自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日去大家樂袋野,職員都係甘同另一個男人講

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lulu0820 發表於 24-4-27 15:44
講得非常好!真係平衡時空生活,我有時懷疑啲膠官係咪火星人嚟
...

我以為有咗國安法,立埋廿三條有好日子過,點知俾班膠官玩到冇晒心機

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

castle100 發表於 24-4-27 12:34
回覆 小manman 的帖子

今日係茶記食嘢、要個盒、待應話堂食唔可以有膠、外賣先可以、即係食唔晒拎走唔會比膠盒⋯...

謝展寰稱:「沒有,因我說了,如果你餐廳是讓人點菜的,落單買的時候、製造時候已知道是外賣或堂食,你就沒有選擇。」

https://news.tvb.com/tc/local/662c86c34d7009152efb427a/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E8%B5%B0%E5%A1%91%E8%AC%9D%E5%B1%95%E5%AF%B0%E6%8C%87%E8%8B%A5%E9%A1%A7%E5%AE%A2%E9%BB%9E%E9%A4%90%E8%A6%81%E6%B1%82%E5%A0%82%E9%A3%9F-%E7%BE%8E%E9%A3%9F%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E9%A3%9F%E5%BA%97%E4%B8%8D%E8%83%BD%E7%94%A8%E5%8D%B3%E6%A3%84%E8%86%A0%E9%A4%90%E5%85%B7

我以為唔影響堂食,原來堂食都受影響,食唔曬唔俾拎走,除非你每次出街帶定器皿

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-4-27 15:18
除咗無時無刻要帶備餐具喺身,以後仲要帶埋器皿預備突然想食外賣,否則就冇資格買外賣

嘜而家外賣都唔可以用膠盒咩?

男爵府

睛靈勳章

鴨鴨比 發表於 24-4-26 17:54
即係坐低食就犯法?
冇知一問冇惡意

我聽完嘅理解係:就算買膠盒壽司 在donki 內坐底食係無犯規。 希望當局正式澄清

男爵府

睛靈勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-4-27 15:57
我以為有咗國安法,立埋廿三條有好日子過,點知俾班膠官玩到冇晒心機

同感

DoReMi媽媽    發表於 24-4-27 16:40

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

薯圈 發表於 24-4-27 16:04

你無睇清楚佢回應緊咩?

有JM 見166, 話第二階段外賣唔可以用膠盒。

跟住有JM 見171 回應同疑問, 佢至有咁既回答。

咁佢答得啱吖,若之後無膠盒,可能要隨身帶個器皿去載食物,至合晒環保吖嘛。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

幸福花 發表於 24-4-27 00:36
回覆 mrchuchu 的帖子

我見7仔好多都是膠入好哂蒸的。。紙不可以的!

做生意要識變通!

珍珠宮

my005 發表於 24-4-27 16:14
你無睇清楚佢回應緊咩?

哦,原來佢講緊第二階段之後 ,回應太多,無追索到咁前添

象牙宮

薯圈 發表於 24-4-27 16:04

第二階段嘛

象牙宮

my005 發表於 24-4-27 16:14
你無睇清楚佢回應緊咩?

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-4-27 16:16
第二階段嘛

明白,我無追索到前面,原來你講緊第二階段

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都曾以為係咁﹗以為無晒黑暴喇,終於好安樂﹗

而家,搞啲咁野,令我 見到環保兩個字,就覺得煩囉。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-4-27 14:36
政策煩擾到小店同食客,就只有嗰班坐喺冷氣房有地方洗餐具嘅人先覺得唔影響,如果有咁多人係自備餐具咁環 ...

有心搞,熟食方面整個全面回收循環再用的配套,政府實行中央制好,各食肆聯盟做又好,大家食完路過回收站放回用完的飯盒,刀叉筷子匙,集中清洗完再回到店鋪,我覺得咁先係完整的環保,唔係只掉個銀碼出嚟唔自備就罰錢。
商品就更加啦,應該先規定商家推環保refill裝或refill 點。
咁先係真正的源頭減廢。
果班坐冷氣房,拎幾十萬人工,有工人用,飯來張口的高官,都唔知有無去買過餸、外賣,有無掉過垃圾,去過垃圾房,紙上談兵,高空三萬尺離哂地。

象牙宮

my005 發表於 24-4-27 16:17
我都曾以為係咁﹗以為無晒黑暴喇,終於好安樂﹗

而家,搞啲咁野,令我 見到環保兩個字,就覺得煩囉。

中央為香港Set好個局,政府只要搞好民生就可以,點知而家李家超班子係搞緊香港人,仲要啲官員出嚟對答係令人覺得大石壓死蟹,佢哋係膠官,小巿民冇得出聲,叫你鋸棍就鋸棍,你有問題要問係因為你自己唔想去清楚,成班環保膠官都係咁對巿民

象牙宮

白毛毛 發表於 24-4-27 16:21
有心搞,熟食方面整個全面回收循環再用的配套,政府實行中央制好,各食肆聯盟做又好,大家食完路過回收站放回用完的飯盒,刀叉筷子匙,集中清洗完再回到店鋪,我覺得咁先係完整的環保,唔係只掉個銀碼出嚟唔自備就罰錢。
商品就更加啦,應該先規定商家推環保refill裝或refill 點。
咁先係真正的源頭減廢。
果班坐冷氣房,拎幾十萬人工,有工人用,飯來張口的高官,都唔知有無去買過餸、外賣,有無掉過垃圾,去過垃圾房,紙上談兵,高空三萬尺離哂地。...

咪就係囉,你嘅方案比膠官還有質素,佢哋只係識條例,話知你因為咁用多幾多無用嘅紙/木餐具,話知你因為堂食外賣而衍生浪費食物問題,佢話落單時講明堂食外賣就冇得選擇,痴線的。

水晶宮

回覆 mrchuchu 的帖子

變也沒用啊沒救了。咁麻煩人人北上!

大宅

如果我放工順便買兩個飯盒返屋企,咁點呀. 我日日要帶兩個吉兜返公司先(emoji)

子爵府

睇返綠領行動份建議書,唔係cctv就罰,之後再加強罰則,啲人照單收啫,唔好講綠領行動之前又街站又擺工,垃圾徵費賣廚餘桶,講下綠色產業,攪月費家居回收的Fb,大段文字講回收,點解下面細字要寫"愛香港的方法不只食黃店"、"一同齊上齊落"...什麼意思?再看支持者的留言和回覆,同這裡部份的垃圾徵費、走膠支持者文字和語氣、方式極相似,都唔知係未copy。相信bk 好多會員都應該做咗人父母,我覺得為人父母係唔會咁冇同理心和尖酸刻薄。
誰是人誰是鬼已經分不清,只知"環保"係大舊肥豬肉。
一直覺得環保係公民責任,現在被迫到好討厭環保。

公爵府

回覆 天貓 的帖子

D阿姐話唔可以比盒、紙袋就可以⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊