源頭減廢,要求商家減小多餘包裝,而家係不斷製造更多廢物出嚟,就如紙刀叉匙,分分鈡要用幾隻(因為斷咗)先食好一餐飯,哩啲都要砍伐樹木出嚟,袋中袋,自備餐具又唔講用多咗嘅水同洗潔精對大自然嘅殘害。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 24-4-26 18:49
買啲野食都要諗清諗楚要點做至為合適,呢點顧客係煩多,點夠做小店既慘吖。

人地做生意既,一方面要分開邊啲係現場可食既器皿,邊啲係唔可以現場食既器皿,又要金睛火眼咁睇清楚啲顧客响邊度食野,睇下

店舖自己有無犯規。 咁做,唔係加大左人地既人力、物力同成本咩? 請問高高在上既高官,而家係咩經濟環境呀?錢多到賺唔晒,好得閒咩?

仲話只要本想外賣,只要改變主意堂食就可用膠, 而店舖就唔犯法例。 若真係有咁既講法,咁叫店舖應點做呀?

哦,只要見客人用膠在店舖進食,就去查問客人:請問你點解响店內用膳呀? 要記低先。 唔好話花人力先,我諗到時會唔會

又產生爭拗呢?

若果間店舖唔問,又會唔會係有人放蛇捉店舖犯規呢?

總之顧客有顧客之煩,店舖有店舖之難﹗ 咁仲談何幸福感﹗...

政策煩擾到小店同食客,就只有嗰班坐喺冷氣房有地方洗餐具嘅人先覺得唔影響,如果有咁多人係自備餐具咁環保,唔需要強制,因為仍然需要用膠餐具嘅人都唔係多,冇影響吖,咁多人自備餐具,何必去剥削冇得選擇嘅人的權利? 你覺得你環保,有需要嘅人選擇自己嘅方式,各自安好,點解要將自己嗰套強加喺人哋身上?你又唔知人哋嘅難處。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-4-27 14:32
緑色垃圾袋又係,唔明搞環保係要衍生哩啲製造商出嚟,想小啲垃圾,應該源頭減廢,要求商家減小多餘包裝, ...

所以宜家停產只不過冇人買塞爆廠
政府完全冇停嘅意思
班高官仲要覺得對市民影響好少

DoReMi媽媽    發表於 24-4-27 14:41

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊