自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

Onlok 發表於 24-4-26 15:30
我中學成日食七仔

Me2
成班朋友食幾蚊麵,飲自由斟之後去打波
儲到錢,又飽係開心

珍珠宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-26 15:30
唔關膠唔膠事
係商戶另訂規則

而家係因為D膠唔比堂食喎,條例係堂食唔可以供應即棄餐具,所以7仔先唔再比人堂食

伯爵府

2024年龍年勳章

唔係話外賣之後改變主意堂食就得架咩

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

學環保人仕話齋,喺7仔買左魚蛋燒賣就倒落自己帶定的餐盒食餐盒食完再用濕紙巾抹返袋返好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小manman 發表於 24-4-26 14:32
想問其實係店內進食同有膠盒,有咩關係

即係店內進食就唔環保,但係店外進食就好 ...

同問

子爵府

girlbear 發表於 24-4-26 14:53
即係好似DONKI咁囉 喺店食嘅唔可以用膠製品 所以變紙品盲盒壽司 外賣就可以用膠盒
咁7仔啲叮叮小食係膠盒 ...
Donki用心良苦
方便大家

伯爵府

2024年龍年勳章

如果我買咗支膠樽飲品
係7仔內飲係咪犯法?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yauchuchu 發表於 24-4-26 15:46
如果我買咗支膠樽飲品
係7仔內飲係咪犯法?

我理解顧客唔會犯法!係針對商家!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

係囉!

侯爵府

好媽媽勳章

咪就係囉!咁買完企吓門口食囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yauchuchu 發表於 24-4-26 15:41
唔係話外賣之後改變主意堂食就得架咩
好似係堂食,食唔晒要外帶,就可以比膠盒客人打包走

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-26 15:33
Me2
成班朋友食幾蚊麵,飲自由斟之後去打波
儲到錢,又飽係開心

same here,慳得一蚊得一蚊
而家我啲細路同同學食個lunch,真係嚇c我。
有個仲話同學日日食Starbuck

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cy101 發表於 24-4-26 14:26
係,記者實測,唔俾堂食!

平時上興趣班之前會吉下魚蛋飲杯咖啡 冇啦冇啦
總有離別的時候

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

最近環保的做法,完全是“搬石頭砸自己的腳”!

大宅

你理解無錯。店內用膠器皿唔環保,店外用就環保。香港既神級環保概念,正常人係唔會理解

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢d垃圾政策

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Ada2288 發表於 24-4-26 15:42
學環保人仕話齋,喺7仔買左魚蛋燒賣就倒落自己帶定的餐盒食餐盒食完再用濕紙巾抹返袋返好
...
表接受吾到有陣魚蛋燒賣味既餐盒係手袋入面幾粒鐘,返到屋企要即刻攞入廚房洗。情願吾食個串魚蛋或燒賣。

男爵府

唔知擺張枱出門口得唔得呢?呢啲所謂環保政策,真係玩謝香港商家。

水晶宮

bobosweet 發表於 24-4-26 15:36
而家係因為D膠唔比堂食喎,條例係堂食唔可以供應即棄餐具,所以7仔先唔再比人堂食
...

外賣可以比膠個客
然後個客改變主意內用係唔犯法
D官員都話無問題
所以我咪話係商戶另訂規則,禁止堂食
與走塑政策無關

https://std.stheadline.com/realtime/article/1994770/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%B5%B0%E5%A1%91-%E6%97%A5%E5%BC%8F%E8%B6%85%E5%B8%82%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E9%A9%9A%E8%AE%8A-%E7%9B%B2%E7%9B%92-%E9%A1%A7%E5%AE%A2-%E9%9B%A3%E8%BE%A8%E6%96%B0%E9%AE%AE%E5%BA%A6-%E5%A4%96%E8%B3%A3%E8%86%A0%E7%9B%92%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E8%BD%89%E5%A0%82%E9%A3%9F%E9%81%95%E6%B3%95%E5%90%A6-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2%E6%9C%89%E8%A7%A3%E9%87%8B

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

矯枉過正。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊